Cocuklarda oğrenme zorluğu (disleksi)Cocukluk doneminin doğurduğu sorunlardan biriside oğrenme gucluğudur. Oğrenme gucluğunun nedenleri henuz tam olarak bilinmemektedir. Gelişim donemi surecinde herhangi bir beyin travması yaşanmış olması, organik bozukluk veya genetik faktorler etkili olabilir. Genel kabul goren goruş ise oğrenme gucluğunun doğuştan olduğu ve beynin bazı bolgelerinde bilgi işleme kısmında problemlerin oluştuğudur.
Oğrenme gucluğu olan cocuklarda;
Okuduğunu anlamada gucluk,
Hafıza zayıflıkları,
Yeni oğrendiği bilgileri dahi hemen unutma,
Aynı anda birden fazla işi gercekleştirememe,
Sesleri kelimeleri hatırlama ve cıkarmada zorlanma,
Bazı aktivitelere cok gec yanıt verme,
Birbirine yakın kelimeleri karıştırma,
Okula gitmek istememe,
Davranış bozuklukları,
Planlı ve organize olamama,
Odev ve calışmaların cok uzun surmesi,
Surekli gergin ruh durumu
Disleksi zeka geriliği anlamına gelmemektedir. Hatta disleksi hastası kavramı da doğru değildir. Cunku disleksinin tıbben bir ilacı ya da tedavisi yoktur. Bazı disleksiye sahip cocuklarda ustun yeteneklerin olduğu gorulmuştur ancak bu her disleksili cocuk ustun yetenekli anlamına gelmemektedir.
Disleksi bireylerin tek başına aşabilecekleri bir durum değildir. Mutlaka destek almaları gerekir. Uzmanlar cocuklara bir takım kodlama tekniklerini oğretirler. Bu tekniklerle bilgileri nasıl daha uzun sure bellekte tutacakları oğrenilmiş olur. Calışmalarda asıl yapılmak istenen oğrenilen bilgilerin kısa sureli bellekten uzun sureli belleğe aktarılmasını sağlamak ve bunu nasıl yapacaklarını oğretmektir.
Disleksili bireylerle calışırken;
Calışılan ortamlar kesinlikle dağınık olmamalıdır cunku disleksili bireylerin dikkatleri yoğun değildir. Dağınık bir ortamda dikkatleri daha cabuk dağılır ve oğrenme surecleri etkilenir.
Bireylerin ozguvenleri desteklenmelidir. Ozellikle ebeveynler cocukların eğitim sonrasında evde odevlerini yaparken cabasını desteklemeli, hata yaptığı noktalarda kırıcı olmadan hatalar belirtilmeli.
Okuma hızını arttırmak icin verilen odevler birey evine donmeden mutlaka okutulup desteklenmelidir.
Renkli kalemlerin, renkli kÂğıtların olduğu, videolarla, ses kayıtlarıyla ilerleyen bir eğitim sistemi daha etkili olacaktır.
Ebeveynlerin cocuklarla empati kurarak yaklaşması cok onemlidir.
Disleksili cocuklar bulundukları ozel durumdan dolayı akademik başarılarını arttırmak icin cok calışmaları gerekmektedir. Burada iş ebeveynlere donuyor. Bu cocuklar ders calışmayı bir eziyet olarak gormemeli, onlar uzerinde baskı kurmadan, dersleri daha eğlenceli hale getirerek calışmaları desteklenmelidir.
Her cocuk başarılı olmak icin zamana ve cabaya ihtiyac duyar. Bu zaman ve caba disleksili cocuklarda cok daha uzun bir surectir. Sabırlı ve inanclı olmaktan vazgecmeyin.
[h=2]Mersin Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda oğrenme zorluğu (disleksi)
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda oğrenme zorluğu (disleksi)