Sevgili melekler, uzun bir suredir gundemde olan dersanelerin kapatılmasıyla ilgili net bir sonuca ulaşıldı. Yapılan acıklamaya gore ozel etut merkezleri aynen devam edecek. Dershaneler de 1 Eylul 2015'e kadar kapatılacak. İşte haberle ilgili tum detaylar...

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) dershane ve sivil toplum kuruluşlarının yoneticileriyle yapılan goruşmelerin ardından dershane yasa taslağına son şeklini verdi.
Taslağa gore, ozel etut merkezleri kapatılmayacak, ancak yaş sınırlaması getirilecek. Calışan anne-babaları gozonune alan bakanlık, ozel etut merkezlerine ucret karşılığında 12 yaşa kadar oğrenci almasına izin verecek. Dershanelerin faaliyetlerini sona erdirmeleri icin verilen sure ise 1 Eylul 2015 tarihi olarak yasa taslağında yer aldı. Dershanelerde calışan oğretmenler de yasayla birlikte halk eğitim merkezlerinde gorevlendirilecek. Oğretmenlerin bu merkezlerde gorev alabilmesi icin 5 yıl dershanede sigortalı olarak calışma kriteri arayacak olan bakanlık, bircok oğretmenin dershanede kayıt dışı calıştığını, devlete alınacak dershane oğretmen sayının 15 bin civarında olduğunu belirledi.
ACIK LİSE İSTEDİLER
MEB'in araştırmasına gore dershaneler teşvik kategorisinde en cok arsa tahsisini isterken, donuşulecek eğitim kurumu kategorisinde ise acık lise talebinde bulunuyor. 2015 yılından itibaren ozel okula donuşemeyen dershaneler 2 yıllığına acık lise olarak eğitimlerine devam edebilecek. Boylece 2017'ye kadar tam anlamıyla dershaneler donuşturulecek.
Yasa taslağı ile birlikte ozel okul olma kriterleri de yumuşatılacak. Alkollu satış yapılan mekanların eğitim kurumlarına uzaklığına yonelik kriter aranmayacak. Ozel okula donuşebilmesi icin 200 metrekare bahce şartını da aramayan bakanlık, dershane binalarının mustakil binada olmasını şart olarak koşacak. Bakanlığın dershaneleri, arsa tahsisi, kredi kolaylığı ve borc yapılandırması gibi tum teşviklerden yararlandıracağı kaydedildi.
haber7
Genişletmek icin tıkla ...