Diş hekimi gerekli gorduğu takdirde, kontrol amacıyla veya var olması muhtemel bazı problemleri tespit etmek icin, tedavi oncesinde cocuğunuzdan diş rontgeni almak isteyebilir. Gelişen teknolojiyle birlikte, duşuk dozlarda yuksek kalitede rontgen cekebilen cihazlar geliştirilmiştir. Diş rontgenleri bu cihazlarla, yılda birkac kere cocuğunuzun yaşına uygun olarak kontrol veya tedaviye karar verilmesi amacıyla alınabilir. Cunku bazı durumlarda, diş rontgeni alınmadan tedaviye gecilmesi bazı curuklerin, surmemiş kalıcı dişlerdeki bozuklukların vs gorulmemesine, dolayısıyla tedavinin yetersiz yapılmasına neden olabilir. Yani bazı durumlarda diş rontgeni alınmaması, alınmasından cok daha zararlı hale gelebilir.
Genel olarak diş hekimlerinin hangi amaclarla cocuklardan diş rontgeni almak istediklerini şu şekilde ozetleyebiliriz:
1- Dişlerin arasındaki ‘arayuz curukleri’ni gorebilmek
Diş aralarındaki curuklerin tespiti, dişlerin ciğneme yuzeylerindeki veya on/arka yuzeylerindeki curuklerin tespitinden daha zordur. Bu yuzden tespit edilemeyen arayuz curukleri fark edilmeden hızla ilerleyebilir. Diş rontgenleri, dişlerin arayuzlerindeki curukleri tespit etmede veya var olduğu duşunulen curuklerin derinliklerinin belirlenmesinde coğu zaman gereklidir.
2- Cocuklarda henuz surmemiş dişlerin kontrolunde
Belli bir yaştan sonra, cocuklardan alınan diş rontgenlerinde, henuz surmemiş kalıcı dişler dahil, tum dişler gorulebilir. Dolayısıyla, diş hekimi cocuğun henuz surmemiş kalıcı dişlerin pozisyonlarının duzgun olup olmadığını, surecek dişlere cenede yer olup olmadığını, cocuğun eksik kalıcı dişi olup olmadığını tespit ederek, oncesinde onlemler alabilir.
3- Eski dolguların kontrol edilmesi
Herşeyde olduğu gibi, diş dolgularının da bir omru vardır. Geliştirilen materyaller sayesinde bu omrun uzun olduğunu soyleyebiliriz. Ancak yine de diş dolgularının, yapıldıktan sonra rutin olarak kontrol edilmeleri gerekir. Dolguların altından, yanlarından başlayan curukler diş rontgenleri alınarak tespit edilebilir, sorun buyumeden dolgunun değiştirilmesiyle cozulebilir.
4- Dişlerin koklerinin kontrol edilmesi
Bazı derin curuklerde, bakteriler dişlerin kok bolgesine kadar ilerleyip, orada hasar meydana getirebilirler. Kok bolgesinin etkilenip etkilenmediği, alınan diş rontgenleriyle tespit edilebilir. Boylece kok bolgesinde hasar tespit edilen dişlerin dolgularının yapılmasının yanı sıra koklerinin de tedavi edilmesi gerekebilir. Yani, diş rontgenleri diş hekiminizin dişinizi eksiksiz tedavi edebilmesi icin fikir vermiş olur.
5- Diş cevresindeki cene kemiklerinin kontrolunde
Bazı durumlarda dişlerin etrafını saran kemikte kayıplar meydana gelebilir. Cocuklarda bu duruma sık rastlanmamakla birlikte, kemik kaybı fark edildiğinde bazı onlemler almak gerekebilir. Yine, oyun sırasında duşen cocuklarda dişler kırılmamış bile olsa, diş rontgenleri alınması, diş koklerinde, dişleri saran kemikte, cene kemiğinde, cene ekleminde kırık olup olmadığının tespitini kolaylaştırmaktadır.

[h=2]Ankara Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]