Başta Anadolu ve fen liseleri olmak uzere merkezi sınavla oğrenci alan okulların toplam kontenjanları ortaya cıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) acıkladığı e-okuldaki veriler toplandığında toplam kontenjan 23 bin 514'u ozel okullar olmak uzere 1 milyon 349 bin 561. Bu kontenjan Temel Eğitimden Ortaoğretime Geciş Sistemi (TEOG) sınavlarına giren 1 milyon 271 bin 273 oğrenciden de, MEB verilerine gore 8. sınıfa kayıtlı olan 1 milyon 290 bin 717 oğrenciden de daha fazla.
Ancak İstanbul soz konusu olduğunda kontenjanlar ile oğrenciler arasında yaklaşık "25 binlik" bir acık var. MEB'in 2013-2014 istatistiklerine gore İstanbul'da 8. sınıftaki oğrencilerin sayısı 214.552. Oysa İstanbul'da merkezi sınavla oğrenci alan ozel okulların 4 bin 203 kontenjanı da dahil edildiğinde toplam kontenjan 189 bin 363. Bu durumda da 25 bin 189 oğrenci acıkta kalıyor. Ozel okul kontenjanlarını cıkardığımızda ise bu sayı 29 bin 392'ye ulaşıyor.
İstanbul'daki Anadolu, cok programlı Anadolu ile fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam kontenjanı ise 54 bin 118. Bu durumda da ancak 4 oğrenciden biri bu liselerden birine gidebilecek. Geriye kalan 160 binden fazla oğrenci de mesleki ve teknik ile imam hatip liselerine yerleştirilecek.
35 ŞUBE ACMAK ZORUNDA
MEB, başta bu yıl başına "Anadolu" getirilen tum liselerin sınıf kontenjanlarının 40'a cıkarılmasına karar verse de başta İstanbul olmak uzere tum Turkiye'de liselerin hemen tumunde ikili eğitim başlayacak. MEB sitesinde okulların kontenjanlarına bakıldığında ozellikle oğrenci sayısının yuksek olduğu İstanbul'da Esenler, Bağcılar, Başakşehir, Umraniye gibi ilcelerde bu yıl yine buyuk sıkıntı yaşanacak. Bu ilcelerdeki Anadolu liselerinin 9. sınıf kontenjanları 340 ile 680 arasında değişiyor. Okulların bu kontenjanlara uygun olarak ortalama 9 ile 17 arasında 9. sınıf şubesi acması gerek.
Ancak COP'larda durum daha da vahim. Bu okulların alacağı oğrenci sayısı 306 ile 1428 arasında. Orneğin bu yıl kontenjanı 1428 olarak belirlenen Sultangazi Cok Programlı Lisesi her sınıfta 40 oğrenci olmak uzere yaklaşık 35, her sınıfa olması gerektiği gibi 34 oğrenci aldığı takdirde 42 tane lise birinci sınıf şubesi acmak zorunda. Oysa okuldaki derslik sayısı 33 tane.
'OKULLARA DAĞITIN' TALİMATI
Milli Eğitim Mudurluğu'nden bir yetkili bu durumu "Bu yıl ortaokulu bitirecek oğrencileri okul sayılarına bolunce bu tablolar ortaya cıkıyor. Bize oğrencileri 'Okullara dağıtın' denildi. Bazı okulların toplam derslik sayısından daha fazla birinci sınıf şubesi acması gerekiyor. İkili eğitimden başka care yok" diyor.
Eğitim Sen eski Genel Başkanı Alaaddin Dincer kontenjan ve oğrenci sayıları karşılaştırıldığında İstanbul'daki oğrencilerin yaklaşık yuzde 12'sine "okul bulunmadığını" soyleyerek, "Acıklanan kontenjandan ozel okulları cıkardığımızda 29 binden fazla oğrenciye gidecek okul yok. Bu oğrenciler ne olacak?" diye konuştu.
Meslek ve imam hatipe 743 bin fen, sosyal, Anadolu'ya 582 bin
MEB sitesinde yer alan e-okul verilerine gore fen ve sosyal bilimler liselerinin Turkiye geneli kontenjanı 33 bin 960. Anadolu liselerinin ise 292 bin 800. Cok programlı liselerde ise bu kontenjan 155 bin 788. Bu 4 okul turunun toplam kontenjanı bu durumda 582 bin 548. Eğer sınava giren 1 milyon 271 bin 273 oğrenci tercihini bu 4 lise turunden yana yaparsa yaklaşık yarısı bu okullara girebilecek.
Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin acıklanan kontenjanı ise 541 bin 667. İmam hatip liselerinde kontenjan ise 201 bin 832. Bu iki lise turunun toplam kontenjanları da 743 bin 499.
'EN UST SEVİYEYE CIKIN'
Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mevcut okul ve dersliklerinin kapasitelerinin en ust seviyede oğrenci yerleştirilecek şekilde planlamasını istedi. Bakanlık tercihler oncesinde tum illere kontenjan sorunu yaşanmaması icin okullarda "kapasiteyi artırın" talimatı yolladı. Gonderilen yazıda mevcut okul ve dersliklerinin kapasitelerinin, en ust seviyede oğrenci yerleştirilecek şekilde planlaması istendi.
Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğine gore fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, guzel sanatları ve spor liseleri ile Anadolu sağlık meslek liselerinde bir şubeye alınacak oğrenci sayısı en fazla 30, diğer okullarda ise 34. Ancak bakanlık yaptığı duzenlemeyle ozellikle yeni Anadolu lisesi olan okullarda bir derslikteki oğrenci sayısının 40 olabileceğini belirtti.
İstanbul (Erkek) Lisesi'nde kontenjan 10 kişi azaldı
TURKİYE'nin en yuksek puanlı okullarından biri olan ve Abitur diploması nedeniyle de tercih edilen İstanbul (Erkek) Lisesi'nde bu yıl kontenjan 10 kişi azaldı ve 170 oldu. İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Yonetim Kurulu Başkanı Ata Anıl kontenjan acalmasıyla ilgili bilgi verilmediğini soyleyerek, şoyle konuştu: "Velilerimiz ve okul yonetimi sınıfların kalabalık olduğunu yonunde şikayette bulunuyordu. Bu şikayetler uzerine 10 kişi kontenjan azaltıldı diye duşunuyoruz. Ancak Alman hukumetiyle yapılan uluslararası anlaşmaya gore de hazırlık sınıfı 30'ar kişilik 6 şubeden oluşmak zorunda. Buna gore de oğrenci sayısının 180 olması gerekiyor" dedi.
İstanbul Lisesi 1957 yılında Turkiye ve Federal Almanya Hukumetleri arasındaki Kultur Anlaşması cercevesinde sağlanan oğretmen ve eğitim materyali ile Almanca oğretime başladı.
TERCİHLERE ONAY OKUL MUDURUNDEN
Okullar icin tercih işlemleri bugun başladı. Tercihler oğrencinin velisi tarafından yapılacak. Bunun icin iki yol bulunuyor. Veli isterse cocuğunun tercihlerini https://e-okul.meb.gov.tr adresinden yapabilecek. Ancak internet kullanımında deneyimli olmayan veliler dilerlerse tercih işlemlerini cocuklarının 8'inci sınıfı tamamladığı ortaokuldan ya da herhangi bir ortaokul mudurluğunden de gercekleştirebilecek. Elektronik ortamda tercih yapamayacak veliler icin okul mudurluğu tercih işlemlerini oğrenci velisi adına velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme İşlemi Tercih On Calışma Formu"na bağlı kalarak yapacak. Tercihler okul mudurluğu tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercih listesinden oğrenci velisi, onay işleminden ise okul mudurluğu ile veli sorumlu olacak.
BU yıl başta Anadolu ve fen liseleri olmak uzere ortaoğretim kurumlarına yerleştirmeler ilk kez uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaoğretime Geciş Sistemi'yle (TEOG) yapılacak. İlk kez uygulananan bu sistemin yerleştirmeleri de farklı kurallara sahip olacak. Bu durum da ailelerin endişe duymasına neden oluyor. Aileler doğru bir tercih yapamayacakları ve cocuklarının istemedikleri okullara yerleşebilecekleri kaygısı yaşıyor.
Tercih yapmak icin 9 gunluk sureniz olacak
Tercih işlemleri icin kullanılacak olan Yerleştirmeye Esas Puanlar (YEP) gectiğimiz 7 Temmuz'da acıklandı. Bu puanın oluşmasında oğrencilerin yıl icinde 6 dersten girdikleri 12 sınavın sonucu yuzde 70 oranında katkı yaparken, 6., 7. ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları'nın etkisi de yuzde 30 oldu. İşte bu puan oğrencilerin bu yıl okullara yerleştirmelerinde kullanılacak.
Ancak farklı listeler, okul turleri tercihleri, evine en yakın okula otomatik kayıt, nakil uygulamaları gibi farklı yerleştirme kurallarının bulunduğu bu sistemle ilgili ailelerin yanıt aradıkları sorular da son bulmuş değil.
Devlet ve bazı ozel liselere yerleştirmeler tercih listesine dayalı olarak merkezi olarak yapılacağı gibi aralarında yabancı ozel liselerin de yer aldığı okullara ise farklı bir yerleştirme sistemi kullanılacak. Bu yerleştirmelerde ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) acıkladığı yerleştirme puanı değil, ozel okulların kendi yaptıkları hesaplamalar gecerli olacak.



