Sevgili melekler, zorlu bir universite sınav maratonu daha sona erdi. Tum yıl boyunca calışan oğrenciler icin artık ektiklerini bicme zamanı. Puanların da gectiğimiz gunlerde acıklanmasıyla tum oğrencileri tercih telaşı sardı. 7 Temmuz'da başlayan ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tercih sıralamalarında dikkat edilmesi gerkenler uzmanlar tarafından şoyle sıralandı...


TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1- Lisans programlarını tercih etmeniz icin ham puanınızın 180 ve ustu olması gerekmektedir. Y-YGS veya Y-LYS puanınız 200'den yuksek de olsa lisans programı tercih edebilmeniz icin ham puanınızın ilgili puan turunde 180 ve ustu olmasına dikkat ediniz. 140-180 aralığında ham puan almış adaylar ise onlisans programları ile Acık Oğretim Fakultesi lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Acık Oğretim Fakultesi'nin İngilizce Oğretmenliği bolumu icin 180 barajını aşma şartı ve Okul Oncesi Oğretmenliği bolumlerinin ozel koşulları vardır. Tercih Robotu'nda bu bolumlerin ozel koşullarını da inceleyebilirsiniz.
2- OSS sonuc belgenizdeki puanınızdan cok Turkiye Başarı Sıranızı dikkate alın. En onemlisi mezun olduğunuz alana gore AOBP katsayınızın 0,15 veya ek puanla carpılacağı ortak puan turlerindeki başarı sıranızdır. En cok okumak istediğiniz bolumu, başarı sıranızın %30 ustunde olsa bile birinci sıraya yazın. Eğer bolum değil de en cok istediğiniz universiteyi secmek istiyorsanız, başarı sıranıza gore yerleştiğinizde, yatay geciş veya ciftanadal, yandal seceneklerini araştırın.
3- Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bolumleri en cok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 30 bolume yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Turkiye başarı sırasına gore en yuksekten en duşuğe gore oluşturun. Son 4 tercihinizde Turkiye Başarı Sıranızın en az % 30 oranında altta olan bolumlere yer veriniz.
4- Puan turleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en cok istediğinize gore sıralayarak oluşturun. Orneğin MF'ciler aynı zamanda TM puanlarıyla da tercih yaparlar. İstedikleri bolumu MF-1,2,3,4 ve TM-1,2,3 puan turlerine karşılık gelen Turkiye Başarı Sıralarına gore karma olarak hazırlamalıdırlar. Turkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir gurubu en uste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa duşmeyin. Tabiki sizin icin oncelik MF-1,2,3,4 bolumleri ise boyle bir sıralama da yapabilirsiniz.
5- OSYM yerleştirme yaparken, oncelikle adayın Y-LYS veya Y-YGS bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın onemi kendi istediğiniz bolume yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-LYS veya Y-YGS verisi yuksek olan aday, bir bolumu son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın onune gecer. OSYM'nin izlediği yol şoyledir; Y-LYS veya Y-YGS puanına sahip, aynı bolumu tercih etmiş iki aday (tercih sırası aynı olmak zorunda değil) bu bolum icin oluşturulan Y-LYS veya Y-YGS puanı sıralamasında, o bolumun kontenjanı olan sırayı eşit olarak paylaşıyorlarsa; yerleştirmede oncelik, o puan turunde HAM LYS veya YGS puanı yuksek olana verilir. O da eşitse, o puan turunun ana alan testlerinde neti daha yuksek olana, o da eşitse daha ust sırada tercih edene oncelik verilir. Tercih sıranızın onemi burada ortaya cıkar. Bu durumunuz da diğer adayla eşitse, yaşı kucuk olana, o da eşitse kura cekilir ve kurayı kazanan yerleştirilir.
6- LYS veya YGS bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bolum ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri, her yıl adayların tercihlerine gore oluşur. Adaylar da bir onceki yılın başarı sırası ve taban puanını goz onunde bulundurarak tercihlerini sıraladığı icin bu durum biraz yumurta-tavuk meselesine donuşur. Yine de bolum ve programların başarı sırası ve taban puanı değişkendir. Taban puanlar sınavın zorluğu, aday sayısı gibi etkenlerle daha fazla değişkenlik gosterirken, başarı sıraları, kontenjan artışlarına ve adayların gosterdiği sınav başarısına gore değişebilir. Orneğin 2007 yılında 7.000'inci sıradan yerleşilen bir programa, gecen yıl 13.000'inci sıradan yerleştirme gercekleşmiştir. Bu yıl da başarı sıralarının değişkenlik gosterebileceğini unutmayın ve başarı sırası aralığınızı geniş tutun.
7- Tercihlerinizde yer verdiğiniz bolum/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurt dışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Universite ve bolum seciminizde maddi koşullar cok onemlidir. Devlet universitelerinde ikinci oğretim yapan bolumlerin harc miktarları normal oğretimlere gore cok yuksektir. Ayrıca devlet universitelerinde de yurt dışı universiteleriyle entegre yurutulen bolum/programlar vardır ve paralıdır. Bu bolumlerin belirli donemleri Turkiye'de, diğer donemleri de yurt dışında okutulur. Hem Turkiye hem de yurt dışında okunan yıllar icin bir bedel odenir.
8- Tercih listenize aldığınız bolumle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bazı bolumlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de ozel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ucret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına gore pek cok kriter yer alabilir. Bu koşulları, her bolum icin OSYS kılavuzundan incelemenizin zor olduğunu bildiğimiz icin Tercih Robotu'na yerleştirdik.
9- Tercih Formu teslim etme suresini ne zaman sona ereceğini unutmayın. Tercih formunu teslim ettikten sonra hicbir değişiklik yapma hakkınız olmayacaktır. O nedenle tercih formunuza yazdığınız bolumlerin kodunun doğru olup olmadığına cok dikkat ediniz. Pek cok aday kod hatası nedeniyle acıkta kalmakta veya istemediği bolumlere yerleştirilmektedir. İsterseniz internet şifreniz ve TC Kimlik numaranızla OSYM'nin sitesinden tercih formunuzu gonderebilirsiniz. Bu yolu sectiğinizde, "Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını gormeden sistemden cıkmayın ve Tercih Formu'nuzun bir kopyasını yazıcıdan almayı unutmayın. Başvuru merkezi aracılıyla Tercih Formu'nuzu teslim etmek istiyorsanız randevu almanız gerekmektedir. Ortaoğretim Kurum Mudurlukleri ve OSYM Buroları başvuru merkezleridir. Randevu aldığınız gun ve saatte kimliğinizle birlikte Tercih Formu'nuzu gorevliye teslim edeceksiniz. Gorevli, tercihlerinizi sisteme girip size onaylattıktan sonra OSYM'ye gonderecektir. İşlem bittikten sonra gorevliden tercih listenizin bir kopyasını yazıcıda yazdırıp size vermesini isteyiniz. Tercih hizmeti icin başvuru merkezine 3 TL odemeniz gerekecektir.