Cocuklardaki bircok kanser, cocuğun doktoru veya ailesi tarafından erken teşhis edilir. Ancak, cocuklarda sık rastlanan hastalıklar ve yaralanmalarla benzerlik gosterdiği icin cocuklarda gelişen kanserlerin hemen anlaşılması guc olabilir. Cocuklar sık hastalanır ya da vucutlarında morluklar ve şişlikler gorulebilir. Buda, erken evre kanser belirtisini gizleyebilir. Aileler cocuklarına duzenli tıbbi cekap yaptırmalı, duzelmeyen olağandışı belirtiler veya işaretleri kontrol etmelidir.
Olağandışı sayılabilecek belirtiler ya da işaretler şunlardır:
- Olağandışı bir yumru veya şişlik
- Acıklanamayan bir solgunluk ve halsizlik
- Vucutta kolay oluşan morluk ve curukler
- Vucudun belli bir yerinde devam eden ağrı
- Topallama
- Acıklanamayan ateş veya tedavi uygulandığı halde iyileşmeyen hastalık
- Coğunlukla kusma ile sonuclanan sık baş ağrıları
- Gormede ani değişiklikler
- Acıklanamayan ani kilo kaybı
Kanserin turune gore başka belirtilerin gorulmesi de mumkundur. Bu belirtilerin coğu, kanserden cok yaralanma veya enfeksiyona bağlı nedenlerden oluşabilir. Yine de, cocuğunuzda bu belirtilerden herhangi biri varsa vakit kaybetmeden cocuk doktorunuza başvurarak gerekli tedaviyi almasını sağlamalısınız.
Doktorunuz ilk olarak belirtiler konusunda sorular soracaktır. Ardından cocuğunuzu muayene eder. Muayene sonunda kanser olası bir nedense, bazı goruntuleme testleri ya da diğer testlerin yaptırılmasını isteyebilir. Bazı vakalarda anormal bir şişlik ya da tumor tespit edilirse, tumorun bir kısmı veya tamamının alınması gerekebilir. Bu sayede, olası kanser hucreleri mikroskop altında incelenir. Bu işleme, biyopsi adı verilir.
Cocuk kanserlerinde erken tanı;
Duşuk ve orta gelirli ulkelerde her yıl yaklaşık 175.000 cocuğa kanser teşhisi koyulmaktadır. Pediatrik onkoloji bolumu olmayan bircok ulke olduğu ve kayıtlara gecirilmeyen vakalar goz onune alınmadığından bu rakam hafife alınmaktadır. Cocuklarda gorulen kanser vakası yetişkinlere gore daha az sayıda olsa da, cocuk hastaların yaklaşık 90.000 inin yaşam kaybına neden olmaktadır. Gelir seviyesi yuksek ulkelerde kanser, kaza ve yaralanma sonrası 5-14 yaşları arası cocuklarda ikinci yaşam kaybı nedeni olarak gorulmektedir.

Turk Pediatrik Onkoloji ve Turk Pediatrik Hematoloji Derneği nin 2002 yılından bu yana yuruttukleri kanser kayıt sistemine gore, Turkiye de her yıl yaklaşık 3.000, dunyada ise yaklaşık 175.000 cocuk kansere yakalanmaktadır. Dunya genelinde cocuklarda en sık gorulen kanser turleri losemi, beyin tumorleri, lenfoma ve noroblastom (sinir hucrelerinde gelişen bir tumor) ve bobrek kanserleridir. Kanserin turu ve dağılımına bakıldığında, batı ulkelerinden farklı olarak Turkiye de birinci sırada losemi, ikinci sırada lenfoma, ucuncu sırada ise beyin tumorleri gorulmektedir. Tek tek tumor tiplerine bakıldığı zaman Wilms tumoru, Hodgkin hastalığı, retinoblastoma gibi tumorlerde tedavi başarısının yuzde 90 lar civarında olduğu soylenmektedir. Kan kanseri turu olan losemilerde tedavi başarısının yuzde 80 leri aştığı belirtilmiştir. Diğer cocuk kanserleri de erken evrede tespit edildiğinde tedavi başarısı oldukca iyidir.

Son yıllarda, cocuk kanserlerinin tedavisinde yaşanan gelişme ile iyileşme oranları %10 lardan %80 lere cıktığı ifade edilmiştir. Ancak, iyileşme oranları ulke duzeyine gore değişkenlik gosterebilir. Gelişmiş ulkelerde cocuk kanserlerinde iyileşme oranı %80 lerde seyrederken bu oran az gelişmiş ulkelerde %10-40 civarındadır. Turkiye de ise, cocuk kanserlerinde iyileşme oranı %65-70 dir.

Tedavi şansının artmasında, ailelerin cocuk kanserlerinin belirtileri konusunda bilinclendirilmesi cok onemlidir. Kanserde erken teşhis sayesinde erken başlatılan tedaviden daha hızlı ve daha olumlu yanıt alınmaktadır. Cocuklarda yaşam suresi daha uzun olduğu icin cocuk kanserlerinin tedavi başarısı daha fazladır denilebilir.

Ulkemizde cocuk kanserlerinin tedavisindeki başarı oranlarına bakıldığında, bu alanda oldukca yol kat edildiği gorulmektedir. Bu da, biz onkoloji hekimleri icin oldukca sevindirici ve gurur verici bir tablodur.

[h=2]Antalya Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]