Cocukluk cağında bilincin bozulması ve bayılma coğu zaman karıştırılan durumlardır. Oncelikle tanımları doğru kullanmamız gerekir. Norolojik sorunu olan bir cocuğun bilinc durumunu değerlendirirken yaşını ve gelişimsel duzeyini dikkate almak gerekir. Bilincli olma halinin iki onemli parcası vardır. Bunlar; uyanıklık ve kişinin kendisi ve cevresinin farkında olmasıdır. Bilincin sağlanabilmesi icin beyin sapı, talamus, hipotalamus ve beyin kabuğunun (serebral korteks) ve cekirdekleri ile dışarıdan alınan uyaranları beyine ulaştıran sinir yollarının calışıyor olması gerekir. Bu iki fonksiyonun kaybı ceşitli derecelerde bilinc kaybına neden olur. Sebebine gore ani gelişen, giderek ilerleyen, kronik olan, koma ile olume sebep olan bilinc kaybı ceşitleri ile karşılaşabiliriz.
Metabolik nedenler, enfeksiyonlar, organ yetmezlikleri, zehirlenmeler, travma, kanama, epilepsi, tumorler ve psikolojik sebepler başlıca bilinc kaybına yol acan durumlar olarak sıralayabiliriz.
Cocuklarda Bayılma
Bayılma dendiği zaman ise ceşitli nedenlerle beyine giden oksijenin azalmasına bağlı gecici bilinc kaybıdır. Beynin oksijensiz kalması uzun surer ise havale ve komaya ilerleyen durumlara yol acabilir. Bayılma daha cok genc erişkinler arasında ve ozellikle de kızlarda gorulur. Aileler bayılma sırasında cocuklarının hayatından endişe duyarlar. Bazen cocuklar ailenin bu endişelerini bayılma taklidi ile suistimal edebileceği gibi psikolojik sebeplerle de bayılmalar hayati problem olmadan da karşımıza cıkar. Bilinc kaybı yoktur, ani sonlanır ve hasta eski haline cok cabuk doner. Bayılmanın sebeplerini ayırt etmek cok onemlidir.
Bayılmadan hemen once goz kararması, baş donmesi yaşanabilir. Bazen duşerken yaralanma olabilir. Uzun suren bir durum değilse dilin ısırılması, altına kacırma, cırpınma genellikle gorulmez. Aclık, yorgunluk, susuzluk, stres, uzun sure ayakta kalmak, kalabalıkta olmak, sıcaklık ve havasızlık tetikleyici ve kolaylaştırıcı etkenler olabilir. Hızlı buyume cağındaki cocuklarda kan basıncı ve kalp hızı kontrolu vucuttaki hızlı değişimlere ayak uyduramayıp otonom sistemin kontrol bozukluğundan kaynaklanan bayılmaya tıp dilinde vazovagal senkop veya norokardiyojenik senkop adı verilir. Bu durumlarda cocuk kardiyolojisi ve cocuk norolojisi tarafından incelenmesi bazen EKO, EKG ve EEG cekimleri gerekebilir.
Cocuklarda Kısa Sureli Bayılma
Kucuk cocuklarda canı yanma veya ağlama sonrasında nefessiz kalıp kısa sureli bayılmalara da katılma nobeti adı verilir. Boyle durumlarda cocukları havaya kaldırmak, sarsmak, suratına uflemek, suya sokmak, masaj yapmak, ağzını acmaya calışmak sakıncalıdır. Ozellikle olduğu yerde yana cevirip beklemek katılma nobetinin daha kısa surmesi icin tavsiyemizdir.
Her ne sebep ile olursa olsun cocuklardaki bayılmalar mutlaka araştırılmalı ve gerekli tedavileri yapılmalıdır.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklarda bayılma ve bilinc kaybı
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklarda bayılma ve bilinc kaybı