Cocuklarda cinsiyet eğitimiCocukların buyume surecinde cinsel eğitim de cocuğun ebeveynleri tarafından verilmesi uygun olan, diğer ihtiyac duyduğu eğitimler kadar onemlidir. Cocuğun mahremiyet eğitiminin bir parcasıdır. Cocuğun kendisine ait sınırları bilmesi, vucudunun ozel bolgelerini tanıması ve bu bolgeleri korumanın onun icin ne kadar onemli olduğu, başkalarının kendi oluşturduğu sınırlarına mudahale etmeden onunla nasıl iletişim kurabileceği gibi bircok konu cocuk cinsel eğitiminin konularıdır. Mahremiyet eğitimi yani daha ozel adıyla cocuğa verilecek olan cinsel eğitim konuları, toplumlara, kulturlere, inanclara gore değişebilir. Mahremiyetteki alan veya sınırlar,bireylerin icinde bulunduğu kulture gore belirlenir.
Cinsel Eğitim, cocuğun ruh ve beden sağlığını korur. Bu eğitim, cocuğa bakım veren kişi veya gerekli durumlarda kişilerce de verilebilir. Cocuk, dunyaya gozlerini actığı andan itibaren, anne ve babası hayatta ise, ebeveynleri tarafından yaşayacağı hayata bir sureye kadar hazırlanır. Cocuğun yaşantısı anne ve babanın suzgecinden gecerek oğrenmeler sağlar. Cunku ebeveynlerimize sonsuz bir guven duyarız. Bu nedenle mahremiyet eğitimi, cinsel eğitim cocuğun en yakınları, bakım vereni tarafından verilmelidir. Cocuğun, bedeninin dokunulmaz oluşu, ozel belirlediği sınırlarının ihlal edilmemesi gerektiği bilinci, ebeveynleri tarafından verilecek olan cinsel eğitimle kazandırılır. Ozellikle anneler, bu surecte oldukca onemli rol almaktadır, babalarda aynı şekilde anneye destek olmalı, gerekli yerlerde cocuğa sınır eğitiminde katkıda bulunmalıdırlar. Eğitim verilirken cocuk korkutulmamalı, ozel bolgelerine isim takılmadan, etiketlenmeden, şakalar yapılmadan oğretme sağlanmalıdır. Eğitim sırasında sık sık cocuğun duygu ve duşunceleri kontrol edilerek ilerlenmelidir.
EBEVEYNLER, CİNSEL EĞİTİMİ NASIL VEREBİLİR?
Cinsel eğitim, cocuğun 2 yaşını doldurmasından itibaren ebeveynleri veya bakım vereni tarafından verilmeye başlanmalıdır.
Bu donemde cocuğa gelişim donemine uygun sorumluluklar vererek, planlara katılma ve aile icin alınan kararlarda duşuncelerini belirtme, tercih yapma gibi imkÂnları sunarak cocuğun ozguven gelişimine katkıda bulunulmalıdır.Cunku oz guveni gelişemeyen cocuk, yetişkinlerden cekindiğinden dolayı her denileni,her istenileni yapan cocuklar olurlar. ‘Hayır diyemeyen cocuk’ ,ileride hayır diyemeyen yetişkin olabilir. Mahremiyeti ihlal edildiği zaman da kendini koruyamayabilir.
Cocuğunuzun veya bir başkasının cocuklarını severken, sevginizi dudaktan opme ve cocuğun mahrem saydığı, ozel bolgelerinin sevilmesi dışında davranışlarla gostermeye dikkat edebilirsiniz. Cunku cocuk, cevresindekilerin bu davranışlarının tekrarıyla, korunması gereken bolgeler bilincini oluşturamayabilir.
Cocuğun yaşadığı ortamda, evinde cocuğa ait ozel bir mekÂnın bulunması, mekanını kendi istediği duzen, sınır ve kurallarla duzenlemesi sağlanabilir. Bu ayrıcalık, cocuğa aidiyet ve mulkiyet duygusu verme ve cocuğun benlik duygusunun gelişimi acısından oldukca buyuk katkılar sağlar. Unutmamak gerekir ki, cocuklarında bazen yalnız kalmaya ihtiyacları olabilir.
Cocuğun iyi dokunma-kotu dokunma ve ikisi arasındaki farkı ayırt etmesi sağlanmalıdır. Cocuğa vucudunun ozel bolgeleri tanıtılmalı, oğretilmelidir. Cocuğa ozel bolgelerinin gelişimi,onu ileride nelerin beklediği ile ilgili de ayrıntılı bilgi verilmelidir. Aileler genellikle ‘ozel bolge’ demek yerine ‘mahrem bolge’ demeyi tercih ediyorlar. Daha somut, acıklanabilir olması acısından cinsel eğitimde ‘ozel bolge’ kullanılabilir. Aileler dokunuşları oğretirken, cocuk uzerinde (yine sınırların onemini gostererek)veya bir kız-erkek bebek uzerinden oğretebilirler. Cocuk, izin vermediği surece anne ve babası da dahil olmak uzere kimse ona dokunmamalıdır. İstenmeyen dokunuşlar bir sınır ihlalidir, bu bilinc cocuğa kazandırılmalıdır.
Cocuk kendisine dokunulduğunda hangi duygusu onu kotu, hangi duygusu iyi hissettiriyor bilir ancak ifade etmekte gucluk yaşar. Bu nedenle ebeveynlerin cocuklarıyla birlikte, cocuğun duygularını tanıması uzerinden de paylaşımda bulunmaları onemli katkılar sağlar. Cocuğa, kendisini olumsuz duygu durumu icinde bulduğu her anı aileleriyle paylaşabileceğine dair guven verilmelidir.
Cocuk 6 yaşından itibaren kişisel bakımını kendisi yapabilir. Cocuk, ihtiyac duyduğu her zaman ebeveynlerinden bu konularda yardım isteyeceğinden de emin olmalıdır. Bu nedenle destekleyici bir tutum sergilemek, cocuğun oz bakımını kendisi sağlayabileceğine inanması acısından onemlidir.

[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]