Cocuklarda soluk tutma veya diğer ismiyle katılma nobetleriAileleri oldukca kaygılandıran bir konuyu paylaşmak icin bu makaleyi yazmak istedim. “Epilepsi nobeti bu galiba”, ya da “bebeğimin kalbi durdu , onu kaybediyorum sandım “diyen aileler ile karşılaştığımda onlara panikleri konusunda hak vermemek mumkun değil.

Ama durumu doğru değerlendirip, neler olabileceği ya da olmayacağını ayrıntılarıyla anlamak icin mutlaka doğru tespitler yaptıktan sonra cocuğu daha sakin izlemek mumkun olabiliyor. Soluk tutma veya katılma nobetleri genellikle bebeklikte 2. Aydan itibaren gorulebilir. Ancak ilk ayda da cok nadiren ortaya cıkabiliyor. 1,5-2 yaş en fazla gorulduğu donemdir. Genellikle 4 yaşta nadiren 6 yaşta sonlanır. Cocuk ağlamaya başladığında nefesini tutar, rengi değişir genellikle morarır, vucut kasılabilir, bilinc değişikliği yaşanır. Nefes tutma kesinlikle bilincli bir hareket değildir, istemsiz ve refleks bir davranıştır. Bazen morarma ve kasılmayı, ani bir soluklaşma , gevşeme ve uyku hali izler. Bu kısa sureli durumu takiben cocuk normal bilincli haline geri doner. Aileye panik durumu yaşatabilen bu durum, nadir olabildiği gibi bazen sıktır, hatta gun icinde tekrarlama eğilimindedir. Ağrı veya sinirlenme bu durumu tetikleyebilir.

Kız veya erkek cocukta gorulme sıklığı aynıdır. Neden ortaya cıktığına ilişkin farklı goruşler vardır. Genetik yatkınlık vakaların coğunda saptanır. Yani cocuğun anne ve/veya babasında ya da yakın cevresinde bu durumun yaşandığına dair oyku % 20-40 arasındadır. Bir başka goruş beynin olgunlaşma surecinde sempatik ve parasempatik sistemin aşırı aktivitesinin engellenememesidir. Bazı durumlarda vucut demir miktarındaki yetersizlik soz konusudur. Demir beyin icin onemli bir elementtir cunku beyin gelişiminde ve sinir sistemindeki bazı maddelerin yapımında yardımcı bir maddedir. Eksikliği bu durumu tetikleyebilmektedir. Teşhis koyarken mutlaka ayrınlı bir muayene, cocuğun o anda cekilmiş video goruntuleri, ve Elektroensefalografi (EEG) gereklidir. Soluk tutma nobeti sırasında yaşanan anoksi yani oksijenlenmedeki azalma beyindeki sinir hucrelerinin ani fonksiyonal depresyonuna yol acar. Farklı klinik goruntulere yol acabilir.

Orneğin ; Basit nefes tutmada cocuk nefesini tutar, morarır, bilinc kaybı olmaz Ağır şeklinde bilincinide kaybeder. Cok nadiren dağa ağır tabloda epileptik nobetler gorulebilir. Ancak hepsinde EEG normaldir. Hastaları izlerken olayın sıklığı ve şiddeti goz onune alınarak izlem planı yapılır. Orneğin demir eksikliği saptanırsa hemen tedavisi başlanmalı ve tedavi sonrası kontrol edilmelidir.Ağır vakalarda ilac tedavisi planlanabilir.Secilecek ilac hekim tarafından belirlenir Sonuc olarak soluk tutma nobeti bir epilepsi değildir aynı zamanda psikososyal davranış bozukluğu ile ilgisi yoktur. Dikkatle izlenmeli ancak olumsuz sonucların yaşanmadığı bilinmeli…

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]