COCUKLARDA LENFADENOPATİ (LENF BEZİ BUYUMESİ)
Lenfadenopati lenf bezlerinin (lenf nodlarının) buyumesine verilen isimdir. Lenfadenomegali, buyumuş lenf bezi, reaktif lenf bezi, lenfadenit, lenf nodu metastazı gibi durumlar lenf bezelerini ilgilendirilen durumlardır.
Lenf bezleri vucudumuzda yaygın olarak bulunan, bağışıklık sisteminde onemli gorevler ustlenen, vucudumuzu dış dunyaya karşı koruyan bezelerdir. Normal koşullarda muayene sırasında farkedilmemelerine karşın, enfeksiyon, kanser ve diğer bazı hastalıkların seyri sırasında lenf bezleri buyuyebilmektedir. Boyun, cene altı, koltuk altı, kasık gibi bolgelerdeki buyumuş lenf bezleri anne ve babalar tarafından farkedildiğinde bir endişe kaynağı olmaktadır. Buyumuş lenf bezleri vucut boşluklarında olduğunda dıştan farkedilmeyip coğunlukla radyolojik tetkikler ile bulunurlar. Genellikle hayatı tehdit eden bir durum oluşturmamalarına karşın enfeksiyon ilişkili lenf bezleri, kanser seyri sırasında gorulen lenf bezlerin değerlendirilmesnin hızlı ve doğru bir şekilde yapılması onemlidir.
Lenf bezleri, lenfatik damarların dağılım yollarında, vucudun boyun, koltukaltı, kasık, goğus boşluğu, karın boşluğu başta olmak uzere daha bircok bolgesinde bulunan, vucudumuzda toplam sayıları600 civarında olan nodul şeklinde yapılardır.Normal buyuklukleri 1-2 mm'den 1 cm'ye kadar değişikliklik gosterebilir.
Lenf bezlerinin buyumesi en sıklıkla enfeksiyonlar sonrasında olmasına rağmen, kanser ve diğer bazı sistemik hastalıklarda da gorulebildiğinden hemen her zaman hastaları ve yakınlarını, anne ve babaları telaşlandılan, hatta telaşın otesinde de korkutan bir konudur.Bu acıdan onemli bir hastalık bulgusu olabileceği gibi bazen bağışıklık sisteminin vucudu koruma cabasıyla bezelerin buyuduğu normal bir durum olabilir ve altta yatan sebebin araştırılması buyuk onem taşır
Lenfadenopati nedenleri
Onkolojik hastalıklar
·Losemi
·Lenfoma
·Langerhans hucreli histiositoz
·Diğer kanserler (Yumuşak doku sarkomları, Noroblastom , Nazofarinks kanseri, Tiroid kanserleri,diğer kanserler
İnfeksiyonlar
·Lenfadenit
·Ust solunum yolu enfeksiyonları,boğaz enfeksiyonları, Diş enfeksiyonlar, diğer bolgesel enfeksiyonları
·Bakteri enfeksiyonları, bazen apseye kadar gidebilir
·Tuberkuloz
·Tuberkuloz dışı mikobakteri enfeksiyonaları
·Viral enfeksiyonlar
·EBV virusu
·CMV
·Kızamık
·Kızamıkcık
·Diğer
·Diğer viral enfeksiyonlar
·Kedi tırmığı hastalığı
·Toksoplazma
·Aşı sonrası enjeksiyon komşuluklarında
Sistemik hastalıklar
·Romatoid artrit
·Sistemik lupus eritematozis
·Diğer kollojen doku hastalıkları
·Depo hastalıkları
·Gaucher
·Nieman pick
·İlac yan etkisi olarak (Fenitoin, İzoniazid, Allopurinol)
Ayırıcı tanı
Tedavi sebebe gore değiştiğinden onemlidir Lenfadenopatilerin diğer hastalıklardan ayrımı onemlidir.
Vucudumuzda lenf bezelerinin bulunduğu bolgelerde başka nedenlerle oluşan şişliklerde olur.Bunlar, o bolgede olmaması gereken kitleler, o bolgedeki organlarda gorulen buyumeler gibi nedenlerle olabilir. Bunlar arasındaki ayrımı onemlidir. Neden? Cunku her iki duruma yaklaşım birbirinden cok farklı olacaktır. Yukarıda bahsedilen sebeplerin ve lenfanjiom, lenfanjiektazi, hemangiom gibi vaskuler hastalıklarında ayırt edilmesi gerekir. Karın ve goğus boşluğunun diğer hastalıkları, boyunda ise brankial kleft kistleri gibi durumların ayırt edilmesi gerekir.
Tanı
Hangi tetkikin ne zaman yapılacağı onemlidir. Orneğin bilinen bir enfeksiyondan sonra iyileşme doneminde gelmişse bir şey gerekmeyebilir. Ote yandan kan sayımı, hastalığa ozel kan analizleri, viral calışmalar, akciğer filmi, ultrasonografi, daha ileri radyolojik incelemeler tanı koymada faydalı olabilirler. Kesin tanı yontemi biyopsidir. Ancak kime, ne zaman biyopsi yapılacağı onemlidir. Bazen gereksiz yere biyopsi yapılabilirken, bazen de gerektiği halde gecikmeler olabilmektedir.Genellikle lenf bezinin buyukluğu bolgeye gore değişir, boyun icin 2 cm; koltuk altı icin 1 cm, karın boşluğu icin 2 cm gibi normal kabul edilebilen değerler vardı.Koprucuk kemiği icin ne boyutta olursa olsun lenf bezesi ele geliyor olması normal değildir. Ama bunları mutlaka diğer bulgularla birlikte değerlendirmelidir. Bezenin tek mi yaygın mı? Tek taraflı mı? İki taraflı mı? Olduğu, ne kadar suredir var olduğu eşlik eden diğer durumlar, muayene bulguları ve laboratuar bulgularına gore karar verilir.
Şuphesiz bu konuda karar veren hekimin bu tur hastalıkları izleyen bir hekim olması ve tecrubesi onemlidir.
[h=2]Ankara Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda lenfadenopati (lenf bezi buyumesi)
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda lenfadenopati (lenf bezi buyumesi)