Cocuklarda burun ile kulak arasında bulunan ve kulağın havalanmasını sağlayan ostaki tupu tam gelişmemiştir.Ayrıca konum olarak da daha yatay olduğu icin cocuklar yetişkinlere gore daha sık orta kulak enfeksyonu gecirirler.Ostaki tupunun calışmadığı durumlarda ve ostaki tupunun burun arkasına acılan ağzını tıkayan geniz eti (Adenoid dokusu) gibi bir durum varsa orta kulak basıncı negatife doner. Negatif orta kulak basıncı sonunda orta kulaktaki kılcal damarlardan orta kulak icine serum cekilir. Boylece cocuğun kulağının icinde sıvı oluşur.
Bu durum cocukların cok buyuk bir coğunluğunda gozlenir. Cocuğunuz seslendiğinizde sizi duymuyor , televizyonu yakından izliyorsa, bunu farkedip bir KBB uzmanına başvurmalısınız. Ayrıca okul cağındaki cocuklarda cocuğun oğretmeni sizleri uyaracaktır. Doktor size cocuğunuzun kulağında sıvı var derse korkmayın bu sıvı kulağa dışarıdan girmiş değildir.
Bu durumdaki bir cocuk gerekli ilac tedavisini almazsa kalıcı bir takım kulak problemleri gelişmesi kacınılmazdır. Orta kulaktaki sıvı ilac tedavisine rağmen gecmezse ki bu durumu tekrarlayan timpanogram testleri ile kolayca anlıyoruz.
Cocuğun her iki kulağına sıvıyı oradan almak ve orta kulak basıncını normale dondurmek icin kulak zarını cizerek buradan iceriye tup uyguluyoruz. Bu mudahale icin genel anestezi tercih edilir. Cocuğun eşlik eden bademcik ve veya geniz eti mevcut ise bunlarda aynı seansda cocuk uyumuşken alınabilir.
Cocuğumun kulağına tup takıldı ama bu tupler ne kadar kalacak ?
Bu tupleri genellikle durumuna gore 6 ay ila 1 sene arasında takip ederek kulak zarında tutuyoruz. Bu sure dolmadan da cocuğun kulağındaki bu tupler kendiliğinden de duşebilir.ameliyat sonrası ayda bir kontrol gerekmektedir. Nispeten kolay olan bu uygulama bir cok onemli orta kulak hastalığını ve işitme kayıplarını onleme acısından cok onemlidir.

[h=2]Kayseri Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]