İLK 1 YILIM

0-1 AYLARIM
Yuzu koyun yatırıldığımda başımı kontrol etme cabası icerisindeyimdir. 4.haftada başımı tutabilir ve kaldırabilirim. Elim kapalıdır. Avucumun icine kucuk bir nesne dokundurulduğunda sıkıca yakalarım. Yuksek sese tepkide bulunurum. Gozumu ,yakın bir nesne uzerine kısa sure sabitleşebilirim. Parlak renkler ve şematik şekiller uzerinde,gozumun biraz daha fazla kaldığı izlenebilir. Tatlı,tuzlu,ekşi,acı besinleri ayırt edebilirim.
1-4 AYLARIM
Omuz ve başımı kontrol ettiğimi gormeye başlarsınız. 3. ve 4.aylar icinde desteklendiğimde kısa bir sure oturabilirim. Başımı dik tutabilir, kollarıma dayanarak doğrulabilirim. Gorme duyum gelişmiştir.Yatay hareket eden nesneleri izleyebilirim. Gozum, ilgimi ceken nesneler uzerinde daha uzun sure kalır. Gorme ve işitmemin işbirliği gorulur. Sesin geldiği yone bakarım. Cevreye ilgim artar,ayak seslerine beslenme,banyo gibi hazırlıklara tepki veririm. Sosyal gulme davranışım 2. ay sonunda gorulur. Esas sesleri taklit etme yeteneğim gelişmiştir. Yakaladığım bir hareketi durmadan tekrar ederim. Cıngırağı hızla sallayınca ses cıkardığını fark ederim. Avuc icim ile yakalarım. Herşeyi ağzıma gotururum Buna kızmayın ve beni engellemeyin. Dunyayı keşfetmem ve algılamam icin ağzım en buyuk yardımcımdır. Ellerim hafif acıktır artık.
4-10 AYLARIM
Sırt ustu durumumdan yan yatmaya gecebilirim. Emekleme denemem 5. ayda gorulur.7. ayda,surunmem ve emeklemem iyiden iyiye gelişir. 8.ayda tam donuşumu gorebilirsiniz. Bana bir nesneyi uzatırsanız yakalamaya calışırım. 6.ay icinde terredutlu de olsa yakalarım . 8-9. aylarda iki kupu bir araya getirebilirim. Ustaca yakalamamı 9. ayda gorursunuz. Aynı ay icinde hangi elimi sectiğimi belli edebilirim. Sonra bu elim değiştirebilirim. Katı mamaları,4.ayın sonu ve 5.ay icinde yiyebilirim. Anlamlı sesler ve heceler cıkarmaya başlarım, taklit yeteneğim gelişmektedir. Destekle oturabilirim. Omuz ve baş kontrolum gelişmiştir. 7.ay icinde desteksiz oturmamı gorebilirsiniz. Yardımla ayakta durabilirim. Tutunarak durmam 9. ve 10. ayda gorulur. Emeklemede ustalaştım. Goz ve el koordinasyonumun başlangıcı 4. aya raslar. 6.ay icinde tanıdık ve yabancı yuzleri ayırt etmeye başlarım. Seciciliğim gorulur. Objeleri bir elimden diğerine gecirebilirim.
(Cocuklar genellikle 9-12.aylar arası hangi ellerini kullanmak uzere sectiklerini belli ederler. İki yaşına kadar sağ elini kullanmasına yardım ve ozendirme soz konusu olabilir, oyuncağı sağ eline uzatmak, sağ elini rahat kullanacağı bir bicimde oturtmak gibi-ikinci yaştan sonra,sol elini sectiğini ortaya koyarsa herhangi bir karışma zararlı olabilir.)
10-12 AYLARIM
Yardımsız ayağa kalkabilirim. Tutunarak yururum. Erken yurumem gorulebilir. (Ortalama yurume zamanı 13-15 aylar arasıdır. ) Yatma durumumdan oturmaya gecebilirim. Duşmeden eğilebilirim. Cevrede gorduğum davranışları taklit edebilirim. Bu yuzden iyi model olmanızı beklerim. Parmaklarımı deliklere sokmaya calışırım; halkaları yakalarım. Yetişkinlerin sallanarak ve vurarak yaptığı oyunlardan zevk alırım. Uc kupu yan yana getirmeye calışırım. Bu tur hareketler benim ince motor becerilerimi geliştirir. Ulaşmak istediğim nesneyle arasındaki engeli kaldırabilirsiniz. Mac-sonuc bağlantısını kura bilirim. Bu ilk zeka belirtimdir. .Nesneleri son kayboldukları yerde değil, ilk denemede bulduğum yerde ararım. Bu benim bilişsel gelişimimin bir parcasıdır. Topu karşımdaki kişiye atma denemeleri yaparım. Beni destekleyin kaba motor becerilerim icin onemlidir. Onceden anladığımı hissedebilirsiniz. Annemin kalkmasının onun gideceğine işaret olduğunu sezinlerim ve ağlayabilirim.Yabancılardan cekindiğimi ve korktuğumu gorebilirsiniz. Bu benim kişiliğimdeki bağlanma duygumun gelişmekte olduğunu gosterir. Kendimi besleme isteğimi gorebilirsiniz. Kaşığı kullanmak isterim. Beni desteklerseniz bu becerim de gelişir. Ama dokmeyeceğimin garantisini veremem. Kahkaha ile gulebilirim. Sevgi gosteririm.
Ayrıca ilk yılımda guven duygusu benim icin cok onemlidir. Ozellikle annemin bana karşı sevgi dolu davranması , ihtiyaclarıma doğru anlayıp, surekli, tutarlı ve aynılık icinde karşılaması ve buna eşlik eden sevgi ve şavkat duygusunu bana hissettirmesi onemlidir. Cunku boyle davrandığında annem, bakılmaya ve sevilmeye değer bir varlık olduğumu anlar ve hissederim. Sevileceğime, bakılacağıma ve terk edilmeyeceğime guvenen bir birey olurum ve bu yolda ilerleyen kendine guvenen bir yetişkin olurum. Aksi durumu ile karşılaşırsam yani, ihtiyaclarım doğru karşılanmazsa, bakımımda yoğun tutarsızlıklar olur ya da bakılmazsam, bir de bunlara sevgi ve şavkat eksikliği gorur ve hissedersem; o zaman bakılmaya ve sevilmeye değer bir varlık olmadığımı duşunmeye ve algılamaya başlarım. Sevilmeyeceğim, bakılmayacağım ve devamlı terk edileceğim duygusuyla buyuyen ya da buyumeye calışan kendine guvenmeyen bir yetişkin olma yolunda ilerlerim.
Beni sevin, benimle ilgilenin ve bol bol bana sarılın

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]