Bilkent Universitesi oğretim uyesi Prof. Dr. Ergun Ozbudun ve altı akademisyence hazırlanan anayasa taslağının ayrıntıları netleşiyor.


Taslak metinde Anayasa’nın 42’nci maddesinden “Ataturk ilke ve inkılaplarına gore eğitim” esasının kaldırıldığı ortaya cıktı. Akşam gazetesi'nin haberine gore, maddenin Kurtce eğitimin secmeli ders olarak okutulmasını ve yuksekoğretimde turbanın kullanılmasını sağlayacak şekilde duzenleneceği biliniyordu.
LAİKLİK YALNIZ KALDI
Anayasa’nın “Eğitim ve oğrenim hakkı ve odevi” başlıklı 42’nci maddesinin ucuncu fıkrasında yer alan “Eğitim ve oğretim, Ataturk ilke ve inkılapları doğrultusunda, cağdaş bilim ve eğitim esaslarına gore, devletin gozetim ve denetiminde yapılır” maddesi, “Eğitim ve oğretim, laik ve demokratik ilkelere uygun olarak, cağdaş bilim esaslarına gore yapılır” şeklinde değiştiriliyor. Boylece, eğitimde sadece laiklik ilkesi dikkate alınıyor.
Anayasa’da turban yasak değil ki zaten
AKP’nin Dengir Mir Mehmet Fırat başkanlığındaki 10 kişilik Sivil Anayasa Komisyonu, taslağı goruşmeye başladı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat, Sivil Anayasa ile ilgili basına acıklama yaptı. Fırat şoyle konuştu: “Meclis’ten hangi oyla cıkarsa cıksın, halk oylamasına sunulacak. Nihai taslak toplumun katkısıyla ortaya cıkacak. Yapılacak katkılardan sonra Turkiye modern bir Anayasa’ya sahip olacaktır. Yeni Anayasa taslağı 1982 Anayasası’na gore daha ozgurlukcu. Yargının bağımsızlığı ve hızı artacak. Bir hafta icinde calışmalarımızı tamamlarız, daha sonra taslağı hazırlayan bilim adamlarını cağıracağız. En gec ay sonunda metin ortaya cıkacaktır. Anayasa’da turban yasağı yok. Bu nedenle ‘Yeni Anayasayı turban yasağını kaldırmak icin hazırlıyorlar’ gibi bir yorumu doğru bulmuyorum. Bu konunun turban meselesine indirgenmesi cok yanlış. Turbanın yasaklanmasıyla ilgili universitelerde bir yonetmelik bulunuyor. Yoksa Anayasa’da yer almıyor.”
Yuce Divan’a temyiz
Tasarıya gore, TBMM Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Yuce Divan’da yargılanabilecek. Yuce Divan’ın Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay uyeleri arasından secilecek 10 kişiden oluşması ongoruluyor. Başkanlığını da Yargıtay Başkanı’nın yapması duşunuluyor. Yuce Divan kararlarına temyiz yolu acılırken, incelemeyi, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın geriye kalan uyelerinin yapması oneriliyor.

http://www.hurriyet.com.tr/egitim/anasayfa/7168533.asp?gid=171&a=505529