Kalp kateterizasyonu, genellikle kasık bolgesindeki bir atardamar veya toplardamarın delinerek ince, uzun, esnek bir borunun (kateter) kalbe ve kalp etrafındaki buyuk damarlara gonderildiği bir işlemdir.
Kateter floroskopi (rontgen cihazı) yardımı ile kalbe gonderilir. Genellikle kalp problemlerinin teşhisi icin kullanılır.
Girişimsel kalp kateterizasyonu, ozel kateterler kullanılarak asıl tedavilerin yapıldığı bir kalp kateterizasyonu şeklidir.
Bu ozel kateterler arasında, daralmış kapak veya damarları acabilen balon kateterleri ve kalpte belirli delikleri ve fazla damarları kapatmak icin kullanılan kateterler yer alır.
Kalp Kateterizasyonunun Faydaları
Kalp kateterizasyonu ile kalp fonksiyonları hakkında detaylı bilgi imkanı sağlayan ceşitli kalp boşlukları ve kalp cevresindeki kan damarlarından basınc olcumleri ve kan ornekleri alınabilir.
Kalp ici ve etrafındaki yapıların goruntulenmesi amacı ile kateterden kontrast madde de verilebilir.
Girişimsel kateterizasyon ceşitli kalp problemleri icin bircok farklı tedavi seceneği icerir. Cocuklarda bazı kalp problemlerinin ameliyata gerek kalmaksızın giderilmesinde faydalıdır.
Bazı girişimler tedavide ilk secenek olarak uygulanır ve cerrahiye tercih edilir. Bazı girişimler palyatiftir, yani daha kesin tedavi olan cerrahi onarım daha guvenli bir şekilde yapılana kadar kısa sureli cozum sağlar.
Uygulanan ceşitli tedavi yontemleri vardır ve her bir hasta icin en uygun yontem secilir. Girişimler en yaygın kan akımına engel teşkil eden kapak veya damar daralmaları vakalarında kullanılır.
Fazladan damar olduğu durumlar veya atrial septal defekti (ust iki kalp boşluğu arasında delik olması) bulunan hastalar gibi belirli kalp defektlerinde de girişimsel kateterizasyon kullanılır.
İşlem gunu
Cocuğunuz işlemi gercekleştirecek doktorların bulunduğu cocuk kardiyolojisi bolumune kabul edilir. İşlemin riskleri ve faydalarını size acıklanacaktır, sizin de işlem icin onay vermeniz gerekecektir.
İşlemden once akciğer grafisi, EKG ve bazı kan testlerinin yapılması gerekir. Bazı vakalarda, cocuğunuzun muayene edileceği gunden once vital bulgular alınabilir ve bazı testler yapılabilir.
Kateterizasyon odası kapısına kadar cocuğunuza eşlik edebilirsiniz, buradan sonra da işlem suresince beklemek uzere bekleme alanına yonlendirilirsiniz.
Kateterizasyondan sonra cocuğunuz birkac saat gozlem altında tutulmak uzere uyanma odasına alınır.
Yapılan işlemin turune ve cocuğunuzun ne kadar iyileştiğine bağlı olarak, daha uzun bir gozlem suresi gerekebilir.
Soru ve Cevaplar
İşlemi Kimler Yapabilir?
Girişimsel kateterizasyon yalnızca cocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından dikkatli bir kalp değerlendirmesi sonrası yapılır.
Daha sonra işlemin uygunluğu değerlendirilir. Ancak o zaman cocuğunuz girişimsel kateterizasyon programında yer alır.
İşlem anjiyo hemşiresi ve radyoloji teknisyenlerinin yardımı ile cocuk kardiyolojisi uzamnı tarafından gercekleştirilir.
Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Yapılır?
İşlemin zamanlaması cocuğunuzda bulunan kalp probleminin turune bağlıdır. Coğu kez işlemin bir kez yapılması yeterli olmakla birlikte, bazen cocuğun ileriki yaşamında ikinci bir işlem daha gerekebilir.
Kalp Kateterizasyonu Ağrılı mıdır?
Cocuğunuz işlemden once ilaclarla uyutulur (sedasyon) ve ağrı kesiciler verilir (sedoanaljezi). Bazı işlemler icin genel anestezi onerilebilir.
Coğunlukla cocuğun hissettiği tek ağrı, kateterin sokulacağı kasık bolgesinin uyuşturulması icin yapılan lokal anestezi (diş hekimlerinin kullandığı novocaine gibi) enjeksiyonu sırasında cok hafif ağrı hissedebilir.
Cocuğu rahatlatmak icin kateterizasyon sırasında ihtiyac duyulması haline aralıklı olarak sedasyon verilebilir.
Kasıkta, kateterin giriş bolgesinde morarma ve birkac gun ağrı olabilir. Genellikle parasetamol ile tedavi edilebilir.
Kalp Kateterizasyonu Riskli midir?
Genellikle risk duşuktur. Minor komplikasyon insidansı %5’in altındadır. Girişimsel kateterizasyon işleminin her ceşidinin kendine ozgu riskleri ve komplikasyonları vardır, kateterizasyonu gercekleştiren doktor ile goruşulmelidir.
Başarı Olasılığı Nedir ?
İşlemin başarı olasılığı kalp probleminin tipi ve şiddetine bağlıdır.
Her işlem hastaya gore farklılık gosterir ve işlemin etkinliğini cocuk kardiyoloğunuzla goruşmelisiniz.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]