Azimli baba, ozurlu oğlu Umut’un da ilkokulu bitirmesini sağladı...

HADİN Ocak, konuşamayan oğluna muzik besteleri yaptıran Japon yazar Kenzaburo Oe gibi, tıbbın ‘yapılamaz’ dediği ‘mucizeleri’ gercekleştirdi. Ankara’da yaşayan bir ilkokul oğretmeniydi Hadin Bey... 20 yıl once kızı Funda’ya spastik engelli teşhisi kondu. 16 yaşındaki oğlu Umut icin de, ‘omur boyu oğrenme gucluğu cekecek’ dendi. Dunyası başına yıkıldı Hadin Ocak’ın. Tek bildiği şuydu: Asla pes etmeyecekti...

AZMİN ZAFERİ

‘Evdeki kuşa anne-baba demeyi oğretebiliyorsak cocuğumuza da oğretebileceğimiz bir şeyler vardır’ diyerek yola cıktı. Once evini sattı, yaşadığı kenti değiştirdi. Sonra başladı cocuklarına oğretmenlik yapmaya... İlk olarak ‘yuruyemez’ denilen kızını tek başına Turkiye’yi dolaşabilecek duruma getirdi. Sonra, doktorların ‘İlkokulu bile bitiremez’ dediği oğlunun başarıyla sınıfını gecmesini sağladı.

ARKA ODALAR

HADİN Ocak tum bunlarla yetinmedi. Cok sevdiği ilkokul oğretmenliğini bıraktı. Zihinsel oğrencilerin eğitim aldığı Hasan Tahsin İş Okulu’nda ozurlu cocukların eğitmenliğini ustlendi. Hadin Ocak, Turkiye’deki milyonlarca engellinin varlığına dikkat cekerek, ailelere bakın neler soyluyor:

‘Cocuklarınızı asla arka odalara kapatmayın. Biz gittiğimiz her yere cocuklarımızı taşıdık. Evimize misafir geldiğinde onları gizlemedik. Yedikleri yemeğin yarısından fazlasını doktuler ama bizimle beraber aynı masaya oturdular. Onlardan utanmayın. Sadece yalnız kaldıklarında neler yapabileceklerini duşunun. Ve geleceklerini şekillendirmeye calışın.’

İŞ SORUNU VAR

OZURLU iki cocuk eğiten, yuzlerce cocuğun kendi ayakları uzerinde durması icin calışan Hadin Ocak, ‘Her engeli aştım. Bir tek engellilere iş bulmayı beceremedim’ diyerek, ‘İşverenler ozellikle zihinsel engellilere sıcak bakmıyor. İşten ilk cıkarılacak kişiler olarak hep onlar goruluyor’ diyor.

MERKEZ HAYALİ

Kızının 1.5 yıl bir tekstil firmasında calıştığını anlatan Ocak, şoyle devam ediyor: ‘Kızım ilk krizde kapının onune konuldu. Oğlum 18 yaşına gelince benim sağlık sigortamdan faydalanamayacak. Mutlaka calışan bir yurttaş olması gerekiyor. Cocuklarımızın yarına adına onlara iş guvencesi sağlamamız cok onemli. Zaten hedefim finansman desteği bulur bulmaz engellilere yonelik ozel bir eğitim merkezi kurmak. Merkez sayesinde onların hepsini iş sahibi yapmak istiyorum.’

İMKANSIZI BAŞARDI

HADİN Ocak’ın kararlılığını, 1994 Nobel odullu Japon yazar Kenzaburo Oe de gostermişti. Oğlunun zeka ozurlu olduğunu duyduğunda onun olmesini duşunen bir baba Kenzaburo Oe. Bu fikrinden oturu bir saniye sonra insanlığından utanan bir baba aynı zamanda. Konuşamayan oğlu Hikari icin ‘imkansızı’ duşundu... Ses bandına bin turlu kuş sesi ve klasik muzik kaydetti. Hikari 4 yıl sonra ilk cumlesini kurdu. 7 yaşında muzik bestelesi yaptı. 20 yaşında ilk CD’si piyasaya cıktı...

kaynak:star