Cocuklarda sinuzitSinuzit paranazal sinuslerin viral,allerjik ve bakteriyel nedenlere bağlı iltahaplanmasıdır.

Viral ust solunum yolu enfeksiyonları (USYE), allerjik rinit ve sinuzit cocuk hekimlerinin polikliniklerde gorduğu hastaların buyuk coğunluğunu oluşturur ve bu hastalıkların ucunde de burun tıkanıklığı,burun akıntısı ve oksuruk belirtileri vermektedir.

Akut sinuzit viral USYE'unu takiben meydana gelen akut bakteriyel bir enfeksiyondur.Viral USYE'ları genellikle 5-7 gun suren hafif veya orta şiddette belirtilerle seyreder.Belirtiler 10 gun sonra tam olarak kaybolur veya buyuk olcude duzelir.Belirtilerin ısrarla devam etmesi veya şiddetlenmesi cocuklarda akut sinuziti duşundurmelidir.Belirtilerin 10 gunden daha fazla ve 30 gunden daha az surmesi "akut sinuzit" ,bir ay ile 2-3 ay arası sureyle devam etmesi "subakut sinuzit" ve 2-3 aydan daha uzun surmesi "kronik sinuzit" olarak kabul edilmektedir.

Adolesan donemde ve erişkinlerde en sık gorulen sinuzit belirtileri yuz ağrısı,baş ağrısı ve ateştir.Cocukluk doneminde gorulen belirtiler genellikle belirgin değildir.Bu nedenle viral USYE olan cocukların takibinde dikkatli olunmalıdır.Akut sinuzitte nazal akıntı seroz,mukoid veya purulan olabilir,Gun boyu olabilen fakat ozellikle geceleri şiddetlenen yaş veya kuru vasıflı bir oksuruk vardır.
Cocuğun nefesi kotu kokar.Baş ve yuz ağrısı nadirdir fakat hastanın oykusunde sabahları gorulen ağrılı periorbital şişliğin olduğu oğrenilebilir. Bazen sinuzite bağlı yuz ağrısı,diş ağrısı şeklindede kendini gosterebilir.Akut sinuzitli cocuklarda ateş genellikle duşuktur ve onemli bir hasta gorunumleri yoktur.
Cocuklarda nadir olmakla beraber bazen 39*C nin ustunde bir ateş,purulan nazal akıntı,periorbital şişme ve yuz ağrısı ile seyreden şiddetli sinuzitler gorulebilir. Ust ve alt dudakta şişme ile birlikte olabilen periorbital şişlik ozellikle sabah uykudan uyanınca belirgin olur.

Genellikle on yaşından kucuk cocuklarda fizik muayenede sinuzit tablosunu değerlendirmek zor olabilmektedir.Muayenede,burun ve nazofarinkste mukopurulan bir akıntı saptanabilir.Burun mukozası kızarık ve farinks normaldir.Servikal lenf nodları hafif buyumuş ve hassas olabilir.Bu ozelliklerde sinuziti rinitten ayırt edebilmek mumkun değildir.Periorbital şişliğin gorulmesi ve paranazal sinuslerin uzerine bastırmak veya perkute etmekle ağrı olması sinuziti duşundurmelidir.Ağız hijyeni iyi olan,farejit veya burunda yabancı cisim olmayan hastalarda nefesin kotu kokması muhtemel bir sinuziti akla getirmelidir.

Ust solunum yolu enfeksiyonlarının sinuzit gelişimi icin kolaylaştırıcı bir faktor olabileceği,ayrıca adenoid hipertrofisi,nazal polip,allerjik rinit,immun yetmezlik ve immotil silia sendromu gibi hastalıkların sinutizi eğilimi arttırabileceği bilinmektedir.

Cocuklarda akut maksiller sinuzit etkenleri erişkinlerdekine benzerdir.En sık gorulen etkenler sıklık sırasına gore S. pneumonia, H. Influenzae ve M. catarhalis bakterileridir.Kronik sinuzitlerde anaerop bakteriler soz konusu olabilmektedir,Sinuzite neden olan ajan patojen sinus kavitesinden alınan orneklerden uretilebilse de bu oldukca zor ve invaziv bir yontemdir,Boğaz kulturu calışmalarının ise sinuzitin etkeninin saptanmasında yararlı olmadığı gosterilmiştir.

Cocukluk yaş grubunda sık gorulen sinuzitler,belirtilerin değişken ve coğu zaman belirsiz olması,hemde bircok hekimin paranazal sinuslerin yeterince gelişmemiş olduğu şeklindeki duşunceleri nedeniyle kolaylıkla gozden kacabilmektedir.Kronik akciğer hastalığı ve immun yetmezliği olan hastalarda hastalığın tablosu ağır seyredebilmektedir.Tedavisinde, serum fizyolojikle yıkayarak nazal hijyeni sağlamak gibi basit yontemlerden faydalanılabildiği gibi antibiyotik tedavisi ve cerrahi işlemlere kadar değişen tedavi yontemleri soz konusu olabilmektedir.


[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]