Cocuklarda mide mikrobu (helicobacter pylori)Helicobacter pylori (H. pylori) insan midesinin ic yuzeyini enfekte edip orada surekli bir iltihap (gastrit) oluşturan bir bakteri turudur. Bu bakteri dunya capında ulserlerin en sık sebebidir. H. pylori enfeksiyonu mikrobu barındıran yiyecek ve iceceklerin ağız yoluyla alınması ve kişiden kişiye bulaş yontemleriyle edinilmektedir. Bu enfeksiyon kalabalık ve alt yapısı iyi olmayan toplumlarda daha sık gorulmektedir.H. pylori ile enfekte olmuş bireyler mikroba yonelik uygun bir tedavi verilmediği durumlarda genellikle yaşam boyu bu mikrobu taşırlar. H. pylori ile enfekte olmuş bireylerin onemli bir kısmında 12 parmak barsağı veya midede ulser meydana gelmektedir. Ayrıca, H. pylorienfeksiyonunun mide kanseri ve MALT lenfoma ismi verilen sindirim sistemi tumoru ile de ilişkisi bulunmaktadır
HASTALIK NASIL BULAŞIR?
H. pylori kişiden kişiye fekal-oral yolla (dışkı urunlerinin ağıza alınmasıyla) veya oral-oral yolla (ağızdan ağıza) bulaştığı duşunulmektedir. Olası diğer cevresel faktorler, bu mikrobu barındıran su ve yiyeceklerdir. Kalabalık aile ortamı ve duşuk sosyoekonomik durum bulaş icin risk oluşturur. Ozellikle annedeH.pylori enfeksiyonu bulunması durumunda bebek ve cocuklara gecme olasılığı artar. Bu mikroptan korunmak icin ellerin iyi yıkanması, yemeklerin uygun olarak hazırlanması ve icme suyunun temiz ve guvenli kaynaklardan sağlanması onerilebilir.
HASTALIK NASIL TEŞHİS EDİLİR?
H. pylori ile enfekte olan kişi bu mikropla mucadele etmek icin bakteriye yonelik antikor dediğimiz maddeler uretir. Bu antikorların saptanması ile hastalığın tanısı olasıdır. Ancak bu yontem cocuk ve genclerde başarılı olmamaktadır. Gerekli olduğunda endoskopi yapılarak ve mide yuzeyinden kucuk parcacıklar (biopsi orneği) alınarak mikropu saptamak en duyarlı ve kesin tanı yontemidir. Ure soluk testi denilen bir ufleme testi ile de mikrobun varlığını saptanabilir. Bu testte hastaya zararsız bir madde icirilir. Bu madde midede bakteri mevcutsa bakteri tarafından parcalanır ve soluk orneğinde yıkım urunleri tespit edilir. Ure soluk testi mikrobun midede varlığını gosteren en doğru testlerden birisidir. Dışkı testleri de teşhiste yardımcıdır.
H. PYLORİ NELERE YOL ACAR?
H. pylori'nin yol actığı hastalıklar arasında ulser, gastrit, mide kanseri ve lenfoma, dispepsi (sindirim gucluğu, midede ağrı,yanma,bulantı ve dolgunluk) gibi hastalıklar bulunmaktadır. H.pylori enfeksiyonu ayrıca demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi), karın ağrısı ve buyume geriliği gibi sağlık sorunlarına yol acabilir.
H. pylori mide yuzeyinde tahriş edici etkiye sahip olup midede iltihap (Gastrit) meydana getirir. Aynı zamanda peptik ulser oluşumuna da neden olmaktadır. Bazı faktorler mide ve 12 parmak barsağında ulser oluşumuna katkıda bulunurlar (H. pylori, mide asidi, ailesel yatkınlık, aspirin ve bazı romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaclar, sigara icmek, vs). Ender olarak, bazı kişilerde hayatlarının ileriki yıllarında mide kanseri ortaya cıkmaktadır. Ulser tekrarlayıcı bir hastalık olduğu halde, eğer H. pylori 'yi yok edici tedavi uygulanır sa, kalıcı olarak iyileşme sağlanabilir.
HASTALIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
H.pylori bir bakteri olduğu icin antibiotikler ile tedavi edilebilmesi gerekir, ancak bu bakterinin mideden tamamen yok edilmesi oldukca zordur. Bunun sebeplerinden birisi mikrobun yerleşim yeri olan mide yuzeyinde kalın bir mide sıvısı bulunması ve bu ortama yuksek konsantrasyonda antibiotiğin gecişinin zor olmasıdır. Coğu tedavi rejimleri 7-28 gun boyunca birden fazla ilacın alınmasını icermektedir. Bu ilaclar arasında bir veya iki antibiotik ve beraberinde mideden asit salgısını kontrol eden bir ilac bulunmaktadır. Mikrobun ilaclara direnc kazanması sonucu enfeksiyon tekrarlayabilir.
KİMLERE H. PYLORİ 'Yİ YOK EDİCİ TEDAVİ VERİLMELİDİR?

Peptik ulser tanısı kesin olarak konulan ve H . pylori ile enfekte olan kişiler H. pylori'yi ortadan kaldırıcı tedavi vermek icin en uygun olan kişilerdir. Bu hastalar tamamen H. pylori'den temizlenebilirlerse genellikle, ulserden kalıcı olarak kurtulabilmektedirler. H. pylori ile enfekte olduğu bilinen, ancak herhangi bir şikayeti olmayan kişilere H. pylori'yi yok edici tedavi verilmesi gerekmemektedir. Ailesinde mide ve sindirim kanalı kanseri bulunan kişilerin H.pylori yonunden incelenmesi gerekebilir. Demir tedavisine direncli kansızlık (anemi), karın ağrısı ve buyume geriliği olan cocuklarda da H.pylori mikrobunun araştırılma ve tedavisi uygun olur.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]