Sevgili melekler, eğer bir banka hesabınız varsa bu yazıyı dikkatlice okuyun. Zira eğer hesabınız kullanılmayan bir hesapsa ve siz kapatmazsanız, kanunen banka sizden hesap işletim ucreti talep edebilecek. Kapanış icin son gun ise 28 Nisan!..

Tuketiciler Derneği (TUDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 28 Mayıs'ta yururluğe girecek olan yeni Tuketici Kanununa dikkat cekerek, "6502 sayılı kanun yururluğe girecek. Burada bankalarla ilgili bazı onemli hususlar var" dedi ve şoyle acıkladı:
"Artık bankalar tuketicilere aidatsız kredi kartı cıkartmak zorunda oldukları gibi, haber vermeden, onay vermeden tuketicilere bir takım ucretler tahakkuk ettiremeyecekler. Orneğin; kredi kartını kapatmak isteyen bir tuketici kapatma ucreti ile karşı karşıya kalmayacak. Ancak tuketiciler mutlaka kendilerine gonderilen, bankalardan gelen mesajları dikkate alsınlar. Son zamanlarda bankalardan gonderilen mesajlarda tuketicilerin vaktiyle acmış oldukları, belki de unuttukları hesaplarla ilgili hesap işletim ucreti tahakkuk ettirileceğinden ve belli bir sureye kadar bunu iptal etmedikleri takdirde, hesabı kapatmadıkları durumda bu ucreti yansıtacaklarından bahsediliyor. Haberiniz olmadan borclanmak istemiyorsanız, mutlaka duran hesaplarınızdan olsa, calışmayan banka hesaplarınızı kapatın. Aksi halde size bir ucret yansıtılır, haberiniz olmadığı ve hesapta da para olmadığı icin kara listeye bile girebilirsiniz."
"KARA LİSTEYE GİRME"
Tuketicileri dikkatli olmaları konusunda uyaran Ağaoğlu, "Bankalardan gelen mesajlara mutlaka suresinde itiraz ederek, mudahale ederek o calışmayan hesaplarını kapatmalıdırlar. Aksi halde o hesapta para olmadığı halde kendilerine borc tahakkuk ettirilecek, bu borca faiz yurutulecek; bir sure sonra tuketici istemediği, hak etmediği bir durumla yani kara listeye girme gibi bir durumla karşı karşıya kalabileceklerdir" diye konuştu.
"TARİHİ VE KENDİ NUMARANIZI BİR KENARA NOT ALIN"
Ağaoğlu muşteri hizmetlerini arayarak hesabını kapatan tuketicileri uyararak, "Tuketiciler bu hesaplarını mutlaka ya banka şubelerine giderek ya da muşteri hizmetlerini aramak sureti ile kapatmalıdırlar. Şayet muşteri hizmetlerini ararsanız mutlaka o aradığınız tarihi ve kendi numaranızı bir kenara not alın. İleride banak, 'biz bu şekilde aranmadık' derse, sizin elinizde o tarih, o telefon kaydı delil olacaktır" dedi.
İTİRAZ YOLU KAPANIYOR
Bankacılık Duzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), başta hesap işletim ucreti olmak uzere, bankaların tartışmalı bircok ucret ve kesintisini yasal zemine kavuşturuyor. BDDK'nın hazırladığı yeni taslağa gore, başta hesap işletim ucreti olmak uzere, bankaların bircok ucret ve kesintisi yasallaşıyor.
Başta tuketici koruma orgutleri olmak uzere bircok kesim tarafından karşı cıkılan ucret ve kesintiler icin Tuketici Mahkemeleri'nde yuzlerce dava acılıyor ve bircoğu "iade kararı" ile sonuclanıyordu. BDDK'nın yeni kararıyla, artık banka muşterileri, kesinti ve ucretler nedeniyle tuketici mahkemelerine gidemeyecek.