Cocuklarda soğuk algınlığına dikkat !
COCUKLAR ve UST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONU (USYE)
Cocukluk doneminin kendine ozgu rahatsızlıkları bulunur. Anne-Baba’ların en yakındıkları konu, -cok sık olarak- nezle, soğuk algınlığı, grip, gripal enfeksiyon bademcik/boğaz iltihabı gibi ust solunum yolları enfeksiyon’larına (USYE) yakalanan, orta kulak iltihabı ve/veya sinuzit’in de coğu zaman tabloya eşlik etmesi ile genel durumu olumsuz etkilenen, okul’a gidemeyen cocuklarıdır. Bağışıklık sisteminin fazla tepki gostermesi, cocukların kendisini koruyamaması, soğuk aylar, okul ortamı vb. nedenler cocukluk doneminde, yıl icinde ortalama 4-12 kez (oran, kreş ve okul oncesi cocukluk doneminde en yuksek dir) ust solunum yolları enfeksiyonu gecirilmesine neden olmaktadır. Bu sayının en aza duşurulmesi icin, Doktor ve Anne-baba’nın ozen gostermesi gerekir.
Belirtiler ve Bulaşma yolları nelerdir?
Klinik tablo, sonbahar-kış mevsimleri boyunca daha sık karşımıza cıkan ceşitli tur viruslerin (en sık rhinovirus’lerdir) neden olduğu soğuk algınlığı-basit burun iltihabı olarak başlar. Cunku az guneş ışınları, soğuk havanın burun icine olumsuz etkisi, kalabalık, havalanması kotu ortamlar soğuk aylarla ilgilidir. Bakteriler de ikincil olarak, iltihabı şiddetlendirebilir (sinuzit/bademcik iltihabı gelişimi vb.) Boğazda ve genizde tahriş, burun tıkanıklığı, hafif ateş ilk belirtilerdir, hapşırma, sulu burun akıntısı, boğaz ağrısı, iştah kaybı, başağrısı, kulak ağrısı, oksuruk de olabilir. Bulaşması, havadan damlacıkların solunumu ile veya el sıkışma, opuşme gibi direkt temas ile olur. 24-72 saat icinde hastalık belirtileri başlar. İyileşme donemi 10-14 gun surer. Nadiren lab.(kan testi, boğaz kulturu) veya radyolojik (sinus filmi) incelemeler istenir.
Hangi cocuklar daha cok USYE’na yakalanır?
Kalabalık sınıflarda okuyanlar Vucut direnci duşuk olanlar (beslenme bozukluğu, kronik rahatsızlıklar vb.) Alerjik rahatsızlıkları olanlar Soğuk havada uzun sure kalanlar Cok kuru ortamlarda yaşayanlar Sigara icilen ortamda bulunanlar
Soğuk algınlığı (nezle) ve grip/gripal enfeksiyon arasındaki fark nedir?
-Soğuk algınlığı, basit burun iltihabıdır.
-Grip, influenza adı verilen virusun neden olduğu ağır bir enfeksiyondur. Vucut’da kas/eklem ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı, ateş belirgindir.
-Gripal enfeksiyon ise grip’e benzer şikayetlerin neden olduğu bir durumdur, farklı virusler sorumludur.
Başka hangi rahatsızlıklar USYE ile birlikte olabilir ya da karışabilir?
Farenjit, larenjit sinuzit, orta kulak iltihabı, menenjit, alerjik nezle, bronşit, zaturre soğuk algınlığını takiben gorulebilir. Klinik olarak, KBB muayenesinde boğaz, burun mukozası ve orta kulak iyi değerlendirilmelidir. Bademcik ve geniz eti varlığının rahatsızlıkları arttırıcı onemli etken olduğu da gozden kacırılmamalıdır.
Hastalık belirtileri başlamış ise neler yapılmalıdır?
Yatak istirahati, iyi beslenme, bol sıvı alınmasına ozen gosterilmelidir. Burun ve boğaz mukozası icin en iyi yumuşatıcı su’dur. Nane-limon, ıhlamur vb. bitkisel cayların da rahatlatıcı etkisi vardır.
Burun acıcı damla ve spreyler: Cocuğun yaşına gore uygun tuzlu su iceren spreyler kullanılabilir. 3-5 gun sure ile burun acıcı burun spreyleri (İliadine, Otrivine sprey vb.) kullanılabilir, uzun sureli kullanım sakıncalıdır. Nemlendirici aygıtlar yararlı olabilir veya ortamda (radyator, soba uzerinde vb.) sıcak su bulundurulması da havayı kurutmayacaktır.
Ağrı kesici/ateş duşurucu/iltihap giderici etkileri nedeni ile: icinde paracetamol olan şurup/tabletler (Calpol, Tamol,Tylol vb.), yanıt alınmaz ise Iboprufen iceren ilaclar (Ibufen vb.) tercih edilebilir. Antibiyotikler, uzman doktor tavsiyesi dışında kesinlikle verilmemelidir. Bilincsizce antibiyotik kullanımı -faydası olmadığı gibi- bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyecektir. İstirahat ve yukarıdaki ilaclara rağmen rahatsızlığı gecmeyen cocukların, uzman doktor (Kulak Burun Boğaz hast ya da Cocuk Hast.) tarafından muayenesi ve tedavisi uygun olacaktır.
Genel olarak rahatsızlık nasıl devam eder?
Ust solunum yolları enfeksiyonu (soğuk algınlığı, grip, gripal enfeksiyon) 10-14 gun icerisinde duzelir. Ancak, bağışıklık sistemi guclu olmayan cocuklar (Diyabet hast., vb.), yenidoğanlar, sutcocuklarında sure uzayabilir.
Nasıl koru(n)malıyız?
-Cocukların soğuk/ruzgarlı ortamda uzun sure kalmamaları sağlanmalıdır.
-İyi giyinmeleri, iyi beslenmeleri, iyi uyumaları sağlanmalıdır.
-Eller sık olarak yıkanmalıdır.
-Enfeksiyon geciren kişilerle opuşmemeli, tokalaşılmamalıdır.
Grip Aşısı: Sadece grip virusune karşı (gecen sene salgın yapmış viruslerden hazırlanır) etkilidir. Koruyuculuk %50-80 oranındadır. Bir yıl icin koruma sağlar. Bağışıklık sistemi duşuk olan, kronik hastalığı olan cocuklarda tercih edilebilir. Aşının Eylul sonu-Kasım ortası donem icinde yapılması uygun olur.
ABD’de, son aylarda piyasaya cıkarılan burun spreyi şeklindeki grip aşısının ise, cocuklarda %87 oranında grip’den koruma sağladığı belirtilmektedir.
Grip aşısının, solunum yolları enfeksiyonu yapan (influenza virusu dışında) yuzlerce viruse karşı koruyuculuğu yoktur.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda soğuk algınlığına dikkat !
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda soğuk algınlığına dikkat !