Ekşi: Kanalturk cezaları yasa kaynaklı



Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, ''Kanal Turk'' televizyonuna verilen toplam 9 adet ''Program Durdurma'' cezasının, Turkiye'deki antidemokratik yasa hukumlerinden bu konuyla ilgili olanlarını somut olarak karşılarına cıkardığını bildirdi.



Oktay Ekşi yaptığı yazılı acıklamada, ''Kanal Turk''e verilen ''Program durdurma'' cezasıyla ilgili olarak asıl sorunun mevcut yasalarda olduğunu belirtti.
Kanala, Yuksek Secim Kurulu tarafından biri 3, diğeri 6 ''Program durdurma'' cezası verildiğini anımsatan Ekşi, şu goruşleri dile getirdi: ''Yanlışlık varsa onu bu cezaları veren Yuksek Secim Kurulunda veya ona oneride bulunan Radyo ve Televizyon Ust Kurulunda değil, yururlukteki yasaların coğulcu demokrasiyle bağdaşmayan hukumlerinde aramak gerekir. Kanal Turk'e verilen toplam 9 adet program durdurma cezası, ulkemizdeki antidemokratik yasa hukumlerinden bu konuyla ilgili olanlarını somut olarak karşımıza cıkardı.''
Ekşi, yasaların, secimin başlangıc gununden itibaren, secimleri konu alan radyo ve televizyon yayınlarının bu doneme ozgu kurallara gore yapılmasını emrettiğini hatırlatarak, yapacakları yayınları duzenleyen yasa hukumlerinin, ozel radyo ve televizyon kuruluşlarını devletin emrindeki TRT'nin kalıbına soktuğunu, hepsini ''TRT'leştirildiğini'' ileri surdu.
-3984 SAYILI KANUN-
3984 sayılı ''Radyo ve Televizyonların Kuruluşu'' hakkındaki yasanın 4'uncu maddesinin, ozel radyo ve televizyonların uymaları gereken yayın ilkelerini belirlediğini ifade eden Ekşi, buna ek bir sınırlama getirmenin coğulcu anlayışa ve demokrasiye aykırı olduğunu bildirdi.
Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, şunları kaydetti: ''Yasanın verdiği ek sınırlama yetkisini yasa, 'Ozel radyo ve televizyonların yayın ilkelerinin belirlenmesinde Yuksek Secim Kurulu gorevli ve yetkilidir' şeklindeki hukmuyle ve hicbir objektif olcut koymadan Yuksek Secim Kuruluna bırakmış, boylece keyfiliğe kapı acmıştır. Nitekim Yuksek Secim Kurulu kararları kesindir. O nedenle yanlış veya keyfi de olsa bu kararlara itiraz edip hak arama olanağı yoktur. Oysa secim donemi dışında uygulanan kurallara gore Radyo ve Televizyon Ust Kurulu tarafından, 'yayın ilkelerine aykırı' yayın yaptığına karar verilen radyo ve televizyonlar, bu kararın yanlış yahut haksız olduğu iddiasıyla Bolge İdare Mahkemelerine gidip kararın iptalini sağlayabilmektedir. O nedenle haksızlığa yol acan bu hukum değiştirilmelidir.''
-DİĞER KANALLARA VERİLEN CEZALAR-
Ekşi, yalnızca Kanal Turk'e değil, 16 adet kanala da Yuksek Secim Kurulu tarafından 39 adet ceza verildiğine dikkat cekerek, bunların nedeninin de 3984 sayılı yasanın ''Siyasi partiler ve demokratik gruplar arasında fırsat eşitliği sağlanması, tek yonlu, taraf tutan yayın yapılmaması, secim donemlerinde belirlenen secim yasaklarıyla ilgili ilkelere aykırı davranılmaması'' şeklindeki maddesi olduğunu bildirdi.
Oktay Ekşi, coğulcu bir demokraside medyadan haberlerin objektif olmasını beklemenin kamuoyunun hakkı olduğunu, ancak yorumun subjektif olduğunu dile getirerek, yorumun taraf tutmamasını emreden kuralların demokrasiyle bağdaşmasının mumkun olmadığını ifade etti.
Secimlerin Temel Hukumleri hakkındaki 298 sayılı yasanın ''Milletvekili genel secimlerinde, secimin başlangıc tarihinden itibaren yazılı, sozlu ve gorsel basın ve yayın aracları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek bicimde yayın yapılması''nın yasaklandığını hatırlatan Ekşi, şoyle dedi: ''Yuksek Secim Kurulunun, son milletvekili seciminde CNNTurk'un bir haber programı nedeniyle bu maddeye dayanarak verdiği ceza, yasa hukmunun sacmalığını ortaya cıkartınca Yuksek Secim Kurulu sonraki gunlerde bu hukmu gormezden gelmeyi tercih etmiştir. Sadece bu ornek dahi, soz konusu hukmun yasadan cıkartılmasını kacınılmaz kılmaktadır. Tum bunlardan anlaşılacağı uzere, ortada bir yanlışlık varsa, onu bu cezaları veren Yuksek Secim Kurulunda veya ona oneride bulunan Radyo ve Televizyon Ust Kurulunda değil, yururlukteki yasaların coğulcu demokrasiyle bağdaşmayan hukumlerinde aramak gerekir.''
(aa)