Okul cağındaki cocukların %6-10’unda gorulen astım hastalığı, giderek daha yaygın bir hale gelmektedir. Astım, doğru tanı ve tedavi yontemleri ile birlikte kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Cocukların yuzmeye yonlendirilmesi ve tedavilerinde bitkisel karışımların kullanılmaması astımlı cocukların yaşam kalitesine olumlu yonde etki ediyor.
Okul oncesi donemde şikayetler artar
Cocukların neredeyse % 50-60‘ında okul oncesi donemde oksuruk, hırıltı, nefes darlığı gibi astım benzeri şikayetleri mevcuttur. Ancak bu cocukların onemli bir kısmında buyumekle bu şikayetler kaybolmaktadır. Ozellikle anne ya da babasında astım olmayan, alerjisi olmayan, hasta olmadığı zamanlarda şikayetleri olmayan cocukların onemli bir kısmı buyuduğunde astım olmamaktadır.
Yuzmek en iyi ilac
Yuzme, astımlı hastalarda akciğer kapasitesinin artmasını ve nefes alma tekniklerinin geliştirilmesini sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda; ilaclarını duzenli kullanan ve duzenli yuzme derslerine devam eden astımlı cocukların semptomlarında, hastaneye yatış ihtiyaclarında, acil servis ziyaretlerinde azalma olduğu gorulmuştur. Duzenli olarak yuzen astımlı cocukların okula gidemediği gun sayısının da azaldığı saptanmıştır.
Gereksiz yere ilac kullanmayın
Ailelere verebileceğimiz en onemli oğut; ateş ya da ağrı cocuğun genel durumunu belirgin olarak etkiliyor ve gercekten bir ihtiyac var ise kullanılmasıdır. Eğer cocuğun gercekten ilaca ihtiyacı yok ise; en basit, en zararsız diye duşunduğunuz ilaclar bile vermekten kacının.
Parasetamol astıma yol acar mı?
Bazı calışmalar, annenin hamilelik sırasında parasetamol kullanmasının ya da erken cocukluk cağında parasetamol iceren ilacların yaygın kullanımının cocuklarda astım gelişimi ile ilişkili olabileceğini ileri surmuştur. Ama parasetamol kullanımı ile astım arasındaki ilişki sadece basit bir birliktelik mi yoksa parasetamol gercekten astıma yol acıyor mu bunu kesin olarak soylemek şu an icin mumkun değildir.
Doğadan mucizevi etki beklemeyin
Astım tedavisi icin kullanılan bitkisel karışımlar, farklı hastalıkları tetikleyerek hayati tehlike yaratabilir. Orneğin; bircok bitkisel ilacta bulunan ve Ulkemizde gumuş kayısı, fil kulağı, kız sacı, gibi isimler ile bilinen “Gingko biloba” ozellikle kan sulandırıcı başka tedaviler alan insanlarda kanamalara yol acabilir. Meyan koku kan basıncını arttırabilir; yine bircok bitkisel ilacta yer alan ve nefes borularını genişleten efedra (deniz uzumu) kullanımının bazı beklenmedik olumlere sebep olduğunu ileri suren yayınlar mevcuttur.
Astımla baş etmek icin…
İc ortam alerjeni ev tozlarından kurtulmak icin evinizin iyi temizlenmesi, sık aralıklar ile supurulmesi, sonrasında ise iyi havalandırılması onemlidir.
Antialerjik yatak, yastık ve kılıflar kullanılabilir
Ev tozu duzeyini sıfıra indirmek icin en etkin yontem yıkanabilen her turlu yatak materyalini sıcak su (>55 C) ile yıkamaktır
Kullandığınız temizlik malzemelerine dikkat edin. Bası kimyasal irritanları da cocuklarda astım semptomlarını arttırabilmektedir
İlk 6 ay anne sadece anne sutu verilmesi, katı gıdalara 6 aydan sonra başlanması gerekir
Ailede alerjik hastalık hikayesi olan cocuklarda inek sutu -yumurta beyazı ve soya gibi gıdaların 1 yaşından once başlanmamalıdır
Deniz urunleri ve fıstık gibi gıdalardan da 1 yaşından once kacınılmalıdır
Bebeğin sigara dumanına maruz kalmaması gerekir. Sigaraya maruz kalma tek başına astım gelişimi icin onemli bir risk faktorudur.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]