ANKARA (CİHAN)
TBMM Başkanı Koksal Toptan, Ufuk Universitesi'nde yeni eğitim-oğretim yılının acılış torenine katılan TBMM Başkanı Toptan, torenden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı.
Yeni Anayasa calışmaları icin 'kurucu meclis' tartışmalarının hatırlatılması uzerine Toptan, Meclis'in, Anayasa calışmasını cok rahatlıkla yapabileceğini soyledi. Toptan, onemli olanın, yeni bir Anayasa yapılmasının gerekliliği olduğunu kaydetti. Toptan, şoyle devam etti:
"Burada iceriği elbette tartışılacak. Ortada bir taslak olduğu anlaşılıyor. Bu taslak kamuoyunda tartışılacak. Daha once yapılan pek cok tartışma var. Şimdi sıra bunları hepsinin derlenip toparlanması ve olabildiğince bir uzlaşı bulmak suretiyle bunun hayata gecirilmesidir. Nasıl gecirilebilir? Burada iki yol var: Ya bir Anayasa yapımcısı yeni bir Meclis kurulur ya da mevcut TBMM zaman ayırarak bunu gercekleştirebilir. Benim 1 yıl once yine bu tur bir tartışma yapılırken soylediğim budur. "Bir gazetecinin, "Sizin sozlerinizden Kurucu Meclis fikrine daha sıcak baktığınızı anlayabilir miyiz?" sorusuna Toptan, "Hayır. Ben secenekleri ortaya koyuyorum. Yoksa bu Meclis'in Başkanı olarak, 'biz bunu yapamayız, kurucu meclis gelsin' demek doğru olmaz. Memnuniyetle yapar bu Meclis. Gerekiyorsa haftanın cuma, cumartesi, pazar, pazartesi gunleri de calışmak suretiyle bunu yapabilir ama dediğim gibi once işin nasıl şekilleneceğini gormek lazım" diye cevap verdi.
Yeni Anayasa icin partiler arasında uzlaşma sağlanması durumunda bu değişikliğin cok rahatlıkla yapılabileceğini ifade eden Toptan, bu yonde de calışmaların gelecek donem devam edeceğini belirtti. Toptan, partilerin 'uzlaşma sağlanabilir mi?' ve 'nerelerde uzlaşma sağlanabilir?' sorularına partilerin kendi yol ve yontemlerine belli olacağını kaydederek, bu konuda şimdiden bir şey soylemenin erken bulduğunu soyledi.
Bir soru uzerine Toptan, yeni Anayasa calışmalarına ilişkin kendisine duşen bir gorev olduğu takdirde bunu memnuniyetle yapacağını belirterek, bunun icin oncelikle siyasi partilerin taslakla ilgili calışmalarını bitirmelerini beklenmesi gerektiğini ifade etti.
TURKİYE'DE DOKUNULMAZLIĞI OLMAYAN KAPICILAR VE ODACILAR KALMIŞTIR
Yeni Anayasa'da taslağına gore meclis başkanı ve genelkurmay başkanına Yuce Divan yolunun acılacağının hatırlatılması uzerine ise Toptan, meclis başkanlarına yuce divan yolunun zaten kapalı olmadığını vurgulayarak, "Elbette kimseye ayrıcalık yapılmamalı. Ben Meclis Başkanı olarak 'Yuce Divanda niye yargılanırım' diye kesinlikle yuksunmem. Turkiye'nin cok geniş bir dokunulmazlıklar sistemi var. Bunun tamamının masaya yatırılması, dokunulmazlıkların minimize edilmesi lazımdır. Genellikle milletvekili dokunulmazlığına takılıp kalmışızdır ama baktığımız zaman herkesin Turkiye'de dokunulmazlığı var. Turkiye'de dokunulmazlığı olmayan kapıcılar ile odacılar kalmıştır. Bu bakımdan bu tur duzenlemeyi ben alkışlarım" dedi.