Onlar araştıryor, YOK seyrediyor

Avrupa’da, Ermenistan ve İsrail’de pek cok universite, sivil toplum kuruluşları ile soykırım iddialarına yonelik ortak calışmalar yapmasına karşın YOK'ten bu konuda tık yok.



Kenan Ersozlu-Aslan Değirmenci'nin haberi

Ar-Ge butcesi yuzde 500 artırılan YOK'un "Ermeni soykırımı iddiaları"nın yalan olduğunu ortaya koyacak bir tek calışması yok!.. Sadece 2 universitede araştırma merkezi var, onlara da YOK'ten destek yok

Dune kadar Turkiye’nin yanında yer alıyormuş gibi yapan ABD’deki Siyonist ADL lobisinin sozde Ermeni soykırımı iddialarına sahip cıkmasının yankıları suruyor.

Devletin, “Ermeni Soykırımı iddiaları”nın yalan olduğunu ortaya koymakta yeterli gayreti gosteremediği gozlenirken, cok sayıda ilgili akademisyene sahip YOK’un de bu konuda tek bir calışmasının olmaması dikkat cekiyor.

Avrupa’da, Ermenistan ve İsrail’de pek cok universitenin sivil toplum kuruluşları ile ortak calışmalar yaparak sozde soykırım iddialarını guclendirmeye calıştığı biliniyor.

Bu konuda Turkiye’de ise sadece Sakarya Universitesi ile Ataturk Universitesi bunyesinde “Turk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi”nin bulunduğu belirlendi. Ancak bu araştırma merkezleri de YOK’ten gerekli desteği goremediği icin bir iş yapmıyor. Nitekim, 2002’de 74 trilyon TL olan Ar-Ge butceleri toplamı 2006’da yuzde 500’luk bir artışla 372.5 trilyon TL olarak gercekleşen YOK universitelerinden, Turk Tarih Kurumu’na bu konuda şu ana kadar tek bir proje teklifinin dahi gelmediği belirtiliyor.

YOK’TEN DESTEK ALAMIYORLAR

Soykırım iddialarıyla mucadele eden belki de tek devlet kurumu olan Turk Tarih Kurumu’nun Ermeni Masası Sorumlusu Prof. Dr. Kemal Cicek, bu konuda kendilerine yardımcı olan guclu sivil toplum kuruluşları olmadığı gibi, universitelerden de destek goremediklerini kaydetti. Turkiye’de sadece 2 universitede sozde soykırım iddialarıyla ilgili araştırma merkezlerinin olduğuna dikkat ceken Prof. Cicek, “Bunlar da YOK’ten destek alamadığı icin bir iş yapmıyor, yapamıyor” dedi.

GOREV UNİVERSİTELERDE AMA…

Cicek, Vakit’e yaptığı acıklamada şoyle devam etti: “Universitelerde bulunan araştırma merkezleri fonksiyonel değil. Olmamasının nedeni de arkasında YOK’un oluşudur. Bunların doğrudan bir butcesi bile yok. Gorevlendirilen hocalar ise meseleyi iyi bilmiyor. Ders dışında bu işle uğraşacak bir yapıyı YOK oluşturmadı. YOK, bu araştırma merkezlerine surekli gorevli olacak uzmanlar getirmedi. Bunlara odenek ayırmalı ve imkÂnlarını zorlamalı. Bu sıradan bir konu değil. Milli bir konuyu hafife almak sorunu katlayarak buyutuyor. Ermeni tezlerini curutme gorevi universitelerde olmalı ama ne yazık ki bizde universiteler sadece oğretim(!) ile uğraşıyor.”

TURK TARİH KURUMU DESTEK BEKLİYOR

Yıllardan bu yana Turk Tarih Kurumu olarak ustlerine duşen gorevi yerine getirmeye calıştıklarını vurgulayan Profesor Cicek, “Ama bu bir milli gorevdir. Ulkenin aydınları devletten gerektiğinde odenek beklemeksizin kendi imkÂnlarını zorlayarak bu işin ucundan tutmak zorundadır. Turk Tarih Kurumu’nun yetersiz imkÂnları yuzunden bu alanda sadece iki hoca ile mucadele veriyoruz. Bir medya takip merkezimiz bile yok. Bu işin araştırmasını ve propagandasını yapacak kurum ve sivil toplum orgutlerimizin olmaması buyuk kayıptır” dedi.

SAKARYA MUDURU: DESTEK YOK

Sakarya Universitesi Turk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Muduru Doc. Dr. Haluk Selvi, Turkiye’de bilimsel araştırmalar yaparak Ermeni tezlerini curutecek akademisyenler olduğunu ancak ilgili kurumlardan destek goremediklerini soyledi. YOK’un hukumete karşı tutumunu “YOK ile hukumet arasında yaşanan ideolojik tartışma” olarak nitelendiren Selvi, “Bu tartışmalar bilime zarar veriyor. İc hesaplaşmalar yerine bize verilen destekler artarsa başarı kacınılmaz olur. Uretmeye ac insanlarımız var. Bunların onunun acılması icin her turlu destek sunulmalıdır” diye konuştu.

DEVLET DERNEK KURDURMUŞ AMA…

Devletin 2002’de 20’ye yakın dernek kurdurduğu da ortaya cıkarken, bu sivil toplum kuruluşlarının “sahibinin sesi” gibi gozuktuklerinden başarılı olamadıkları kaydedildi. Sozkonusu derneklerden Cukurova Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı araştırmacı-yazar Cezmi Yurtsever şunları soyledi: “1915’teki olayların bir soykırım olmadığını ortaya koymak amacıyla devletin isteği doğrultusunda kurulmuş yaklaşık 20 dernek var Turkiye’de. 2002’de kurulan bu derneklerin tuzukleri bile Ankara’dan gonderildi. Sonucta, devletin klasik soylemini dillendiren bu dernekler sahibinin sesi gibi gorundu doğal olarak. İnandırıcı bulunmadılar. Kamuoyu oluşturamadılar. Maddi imkansızlıklar da eklenince, bugun bir coğu kapanma noktasına gelmiş durumda. Bu 20 dernekten biri bile yurtdışında bir tek konferans duzenleyemedi. Zaman zaman bir araya geliyoruz. İstanbul’da, Adapazarı’nda toplantılar yaptık mesela. Neler yapabiliriz diye konuştuk. Ama ortak bir goruş platformu oluşmadı.”