Elindeki bu onemli rekabet avantajını korumak isteyen Apple, tedarikcilerine karşı sahip olduğu gucu de sonuna kadar kullanmaya kararlı. Tedarikcilerinin Apple ’a adeta muhtac olması nedeniyle mutlak pazarlık gucune sahip olan firma, tedarikcilerinden cokca talepte bulunabiliyor.
Apple ’dan “aşırı sadakat” talebi

Pandemi doneminde hammadde fiyatları ciddi oranda artmasına rağmen Apple, tedarikcilerini oldukca zorlayan taleplerde bulunabilmişti. Ayrıca gectiğimiz yıl da 34 Cinli tedarikciyi acıklama yapmadan Apple operasyonlarının dışında bırakmışlardı. Genel olarak baktığımızda da Apple ile calışmak pek de kolay gozukmuyor.
Daha once ekran tasarımında değişiklik yaptığı icin BOE ile olan anlaşmasını iptal eden Apple, tedarikcilerinin kendilerine gore uretim yapmalarını ve uretimi zamanında yetiştirmelerini istiyor. Bir değişiklik olacaksa da buna Apple ’ın da onay vermesi gerekiyor. Yani herhangi bir adım atıldığında şirket, once kendilerinin bilgilendirilmesini talep ediyor.
Buna ek olarak kendisine yansıyan fiyat artışları da Apple ’ın tepkisini ceken bir başka nokta oluyor. %10 ile %20 arasında bir maliyet artışı yaşayan cip ureticisi TMSC ’nin verdiği %3 ’luk fiyat artışı talebini doğrudan reddeden Apple ’ın, uretimini de Samsung ’a taşıma tehdidi savurduğu ifade ediliyor. Apple, TMSC ’nin 14.8 milyar dolarla en buyuk ticari hacme sahip muşterisi konumunda bulunuyor.
Ote yandan Apple, 2016 yılında tedarikcilerinden tekliflerini %20 indirmelerini istemişti. Buna karşı cıkan Foxxcon da tedarikci listesinden cıkarılmış ve yeniden Apple ile calışmaya başlamadan once tekliflerini aşağı cekmeyi kabul etmişti. Ozetle, Cupertino ’lu dev firma ile calışmak icin ciddi fedakarlıklar yapmak gerekebiliyor.