Cocuklarda buyumek Cocuklarımız her gecen gun fiziksel ve zihinsel değişim sureclerinden gecerek buyur ve gelişirler. Yani cocuğumuzun beden olculeri artar, hucrelerinin yapıları ve işlevleri gelişir, motor ve bilişsel yetenekleri, duygusal ve sosyal davranışları şekillenir ve hayatlarının sonuna kadar devam edecek alışkanlıklar edinirler.
Buyumek kısacası onlar icin kolay bir iş değildir. Boylarının uzaması, koşup oynamaları, algılamaları, vucutlarının tam olarak gelişmesi icin enerjiye ve diğer besin oğelerine ihtiyacları vardır. Bu besin oğeleri aslında ebeveynlerinin ihtiyac duyduğu besin oğelerinin aynıdır, yalnızca miktarları farklıdır.
Besin piramidi goz onune alınarak besin ceşitliğini artırmak enerji sağlamanın yanında, cocukların ihtiyac duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almalarını sağlar.
Cocuklar icin sağlıklı bir yeme planı yeterli, dengeli ve her besin grubundan aşırıya kacmayacak şekilde tuketim tarzını icermelidir.
Besin gruplarına kısaca bir goz gezdirirsek;
· Sut, peynir ve yoğurt, cocukların guclu diş ve kemik yapılarının oluşmasını, boylarının uzamasını sağlayan protein, kalsiyum ve D vitaminine sahiptir. (2-3 porsiyon)
· Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil guclu bedenler, sağlıklı kan icin gerekli olan protein, B vitaminleri ve demir icerir. (2-3 porsiyon)
· Taze sebze ve meyveler, kompleks karbonhidrat ve posa; cocukları hastalıklara karşı koruyan C vitamini; cocukların cilt, goz ve diş eti sağlığı icin gerekli olan A vitamini ile potasyum, B vitamini, kalsiyum ve diğer mineralleri de icerir. ( 3-6 porsiyon)
· Ekmek, tahıl ve makarna B vitamini, demir, mineral ve posa icerir. Bunlar ayrıca iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağı olup, cocukların aktiviteleri ve buyume gelişmeleri icin gerekli enerji kaynağıdır. ( 6- 9 porsiyon)
Karbonhidrat: vucudun temel yakıtıdır. Yeterli alınmadığında konsantrasyon kaybına yol acar.Sebze,meyve ,ekmek,makarna ,kurubaklagiller karbonhidrat oranı yuksek besinlerdir.
Protein: yeni doku yapımı, doku tamiri ve buyume ve gelişmenin devamı icin gereklidir. Hayvansal gıdalar et, tavuk, balık, yumurta, peynir, sut ve urunleri protein acısından zengin kaynaklardır.
Yağlar: vucudun enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur, yağda eriyen vitaminlerin kullanımını sağlar.Bitkisel ve hayvansal tum yağlar ve kuruyemişlerin yağ oranı yuksektir.
Demir: Bağışıklık ve beyin gelişimi icin onemlidir. Yetersizliğinde kansızlık, baş donmesi, iştahsızlık ve sindirim sistemi bozuklukları gorulebilir. Et, yumurta, tavuk , balık demir acısından zengin besinlerdir.
Kalsiyum: kemik ve diş sağlığı icin gereklidir. Sut ve urunleri kalsiyum acısından zengin besinlerdir.
B 12 vitamini, folik asit: hayvansal kaynaklı besinlerde et,tavuk, balık, yumurtada bulunur..B12 vitamini ve folik asit eksiklikleri unutkanlık, dikkat dağınıklığı, uyumsuzluk ve anemiye yol acar.
Tiamin( B1 ),Riboflavin( B2), niasin ( B3): eksikliğinde sinir ve sindirim sistemi bozukluklarindan gorme bozukluklarına, iştah azalması ve yorgunluktan denge kaybına kadar cok sayıda rahatsızlık gorulebilir.
Cinko: tat almada, bağışıklık sisteminde, cocukların buyume ve gelişmesinde, erkek cocukların cinsel gelişiminde onemli rol oynar.Yetersizliğin de yaraların gec iyileşmesi, deri ve goz hastalıkları , gec buyume gibi bircok rahatsızlık gorulebilir.
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda buyumek
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda buyumek