~~Cocuklarda Duşuk Ders Başarısı Nedenleri
Cocuklarda ve ergenlerde gorulen ders başarısızlığı en cok karşılaşılan problemlerden birisidir. Ozellikle gunumuz eğitim sisteminin getirdiği zorluklar aileleri ve cocukları okul yaşantısının başlangıcından itibaren hem maddi hem manevi sıkıntıya sokmaktadır. Son yıllarda cocuk psikiyatri kliniklerine en sık başvurular arasında yer alan ders başarısızlığı nedenleri araştırılması gereken bir durumdur.Ders başarısındaki duşukluk eğitim hayatının başlangıcından itibaren gorulebildiği gibi cok iyi olan derslerin sonradan duşuşe gecmesi ile de karşımıza cıkabilir.
Sanılanın aksine ders başarısızlığı sadece zeka duzeyinin duşuk olması ile ilgili değildir. Ders başarısını etkileyen zekadan bağımsız bircok faktor bulunmaktadır. Bunlardan bazıları dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, oğrenme bozuklukları, okul korkusu, depresyon olarak sayılabilir.
Okul başarısını etkileyen faktorler sadece psikiyatrik bozukluklar değildir. Okulla ilgili problemler, aile icinde yaşanan sorunlar, arkadaş ilişkilerindeki sorunlar ders başarısını etkileyebilen faktorlerdir. Ozellikle gunumuzdeki eğitim sisteminin bir gereği olarak 5 yaş civarında buyuk bir maratona başlayan cocuklar hic durmadan ve dinlenmeden koşmakta ve anne babalar da bu maratona cocuklardan daha fazla iştirak ederek, bazen cocukların uzerindeki ağır yuke ortak olarak kendileri de sıkıntı yaşayabilmektedirler. Aileler bu ağır yuk altında ezilirek cıkış yolunu bulmakta zorluk cekmektedirler. Bu durum okul ve sınav başarısını olumsuz yonde etkileyebildiği gibi aile ici ilişkileri ve cevresel ilişkileri de olumsuz yonde etkileyebilmektedir. Ailelerin, okul başarısızlığının altında yatan nedenleri araştırmadan cocuğu yargılamamaları gerekir.
Okul başarısını etkileyen en onemli psikiyatrik sorunların başında ise dikkat eksikliği ve ozel oğrenme bozukluğu (disleksi) gelmektedir. Dikkat eksikliği tek başına veya hiperaktivite ile birlikte bulunabilir. Oğrenme bozukluğu ise cocuğun zeka duzeyinin normal sınırlarda olmasına rağmen aritmetik, okuma ve yazma alanlarının bazılarında veya tumunde bir başarısızlık gorulmesidir. Bu durum zeka geriliği ile karışır ancak uzman gozu ile ayırtedilip tedavi edilmediği takdirde cocuğun eğitim hayatını yarıda kesmesine bile neden olabilir.
Okul başarısızlığının bir onemli nedeni de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Beraberinde hiperaktivite bulunduğunda daha kolay tanınabilmesine rağmen sadece dikkat eksikliği bulunan cocuklardaki durum kolay fark edilmeyebilir. Bu cocuklar cevrelerinde tembel, sorumsuz, uyuşuk ,ders calışmayı sevmeyen cocuklar olarak adlandırılıp bu durumlarının bir rahatsızlıktan kaynaklandığı akla gelmez. Ozellikle dikkat eksikliği bulunan cocuklar ilkokul 4. sınıfa geldiklerinde derslerinde belirgin bir duşme ile karşılaşırlar. Bu durumun erken fark edilip tedaviye başlanması cocuğun eğitim hayatında onemli rol oynar. Ailelerin boyle bir sorunu fark ettikleri anda cocuk psikiyatri uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Gerekli değerlendirme ve testler yapıldıktan sonra uygun tedavilerin başlanması bir cok cocuğun akademik yaşantısını doğrudan etkileyecektir.
[h=2]Gaziantep Cocuk Psikolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda duşuk ders başarısının nedenleri
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda duşuk ders başarısının nedenleri