Toptan: ''Kararı siyasi partiler verecek"

TBMM Başkanı Koksal Toptan, 21 Ekim'de referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinde yer alan gecici 18. ve 19. maddelerin metinden cıkarılmasına ilişkin değişiklik teklifinin, ''anayasa değişikliği surecini durdurup durdurmayacağı yonundeki kararı siyasi partilerin vereceğini'' soyledi. Pankreas ameliyatı geciren Galatasaray Kulubu Başkanı Ozhan Canaydın'ı hastanede ziyaret eden Toptan, gazetecilerin, anayasa paketinde değişiklik ongoren teklif konusunda sorusu uzerine, 8 Ekim pazartesi gunu Anayasa Komisyonunun toplanacağını ve bu konuda bir karar vereceğini ifade etti.
Genel Kurul'da Anayasa değişikliğinin 1. tur oylamasının 10 Ekim'de yapılacağını bildiren Toptan, ''Teklif bu arada komisyon aşamasında... Bugun gazetelerde yer aldığı gibi, surecin tamamen durdurulması konusunda bir karar alınır mı, alınmaz mı, bilmiyorum. O siyasi partilerin kendi aralarında yapacakları goruşmelerde sonuclanabilir ancak...'' dedi.
Sadece 11. Cumhurbaşkanının secimi ile ilgili olan bolumlerin taslaktan cıkarılmasına dair bir teklif bulunduğunu anımsatan Toptan, ''Biz şimdi onun uzerinden yuruyeceğiz ama komisyonda bir takım gelişmeler olabilir, bu metin değişebilir, bunu şu anda kestirmek cok zor'' diye konuştu.
Toptan, yapılacak değişiklikte, ''(12. Cumhurbaşkanı ve sonrakiler mi halk tarafından secilecek?) denilecek'' şeklindeki soru uzerine, şunları kaydetti:
''Benim kanaatime gore, Anayasa değişikliği yapılması ile ilgili referandum sonucu 'evet' cıkarsa, bu 12. Cumhurbaşkanlığı seciminde ancak uygulanabilirdi, ama tartışmalara meydan vermemek icin bu değişiklik teklifi getirildi. Tabii, onumuzdeki sureci gormek lazım. Bu Anayasa değişikliği Meclis Genel Kurulundan cıkana kadar olan aşamayı izlemek lazım. Ondan sonra da Yuksek Secim Kurulunun (YSK) konuyla ilgili alacağı kararı gormek lazım. Bildiğim kadarıyla, AK Parti, YSK ile istişare ederek boyle bir calışma yaptı, ama sonucta kararı verecek YSK'dır.''