karne alınma tarihi, 24 ocak karneler alınıyor, 2014 yarıyıl tatili

Sevgili melekler, bir oğretim yılının daha yarısını bitirmiş bulunuyoruz. Yarın 16 milyon oğrenci karne alacak. Okul oncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki yaklaşık 16 milyon oğrenci yarın karne heyecanı yaşayacak...

Okula 2013-2014 eğitim oğretim yılında başlayan 1 milyon 285 bin 199 oğrenci ilk defa karneyle tanışacak. Uzmanlar ise aileleri uyararak kırık notların duzeltilmesi icin oğrenciye destek verilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Okul oncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim alan 15 milyon 927 bin 462 oğrenci ve841 bin oğretmen 15 gun yorgunluk atacak. Yarı yıl tatili 27 Ocak-7 Şubat 2014 tarihleri arasında yapılacak. İkinci donemin ilk dersi 10 Şubat'ta başlayacak. 2013-2014 eğitim-oğretim donemi 13 Haziran'da son bulacak. Tatilin dinlenmek olduğunu hatırlatan uzmanlar ise veli ve oğrencileri uyararak, verimli planlı bir calışma takvimi oluşturulması gerektiğini soyledi. Anne babalara ise, "Cocuklarınızın yanında olduğunuzu hissettirin" onerisinde bulundular.

Ankara Universitesi Eğitim Bilimleri Fakultesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak ile Turk PDR Derneği İstanbul Şube Başkanı Alpaslan Dartan'ın uyarıları şoyle:

- Cocuğa anne- baba olarak sizden istediği yardımı ve desteği verdiğinizi gosterin.

-Anne-baba-cocuk-oğretmen ve diğer ilgililer arasında karne bir "suclama-savunma" aracı olmamalı.

- Kırık notların duzeltilmesi icin oğrenciye yol gosterecek bir klavuza ihtiyac olabilir. Bu rehber aile, ve oğretmendir.

- Cocuğunuzun karnesiyle ilgili olumlu ve olumsuz hislerini sizinle paylaşmasını teşvik edin. Israrcı ve kırıcı olmayın. Samimi ve icten davranın. Onun neler duygularını anlamaya, onunla empati kurun.

- 'Hic vakit kaybetmeden bir calışma planı yap' gibi soylemlerden uzak durarak başarısız olduğu derslerle ilgili ya da kendini geliştirmek istediği konularda neler yapabileceğinizi konuşun. Cozume odaklanın ve pozitif yaklaşın. Nedenlerini sorgulamayın.

-Yeteneğinize uygun gercekci hedeflerle, ikinci donem icin iyi bir planlama yapmalı ve zamanı iyi kullanmanız gerekiyor.

-Moralinizi yuksek tutmak, karnede duşuk notlara odaklanmadan ve korkmadan kendi oğrenme yonteminize uygun bir ders calışma planı belirlemelisiniz.

-Konu tekrarı yapmak, duzenli calışmak, konuları parcalara ayırarak calışmak, kısa butun olarak calışmak akılda kalıcılığı arttırarak oğrenmeyi kolay hale getirir.

-Dikkatinizin en iyi olduğu zamanı belirleyerek calışma saatlerinizi buna gore ayarlayabilirsiniz. Yoğun calışma saatleri yerine kısa molalar vererek performansınızı arttırabilirsiniz.

-İlgi cekmeyen ders gibi işler ertelenir ve bahaneler uretilir. Ama başarının olması icin sistemli calışmak gerektiği unutulmamalı.

-Ders calışma sırası da başarıyı etkiler. En verimli saatte zorlandığınız derslerin calışılması, benzer derslerin de arka arkaya calışılmaması gerekiyor. Araya farklı dersler eklenirse verimliliğin artacağı bilinmeli.

İkinci donem sınav maratonu var

İkinci donem ayrıca 8'inci sınıf ve lise son oğrencileri icin sınav maratonu ile gececek. Ortaokul 8'inci sınıf oğrencileri 28-29 Nisan'da Temel Eğitimden Ortaoğretime Geciş (TEOG) kapsamında İkinci Donem Merkezi Sınavları'na girecekler. İkinci donem telafi sınavları da 10-11 Mayıs'ta uygulanacak, sonucları haziran ayında acıklanacak.

İkinci donem universite maratonu da başlayacak. Lise son sınıf ve mezun oğrenciler 23 Mart'ta Yuksekoğretime Geciş Sınavı'na (YGS) girecekler. Sınavın ikinci ayağı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ise haziran ayında duzenlenecek. 14-15 ve 21-22 Haziran'da universite adayları toplam 5 oturumda duzenlenen LYS'ye katılacak. Yaz aylarında ise puanların acıklanması, tercihler ve yerleştirme sonuclarını beklemekle gececek.
Genişletmek icin tıkla ...