İstanbullular arıtılmış deniz suyu icecek
İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz suyunun icme suyu derecesinde arıtılarak mevcut sistem icerisine dahil edileceğini bildirdi.

İSTANBUL'DA SUYA ZAM GELİYOR

Topbaş, ''su sorununun'' İstanbul'un oncelikleri arasında bulunduğuna işaret ederek, su tedarikleri konusunda yeni calışmalar icinde olduklarını bildirdi.

İstanbul'un son 70-80 yılın en kurak yılını yaşadığını, kış mevsiminin yaşanmadığına dikkat ceken Topbaş, butun bunlara rağmen ''su kesintisi uygulamak'' zorunda kalınmadığını belirtti.

Topbaş, İstanbullular'ın su tasarrufu konusunda buyuk hassasiyet gosterdiğini ve bundan dolayı vatandaşlara teşekkur ederek, ''Bilincli tuketici olma, şehirli davranışı koruma adına herkesten ricada bulundum. Su tuketimi yuzde 25'e indi. Hatta bu yarıya bile indirilebilir. Ben deniyorum. Yarıya indirdiğime inanıyorum'' dedi.

Kadir Topbaş, goreve geldiğinden beri 200 bin yeni abone olmasına rağmen gunluk 2 milyon 350 bin civarındaki tuketimin vatandaşların tasarrufu ile 1 milyon 800 bine duştuğunu ifade etti.

Hic yağmur yağmasa bile mevcut su rezervinin Kasım ayına kadar yeteceğini vurgulayan Topbaş, barajlardaki doluluk oranının yuzde 22'lere kadar gerilediği icin artık herkesin su konusunda daha hassas ve dikkatli davranması gerektiğine işaret etti.

Deniz suyu arıtılacak

Bazı bolgelerde su ihtiyacını artezyenlerle gidermeye calıştıklarını anlatan Topbaş, Melen Cayı Projesi'nin de 20 Ekim 2007 gunu saat 17.00 gibi getirilmiş olacağını hatırlattı.

Melen Cayı Projesi'nin birinci etabının devreye alınmasıyla kente gunluk 750 bin metre kup su geleceğini ifade eden Topbaş, ancak bunun İstanbul icin yeterli olmadığını, kentin ihtiyacının 3'te birini karşılayacağını bildirdi.

İstanbul Buyukşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un gunde normalde 2 milyon 350 bin ton gunluk su kullanması gereken bir kent olduğunu ifade ederek, şunları soyledi:

''Başka tedariklerimiz var. Deniz suyu ile ilgili son koordinasyon toplantımızda bir start verdik. Deniz suyuna giriyoruz. Deniz suyundan da istifade etmek, oradan kaynak olarak bir miktar almak icin ihale hazırlıklarını yapıyorlar. İcme suyuna onu miks edeceğiz, o seviyeye getireceğiz. Deniz suyunu, icme suyu derecesinde arıtmak suretiyle mevcut sistem icerisine dahil edeceğiz. Birinci etapta 350 bin metre kup/gun gibi deniz suyu icin hazırlık yapıyoruz. Gunluk tuketim 2,5 milyon metre kupe doğru gittiğine gore, yuzde 12 nispette miks edeceğiz mecbur kalırsak, ki kalıyoruz, bunu gosteriyor.''

Deniz suyundan icilebilir kalitede su elde eden ulkeler olduğunu hatırlatan Topbaş, her suyun icilebilir kaliteye getirilebileceğini, ancak suyun kirliliğine gore maliyetin de buyuduğune işaret etti.