taksi takip sistemi
Taksici gaspları, teknolojik cihazla tarihe karışacak
ANTALYA'da gasp ve cinayet olaylarına karşı taksiler, uydudan takip yontemiyle izlenecek. İlk etapta 30 taksiye kurulan sistem, kentteki 3 bin 700 taksiye de takılacak. DPL uydu takip cihazı Antalya'da 100 polis otosuna da takılacak. Taksiler, Antalya Şoforler ve Otomobilciler Odası'nda kurulan cağrı merkezi ve emniyet mudurluğu tarafından 7 gun 24 saat izlenecek.
Antalyalı taksiciler hem kendi hem de turistlerin can ve mal guvenliklerini sağlamak icin yaklaşık bir yıldır yaptıkları calışmaları tamamladı. İsrail merkezli Kai- Tek Grubu ile ortak calışan Artec Firması ile anlaşan Antalya Şoforler ve Otomobilciler Odası, 3 bin 700 taksiye kısa adı DPL olan cok amaclı yer tespit ve arac takip cihazı takılması calışmalarına başladı. Oda başkanı Mehmet Ali Alkan, Artec Yonetim Kurulu Başkanı Kubilay Ozcelik, Kaitec Yonetim Kurulu Başkanı David Farchi ve yine Kaitec'e bağlı faliyet gosteren Tracktec CEO'su Amir Lorber duzenledikleri basın toplantısı ile uygulama hakkında bilgi verdi.
Artec Yonetim Kurulu Başkanı Ozcelik, benzer bir sistemin 1 Ekim'de New York'ta hayata gececeğini belirterek, �GPS uydu takip sisteminde Antalya, New York'tan bir ay onde� dedi. Alkan, uydu takip sistemi uzerinde yaklaşık bir yıldır calıştıklarını belirterek, �Bu sure icinde 20 civarında firma ile goruştuk. Sonunda Artec'in hazırladığı bu cihaz uzerinde karar kıldık. Bu cihazı secmememizde en onemli tercih geliştirilebilir olması� diye konuştu.
EKİP OTOSUNA DA DPL
Sistemin pazartesi gununden itabaren calışmaya başlayacağını belirten Alkan, ilk etapta 30 araca cihazın takıldığını soyledi. Onumuzdeki bir yıl icinde Antalya'da bulunan 3 bin 700 taksiye cihazı takmak istediklerini belirten Başkan Alkan, �Antalya Emniyet Muduruluğu'nun 100 aracına da DPL cihazı takılacak ve masraflarını da odamız karşılayacak� dedi.
Taksilere Rusca, Almanca ve Turkce olarak �Bu arac uydudan takip ediliyor' cıkartmaları yapıştıracaklarını belirten Alkan, �Bu hem kotu niyetli kişileri taksilerimizden uzaklaştıracak, hem de muşterilerimizin, turistlerin daha huzurlu seyahat etmesini sağlayacak� diye konuştu.
ANTALYA'YA OZEL CİHAZ
Artec Yonetim Kurulu Başkanı Kubilay Ozcelik ise kullanılacak cihazın yeni cıkacak teknolojilere uyumlu olduğunu kaydetti. Cihaza 2008 yılından itibaren navigasyon olarak bilinen yon bulma cihazının da entegre edileceğini belirten Ozcelik, �Bu cihaz akaryakıt istanyonlarında pompa cihazları ile iletişime gecerek banka hesabı uzerinden akaryakıt almayı bile sağlayacak teknolojiyle donatılabilir� dedi.
Artec'in İsrailli ortağı Kaitec Yonetim Kurulu Başkanı Farchi ise odaya ilk goruşmelerinde iki urun sunduklarını fakat bunlar beğenilmediği icin Antalyalı taksicilere ozel bir cihaz dizayn ettiklerini soyledi. Farchi, GPS aygıtı icin �Kahve haric herşeyi yapabiliyor� tanımlamısını kullandı.
İSRAİL'DEN İZLENİYOR
Basın acıklamasının ardından cihazın takılı olduğu bir taksi ile iletişim kurularak sistem gazetecilere tanıtıldı. Antalya'nın turistik beldesi Kiriş'te hareket halindeki bir taksi once haritada gosterildi sonrasında taksi şoforu cep telefonundan aranarak yer teyidi yapıldı. Şofor ve harita birbirini doğrularken, Oda Başkanı Alkan, �Harita bir sure İsrail'den kontrol edilecek. O nedenle şu anda tam nokta mevkiler veremiyoruz� dedi.
SİSTEM NASIL CALIŞIYOR
Sistem, gasp benzeri vakalar sırasında şoforun, direksiyon altına yerleştirilen �panik� butonuna basarak cağrı merkezine sinyal gondermesiyle calışıyor. Taksinin kordinatlarını dijital haritadan takip eden cağrı merkezi, sinyali aracın plakasıyla birlikte sesli mesaj olarak aldıktan sonra ilgili emniyet birimine olayı bildiriyor. Aynı zaman da emniyet mudurluğundeki kumanda merkezinden de bu sinyal gorulebiliyor. Ayrıca polis ekip
Taksilere uydudan takip
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Taksilere uydudan takip