Cocuklarda odev sorumluluğu nasıl gelişir?Okulların acılmasıyla birlikte bircok ailede odev yapmak ebeveynler ile cocuk arasında kriz haline donuşmektedir. Peki cocuklar neden odev yapmazlar, odev yapma sorumluluğu nasıl gelişir?
Sorumluluk almak erken cocukluk doneminden başlayarak cocuğun yaşına, gelişimine uygun olarak gorevlerini yerine getirmesi, davranışlarının sonucuna sahip cıkmasıdır. Odev yapmak da cocuğun sorumluluk duygusuyla birebir alakalıdır. Peki, cocuğun sorumluluk duygusu nasıl geliştirilir?
Cocuğun sorumluluk bilincinin gelişmesinde aile ve oğretmen tutumları buyuk rol oynamaktadır. Oncelikle cocuğun ev odevini neden yapması gerektiği ailesi ve oğretmeni tarafından cocuğa acıklanmalıdır. Bu bilince sahip olmadan sadece ceza, odul, otoriteye karşı korku gibi dış referanslarla odevini yapan cocuk icin bir sure sonra sorumluluk almaktan vazgececektir. Cocuk, odevini kontrol edileceği icin değil, kendisinin bu surecte ne oğrendiği ve keşfettiğiyle alakadar olmalıdır. Bu surecte oğretmen ve ailede odevin yapılmasıyla değil, cocuğun ne oğrendiğiyle ilgilenmelidir. Odev ailenin sorumluluğu altında olmamalı ve asla mudahale etmemelidir, bu surecte sadece destekleyici rol oynamalıdır. Aile, odevin nasıl yapılacağı ve bilgiye ulaşması konusunda yol gosterici olmalıdır. Cocuğun odev yaptığı mekan, gunluk plan, programı ve diğer faktorler belli kurallar cercevesinde cocuğun ozgur secimlerine bırakılmalı ve aile bu konuda destek olmalıdır.
Odevin cocuğun seviyesine uygun olması cok onemlidir. Seviyesinin cok altında olan odevden cocuk sıkılacak ve yapmak istemeyecektir, cok ustunde olan ise endişelendirecek , başarısızlık hissi verecek ve ozguvenini zedeleyecektir. Odevlerin cocuğun seviyesinin cok az ustunde olması yani hedefin ulaşılabilir olması onun motivasyonunu artıracak ve tum enerjisini o gorev icin harcamasını sağlayacaktır. Peki, cocuğun kendi isteği ile calışıp hareket etmesi icin gerekli olan icsel motivasyonu nasıl gelişir?
Araştırmalara gore;
-Cocuğun yaptığı işin, başarısının biraz uzerinde olması ve başarısının garanti olmaması.
-Cocukların, oğrenme uzerinde kontrol ve bağımsızlıklarını bir miktar hissetmeleri.

-Merak duydukları, yeniliğin ve estetiğin olduğu etkinlikler icsel olarak motive eden etkinliklerin ortak ozelliği olduğu gorulmuştur.
İcsel olarak motive olmuş oğrencilerin diğerlerine gore daha cok başarıya ulaştıkları gorulmuştur. Diğer yandan odul, ceza, yıldızlı notlar ve ovgu cocuklardaki icsel motivasyonu oldurerek oğrenme sevgilerini zamanla yok edebiliyor.
Cocuğun icsel motivasyonun gelişmesi icin ailesi ve oğretmeni tarafından desteklenmesi, zaman yonetimi ve oz-duzenleme becerilerinin geliştirilmesi, destekleyici ebeveyn tutumları ve cocuğun seviyesini oğrenip beklentilerin ona gore olması cocuğun odev sorumluluğunu almasına yardımcı olacaktır.

Psikolog
Beyza Gulmez

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]