Cocuklarda carpıntı olur mu?Carpıntı ne demek?
Carpıntı kişinin kendi kalp atımlarını hızlı, duzensiz veya guclu kalp atımları şeklinde hissetmesidir. Cocuğun carpıntı hissettiği andaki kalp hızı yaşına gore olması gereken normal aralıklarda değilse bu şikÂyeti anlamlı kabul edilerek değerlendirilmelidir.
Her carpıntı bir hastalık işareti midir?
Heyecanlanma, uzulme, ofkelenme ve stres anlarında, ateşli durumlarda ve egzersiz sırasında kalp atışlarımızı daha fazla hissedebiliriz. Fizyolojik veya normal kabul edilen bu gibi durumlarda carpıntı hissedilmesinin nedeni genellikle kalbin normalden daha hızlı ve guclu pompalama yapmasıdır.
Hangi carpıntılar daha onemlidir?
Tarif edilen carpıntılar aniden başlayıp aniden sonlanıyorsa, beraberinde bulantı hissi, baş donmesi, goz kararması, goğus ağrısı, halsizlik ve bayılma şikÂyetleri varsa hastada ciddi bir ritim bozukluğu olabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalarda uykuda, yuzerken, ani/beklenmedik seslerle veya egzersiz yaparken bayılma dikkat cekicidir. Ailesinde 35 yaşından once ani olum olan hastalarda da hayatı tehdit edebilen ritim bozukluğu olma ihtimali yuksektir.
Ritim bozukluğu nedir?
Kalpte yapısal bozukluk olsun ya da olmasın kalbin kasılmasını ve gevşemesini duzenleyen elektriksel ileti sistemindeki tum bozukluklar ritim bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Basit sinus taşikardisinden, cok ciddi ve hayatı tehdit eden ventrikuler taşikardiye (karıncıklardan kaynaklanan taşikardi) kadar bircok ritim bozukluğu tipi vardır.
Cocuklardaki carpıntı sebepleri
Yukarıda bahsi gecen ve hastalık olarak kabul edilmeyen carpıntının fizyolojik nedenleri dışında, kafeinli yiyecek ve icecekler (cay, kahve, cikolata, kola, enerji icecekleri), sigara, alkol, kokain, bazı diyet ilacları, tiroid bezinin normalden fazla calışması (hipertiroidi), kansızlık, derin nefes alıp verme, kan şekeri duşukluğu, ilaclar (tiroid hormonları, astım, hipertansiyon, grip, depresyon, ritim duzenleyici ilacların bazıları), kalp hastalıkları ve kalp ritim bozuklukları cocuklarda gorulen başlıca carpıntı nedenleridir.
Carpıntısı olan cocuklarda yapılması gereken tetkikler
Carpıntı ile gelen her cocuğa oncelikle elektrokardiyografi (EKG) cekilerek kalp ritmi incelenmelidir. Ozellikle hasta doktora ya da hastaneye ulaştığında carpıntı şikÂyeti devam ederken cekilecek EKG’nin tanısal değeri fazladır. Maalesef hastaların coğunda EKG cekilene kadar carpıntı gectiği icin EKG cekilse bile coğunlukla normal bulunur. EKG cekilmesi mumkun değilse olay anında cocuğun bir dakikalık nabız sayısının belirlenmesi ve kan basıncının olculmesi de tanıya yardımcı olabilir.
Ayrıca cocuğun şikÂyetine gore bazı ileri tetkikler planlanabilir. Bunlar ekokardiyografi (EKO), 24 saatlik Holter ile EKG izlemi, anlık olay kaydediciler, eforlu EKG (egzersiz) testi ve elektrofizyolojik calışma olarak sayılabilir.
Carpıntısı olan cocuklar icin oneriler ve tedaviler
Bu hastalar cay, kahve, kola, cikolata, sigara, stres (gerilim) ve uykusuzluktan kacınmalıdırlar. Tiroid, astım, grip ve depresyon ilacları gibi carpıntı ile ilişkisi gosterilmiş ilacları doktor kontrolunde kullanmalıdırlar.
Carpıntı atağı sırasında cocuk sakinleştirilerek uzandırılmalı, derin nefes alması ve ıkınması sağlanmalıdır. Bu hastaların boyundaki atar damarına tek taraflı masaj yapılması (sadece buyuk cocuklarda) veya yuzunun buzlu-soğuk suyla yıkanması carpıntıyı sonlandırabilmektedir. Buna rağmen carpıntı şikÂyeti devam ediyorsa hasta en yakın sağlık kuruluşuna goturulmeli ve oraya ulaşır ulaşmaz da EKG cekilmelidir.
Bayılmaya neden olan ritim bozukluklarının ani olumle sonuclanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle carpıntı şikÂyeti olan cocuklar Cocuk Kalp Hastalıkları (Pediatrik Kardiyoloji) Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Carpıntının tipine gore bu hastaların bir kısmı ilac tedavisi verilmeksizin izlenirken, bir kısım hastaya ise tekli veya coklu ritim duzenleyici ilac başlamak gerekebilir. Ayrıca cocuklarda carpıntı yapan bazı ritim bozukluklarının kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik calışma sırasında sıcak veya soğuk yakma metotlarıyla kesin olarak tedavisi de mumkundur.

[h=2]Ankara Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]