Cocuklarda diş bakımı nasıl olmalıdır?Cocuklarımızın ağız diş sağlığını mukemmel, ya da hic olmazsa mukemmele yakın bir duruma getirmeyi eminim cok isteriz. Bugunku neslin anne babaları olarak bizler sağlığımız konusunda oyle cok da bilincli yetiştirilmedik. Bircoğumuzun ailesi paketli gıdaların, yapışkan şekerlerin, yağlı cipslerin, asitli iceceklerin ne kadar zararlı olduğunu tasavvur edemiyordu. Kapitalist dunyanın pompaladığı tuketim cılgınlığı damarlarımıza kadar nufuz etti. Biz de bu sele kapıldık ve bunları tuketmeyi alışkanlık haline getirdik.
Artık bir yetişkin olduğumda, irademe engel olamayıp sağlıksız olduğunu bildiğim halde sırf cocuğum tutturdu diye kimi zaman bu gıdaları tuketmesine izin vermeye başladım. Zaten cocuğun yaşı buyudukce kontrolun ve denetimin bizim elimizden cok uzaklara kactığını hepimiz tecrube ediyoruz. İnsanlık tarihine baktığımızda diş curuklerinin ve diş eti hastalıklarının, yapışkan gıdaların ve yapay şekerlerin tuketimi arttıkca daha ileri boyutlara geldiğini gormekteyiz. İnsanlar kendi besinlerini urettikleri donemde coğu zaman lifli ve protein icerikli besinler tukettiğinden diş bakımına onem vermeseler bile diş curukleri ve kayıpları daha az yaşanıyordu. Ancak diş yuzeyine yapışan, fazla ciğnemeye gerek olmayan, ozellikle de karbonhidrat iceriği zengin gıdaların tuketimi arttıkca, diş fırcalama oranı ilerlese bile diş hastalıklarının gorulmesi kacınılmaz oldu.
Peki şimdi ne yapmalıyız? Beslenme alışkanlıklarımız geri donulemez bicimde değişti diye kaderimize razı mı olmalıyız? Acıkcası beslenme alışkanlığını tamamen doğal ve organik gıdalara cevirme gayreti icinde olan kişilerin sayısı hic de az değil, ancak bunun tam anlamıyla başarılamadığını da gozlemlemekteyiz. Gunumuz koşullarında yaşayan insanlar illa ki bu tarz gıdalara maruz kalıyorlar. Beslenme kısmını değiştiremiyorsak yapacak hicbir şey yok mu? Tabii ki var, cevap biraz basit gorunecek ancak cozum diş fırcalamak.
E ben dişlerimi fırcalıyorum, hem de gunde 3 defa dediğinizi duyar gibiyim. Ama bu soruyu lutfen kendimize tekrar soralım, dişlerimizi gercekten fırcalıyor muyuz, yoksa fırcaladığımızı mı sanıyoruz. Yapılan bir araştırmaya gore insanların dişlerini yalnızca 28 saniye fırcaladığı belirlenmiş. Bu şekilde diş fırcalama neticesinde gunde 5 defada fırcalansa istenen başarıya ulaşması pek mumkun değil. Diş fırcalama suresinin yanında bir de dişlerin nasıl fırcalandığı da onem kazanıyor. Zaten doğru teknik kullanılırsa ister istemez fırcalama suresi de artıyor.
Peki doğru fırcalama tekniği nasıl olmalıdır? Yapılması gereken en onemli işlem belli bir sıra ve sayı takip etmektir. Orneğin ust cene yanak tarafından azı dişlerinden başlanmalı, en arka 3 diş ve diş etleri yuvarlak ve titreşim hareketleri ile fırcalanmalı ve icimizden 10 a kadar saymalıyız. (Ben hastalara sevdikleri bir şarkıyı acmalarını ve onu dinlerken şarkı bitene kadar dişlerini fırcalamalarını oneriyorum). En arka 3 diş fırcalandıktan sonra bir ondeki 3 dişe gecip aynı işlemler tekrarlanmalıdır. Bu şekilde butun yanak yuzeyleri bittikten sonra damak yuzeylerine gecerek, yine sıra takip edilmeli. En son ciğneyici yuzeyler fırcalanıp alt ceneye gecilebilir. Bu şekilde fırcalandığında zaten ister istemez, diş fırcalama suresi 2-3 dakikayı bulacaktır.
Peki ya cocuklar? Cocukların hemen bu hareketlerle dişlerini fırcalayabilmelerini beklemiyoruz. O nedenle cocukların dişleri mutlaka ebeveyn kontrolunde fırcalanmalı. Kendisi diş fırcasını alıp yine sevdiği bir şarkıyı dinlerken ya da bir kum saati eşliğinden dişlerini fırcalayabilir. Ama mutlaka bir buyuk dişlerini bir kere fırcalamalı. Ağzını calkamayı oğrenene kadar da diş macunu kullanımını onermiyoruz. Cocuklarda ozbakım becerileri kural koyarak ve motive ederek sağlanır. Ben muayenehaneme gelen her cocuk hastaya mutlaka aylık diş fırcalama cizelgesi hediye ediyorum. Bu cizelgeyi banyoya asıp sabah ve akşam dişlerini fırcaladığında cizelgeyi doldurmasını istiyorum. Uc cizelgeyi dolu getirenlere de birkac surpriz hediyemiz oluyor. Boylece cocukta erken yaşta bir alışkanlık oluşturabiliyoruz. Dilerseniz sizler de aşağıda orneğini koyacağım cizelgeyi bastırıp banyonuza asabilirsiniz.
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda diş bakımı nasıl olmalıdır?
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda diş bakımı nasıl olmalıdır?