Cocuklarda doğuştan bobrek cıkışı darlığı nasıl takip edilir ?
Gunumuzde gebelerin kontrollerini rutin yaptırması sayesinde Bu cocukların teşhisi daha anne karnında iken konuyor.
cok varis cift taraflı bobrek şişmesi durumunda Eğer cocuk renal yetmezliği girecekse Gebelik doneminde mudahale yapılabiliyor cocuklar doğduktan sonra uygun doz antibiyotik başlanıyor ve yaklaşık doğumun 3. Gununde tekrar ultrason yapılıyor.
İdrar kulturu alınıyor. 1 aylık olduktan sonra sebep araştırılıyor gercek bobrek cıkışı darlığı mı idrar kanal darlığı mı mesaneden bobreğe Kacak mı var ya da erkek cocuklarda idrar kanalı icerisinde Wolf dediğimiz kapakcıklar mı var sonra nasıl takip ediyoruz ?
Teşhis bobrek cıkış darlığı olarak konduktan sonra hafif olgular takibe alınıyor. Bu arada mesaneden bobreğe kacak yok ise antibiyotik kesilebiliyor. bobreğin ana idrar havuzu capları olculuyor ultrason ile bu cap artışı sabit kalmışsa ilerlemiyorsa Takip ediliyor .Bu Havuzun on-arka capı 20 milimetreyi geciyorsa ameliyat kararı alıyoruz. 15-20 milimetre arasında olan durumlarda daha yakın takip gerekir. Ameliyat kararı aldığımızda ameliyat sureci nasıl oluyor tum cocuklarda ameliyatlar genel anestezi altında yapılıyor. Burada iki yontem var laparoskopik cerrahi veya acık cerrahi ben şahsen acık cerrahi tercih ediyorum. Daha kısa ameliyat suresi daha ince dikiş materyalleri kullanma şansı nedeniyle ameliyat suresi yaklaşık 1 saat suruyor hastanede 1 gun kalın oluyor bobrek etrafındaki idrarı toplamak icin kucuk bir dren dediğimiz tup oluyor. Bir de ameliyat alanımızı emniyeti alan bir stent koyuyoruz. Bu stent icten konur yahut da boğur tarafından cilt altından cıkarılır.
Ben ikinci yolu tercih ediyorum cunku 7 gun stentli yaşayıp stenti poliklinik şartlarında cıkarmak daha uygun iceriden konan stent lerde ise
cocuk ikinci kez ameliyata alınıp stent idrar kanalından penisten ya da uretradan dışarı cıkarılıyor. Bu da ikinci bir zaman kaybı masraf ve anestezi demektir. Bu cocuklar ameliyattan sonra da takip edilirler takiplerde %5 cocukta Darlık tekrarlaması olabilir. Bu ameliyatın başarı şansı oldukca yuksektir.

[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]