sigara yasağı, acık havada sigara yasağı, 2014 sigara yasağı


Sevgili melekler, Sağlık Bakanlığı, sigara tuketiminin azaltılması amacıyla yuruttuğu kapalı mekanlarda ‘Dumansız Hava Sahası’nın kapsamını genişletiyor. Buna gore acıkhavada sigara yasağı ile ilgili gelişmeler şoyle...






Kapalı mekanların ardından sigara yasağı acık alanlara da yayılacak. Bakanlık, Ulusal Tutun Kontrol Programı 2014-2018 Ulusal Tutun Kontrol Programı ve Eylem Planı’nda ozelikle yoğun olarak kullanılan alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi yerlerin bina girişleri ile cocuk parkları, ikram sektorundeki lokanta ve kahvehane gibi yerlerin acık alanlarının belirli bolgeleri dumansız hava sahası kapsamına alınacak.

Sağlık Bakanlığı, Ulusal Tutun Kontrol Programı 2014-2018 Ulusal Tutun Kontrol Programı ve Eylem Planı’nda tamamladı. Cihan Haber Ajansı’nın (CİHAN) ulaştığı 2014-2018 yıllarını kapsayacak eylem planı 10 calışma grubu başlığında 133 faaliyetten oluşuyor. Faaliyetlerin uygulamasından sorumlu toplamda 21 kurumu ve kuruluş bulunuyor.

Tutun ve tutun urunlerinin kullanımının sağlık, ekonomik ve sosyal acıdan zararlı etkileri konusunda halkın eğitilmesi, bilgilendirilmesi ve bilinclendirilmesi calışması yurutulecek. Bu kapsamda 2018 yılı sonuna kadar toplumun yuzde 95’inde tutun ve tutun urunlerinin kullanımına karşı tutum oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda ilk ve orta oğretim kurumları yonelik calışmalara ağırlık verilecek. Tıp, sağlık bilimleri fakulteleri ve eğitim fakulteleri ile diğer yuksek oğretim kurumlarının mufredatlarına tutun ve tutun urunleri ile mucadele konusunda bilgi, tutum ve davranış değişikliği oluşturacak konular konulacak. Kurum ve kuruluşlara ait cağrı merkezi ve santrallerin karşılama mesajında sigara ve nargile ile mucadele surecine katkı sağlayacak spot bilgiler verilecek. Kurumsal telefon hatlarından kurum mensuplarına tutun ve tutun urunleri ile mucadele konusunda mesajlar gonderilecek.

HASTANELERDE SİGARA BIRAKMA TEDAVİSİ HİZMETİ SUNABİLECEK EN AZ BİR HEKİM OLACAK

Planın sigarayı bırakma bolumundeki hedeflere gore sigara bırakma yuzdesinin toplumda yuzde 50’nini uzerine cıkarmak yer alıyor. Sağlık profesyonellerinde, oğretmenlerde, din adamlarında, emniyet ve yargı mensuplarında bırakma yuzdesini yuzde 60’a cıkarılması amaclanıyor. Hamilelerdeki bırakma oranının ise yuzde 90’lara cıkarılması duşunuluyor. Bu kapsamda universitelerin ilgili fakulte ve yuksekokulları ile uzmanlık eğitimi veren eğitim hastaneleri ve sağlık meslek liselerinin mufredatına tutun ve tutunle mucadele konuları eklenecek. Hekim, hemşire, ebe, sağlık memuru ve psikologlara sigara bırakma konusunda eğitimler verilecek. Birinci basamak sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda davranışsal tedavi, sosyal destek gibi hizmetleri verebilecek hemşire veya psikolog bulunacak. Hastanelerde sigara bırakma tedavisi hizmeti sunabilecek en az bir hekim olacak.

Sağlık kuruluşlarında verilen sigara bırakma hizmetinin danışma, tetkik ve tedavilerin SGK tarafından ucretlendirilmesi sağlanacak. Tutun bağımlılığı tedavisinde kullanılan bilimsel farmakolojik tedavi preparatlarının geri odeme kapsamına alınması veya ucretsiz olarak vatandaşa sunulması sağlanacak. Okul, hastane ve diğer işyerlerinde veya ozel gruplara sağlık personeli, oğretmenler, gencler, emniyet, yargı ve silahlı kuvvetler mensuplarına yonelik bırakma kampanyaları duzenlenecek. OTV’nin sigara perakende satış fiyatının en az yuzde 70’ini oluşturması sağlanarak vergi artış oranının enflasyon oranının uzerinde kalması sağlanacak.

Eylem planının tutun dumanından pasif etkilenimin onlenmesi bolumunde ise bakanlık onemli duzenlemeler yapacak. Kapalı mekanlarda başlatılan sigara yasakları acık alanlara yayılacak.

Tutun dumanından pasif etkilenimin sağlık risklerine ilişkin bilgiler toplumun yuzde 90’ına ulaştırılacak. Mevzuat kapsamında ‘kapalı’ alan olarak belirlenmiş alanlarda tutun ve tutun urunlerinin tuketiminin yuzde 100 engellenmesine ilişkin denetim kapasitesi guclendirilecek. Evlerde, yaşam alanlarında, ozel mulkiyetlerde pasif etkilenimin onlenmesi icin toplumun en az yuzde 80’inin desteği sağlanacak. Cocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve karın hastalıkları ve doğum uzmanları ile Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezi’nde gorevli hekimlerin tutun dumanından pasif etkilenim hakkında farkındalığını arttırmaya yonelik bilgilendirme ve hizmetici eğitim calışması yapılacak. Pasif etkilenimi olcmeye yonelik ulusal, akredite bir referans olcum yontemleri ve laboratuvarı konusunda araştırma yapılacak.

PARKLARDA SİGARA TUKETİMİ YASAKLANACAK

Tutun ve tutun urunu kullanılmayan alanların genişletilmesine yonelik onemli değişiklikler olacak. Ozellikle yoğun olarak kullanılan alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro vb. yerlerin bina girişlerinde tutun ve tutun urunu kullanımına bağlı pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek ve bu mesaferinin korunmasına yonelik calışma yurutulecek. Pasif etkilenim acık alanlardaki zararları konusunda duyarlılık calışmaları belirlenecek. Kamuya acık cocuk parkı gibi temelde cocukların faydalandığı tum acık alanlarda tutun ve tutun kullanımı onlenecek. İkram sektorunde lokanta ve kahvehane vb. acık alanların da da tutun ve tutun kullanılmayan alanlar oluşturulacak. Pasif etkilenimin cocuklar ve evde yaşayan tum bireyler icin sağlık riskleri olduğu bilgisinin yaygınlaştırılması icin kamu spotları hazırlanacak TV ve radyolarda gosterilecek.

Elektronik sigara, tutun ve tutun urunlerinin internetten satış ve reklamları ile ilgili ihlalleri engellemeye yonelik taramalar yapılacak ve gerekli cezalar kesilecek. Tutun endustrisinin reklam, promosyon ve sponsorluk etkinliği olarak kullandığı kurumsal sosyal sorumluluk kampanyaları cercevesinde yaptığı her turlu calışma izlenecek. Tutun endustrisinin genclerin tutun kullanımına teşvik eden ve tutun urunlerine erişimini kolaylaştıran kampanya ve programları takip edilecek. İkram ve eğlence yerlerinde dekorasyon, yenileme, ozel bolme, camekan, tente ve guneşlik yapılması icin mali katkı verilmesi takip edilerek onlenecek.