Cocuklarda kekemelik tedavisi
COCUĞUNUZUN AKICISIZLIKLARIYLA İLGİLİ YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER
Eğer cocuğunuz akıcısızlıklar yaşıyorsa, aşağıdaki davranışlar cocuğunuzda konuşmasından memnun olmadığınız hissini yaratır ve akıcısızlıklarını ‘kotu’ olarak algılatır. Bunun sonucu olarak da akıcısız olmamak icin cok caba harcar. Bu tip kaygı ve kacma davranışları genellikle akıcısızlıkların artmasına yol acar.
UYGUN DEĞİL
XOna kekelememesini soylemek
XOna kekelediği icin ceza vermek ya da onu cezayla tehdit etmek.
XOnun sozunu tamamlamak.
XKekelediğinde ‘rahatla’, ‘sakin ol’, ‘duşun de soyle’, ‘yavaş soyle’, ‘duzgun soyle’ demek.
XOna ne soyleyeceğini onceden duşunup daha sonra soylemesiyle ilgili baskı yapmak.
XOnun yerine cevap vermek.
XKonuşmasıyla ilgili endişeli ve cok dertli gorunmek ve bunu cocuğunuza hissettirmek.
XKonuşmasıyla ilgili sinirli ve sabırsız olmak.
XOna konuşmaya başlamadan once derin bir nefes almasını sonra konuşmaya başlamasını soylemek.
XDurup tekrar başlamasını soylemek.
XAkıcı olmak icin sesini değiştirmesini onermek.
XAkıcı olması icin bazı sozcuklerden ya da seslerden kacmasını, kekelediği kelime/sesleri kullanmamasını onermek.;
UYGUN
Cocuğunuz akıcısız olduğunda aşağıdakileri yapmanızı oneririz.
√ Akıcı ve akıcısız konuşmaları olduğunda aynı şekilde davranın.
√ Cocuğunuz konuşurken sabırlı olun ve tum dikkatinizle dinleyin.
√ Onunla konuşmaktan zevk aldığınızı ona hissettirin.
√ Ne soylediğiyle ilgilendiğinizi ona gosterin.
√ Eğer heyecanlı ve acele icindeyse şoyle soyleyebilirsiniz ‘bir dakika benim zamanım var ve senin soylediklerini dinlemek istiyorum.’ Bu ona ‘daha yavaş konuş’ denilmesinden cok daha farklıdır. Bunun yerine ona sadece konuşmasını değil her şeyini yavaşlatması gerektiğini soylemiş oluyorsunuz.
√ Cocuğunuz konuşurken yapmış olduğu ileri duzeydeki,zorlanmalı takılmaları fark ettiğinizi ona bildirin. ‘senin icin soylemesi bayağı zordu, değil mi?’şeklinde soylemler ona, kendisinin yaşadığı sorunu anladığınızı ve buna uzulmediğinizigosterir. Eğer cocuğunuz ‘ben bunu soyleyemiyorum ‘ veya ‘ konuşamıyorum’ gibi şeyler soylerse, ona, daha yumuşak konuşursa ve sizinle birlikte o sozcuğu birkac kez soylerse o kelimeyi soylemenin daha kolay olacağını belirtin.(bu yardımı sadece cocuğunuz konuşmasından dolayı yaşadığı sıkıntıyı dile getirdiğinde ve husran yaşadığında yapmalısınız.)
Hazırlayan:
Dil ve Konuşma Terapisti Kemal Colay-Nida Şanlı Colay
kaynak:
Guitar B. (2006). Stuttering: An IntegratedApproach to its nature and treatment. Baltimore, MD: Williams & Wilkins.
www.dilkonusma.com sitesinden alınmıştır
[h=2]İzmir Konuşma Terapisti uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda kekemelik tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda kekemelik tedavisi