Ayrılma korkusu hemen hemen her cocukta gorulmektedir. Sevdikleri ve guvendikleri kişiden uzaklaştıklarında bu duruma ağlayarak tepki gosterirler.
Ozellikle kreşe, okula hatta gece yataklarına bırakıldıklarında cocuklar ayrılma endişesi ile ağlar ve ayrılmak istemezler.
Ayrılma korkusunun belirtileri nelerdir?
Ayrılma korkusunun sekiz belirtisi vardır. Tanı konabilmesi icin bunlardan en az ucunun bulunması gerekir ve en az dort hafta surmelidir.
- Cocuklar evden ayrıldıklarında buyuk sıkıntı duyarlar
- Bağlandıkları kişinin başına bir şey gelecek kaygısı yaşarlar
- Bağlandıkları kişiyi kaybedeceklerine dair endişe yaşarlar
- Okula gitmek istemezler
- Bağlandıkları kişiden ayrı kalmayı istemezler
- Evin dışında ya da bağlandıkları kişi yanında olmadan uyuyamazlar
- Ayrılmayla ilgili surekli kÂbus gorurler
- Bağlandıkları kişiden ayrıldıklarında bulantı veya kusma gibi belirtiler gosterirler
Ayrılma korkusunun nedenleri nedir?
Bu durum kucuk yaşlarda başlar ve gelişimsel olarak olağan kabul edilmektedir. Bazı cocuklar daha kolay ve hızlı, kimileri ise daha cekingen olduklarından, daha yavaş atlatırlar bu durumu.
Ayrılma korkusu hangi yaşlarda başlar?
8 ila 18 ay arası bu korkunun en yoğun yaşandığı yaşlardır ve doğal gelişim olarak olağan kabul edilmektedir. Yaklaşık dort yaşında bir cocuk artık kısa sureli ayrılıkları kaldırabilir ve anne-baba olmadan anneanne ya da babaannede kalma isteği artabilir.
Daha hafif ve hızlı atlatılabilmesi icin oneriler
- Oda değiştirdiğinizde sık sık cocuğunuza seslenin veya şarkılar soyleyin ki, cocuğunuz alışılmış sesleri işiterek kaygısı azalsın ve kendisini guvende hissetsin
- Ayrılacağınız zaman cocuğunuza, gideceğinizi ve tekrar geleceğinizi soyleyin, bu cocuğunuzun size guvenmesi icin cok onemlidir
- Yatağına yatarken bir anlaşma yapın ve uyuyana kadar aralıklarla yanına geleceğinizi soyleyin
- Ozellikle cocuğunuzu kreşe veya bakıcıya bıraktığınızda belirli rituelleriniz olsun, orneğin "ceketini giyinsin, tekrar odasına gecip oyuncaklarıyla vedalaşsın ve akşama tekrar geleceğini soylesin"
Bu davranımlar cocuğunuzun hem kendine hem de size olan guvenini arttıracaktır, korkularının azalmasını sağlayacaktır.
Ne zaman bir uzmana başvurulmalıdır?
Eğer cocuğunuz ilkokul cağına gelmiş bir ayı geckin suredir evden cıkmak istemiyor, okula gitmekte zorlanıyor, sevdiklerinin başına bir şey gelecek endişesi taşıyor ve surekli yanınızda olma talebinde bulunuyorsa artık bir uzmana başvurma zamanı gelmiştir

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]