Astım nedir?
Cocuklarda astımın %90 nedeni alerjiye bağlıdır. Bu nedenle de astım hastalığına bazen alerjik astım da denilmektedir.
Tekrarlayan oksuruk, hırıltı, nefes sıkışması olan bir cocukta astım akla gelmelidir. Astımlı cocuklar tedavi edilmezse diğer cocuklara gore daha az fiziksel aktivite yaparlar ve kilo alabilirler. Cunku astımlı cocuklar egzersiz yaptıkları zaman oksuruk veya nefes sıkışması gibi belirtiler gosterdiği icin genelde aktivite yapmazlar. Ozellikle geceleri ve sabah kalktıkları zaman şikayetleri olur.
Astımın bir cok nedeni vardır. Genellikle bir cocukta birden fazla neden vardır. Oksuruk, tekrarlayan bronşit ve nefes sıkışması, ozellikle egzersiz sırasında olduğu zaman astım olabileceğini gosteren bir ip ucudur.
Alerjik AstımTeşhisi
Astım teşhisi koymak bazen zordur. Astımın teşhisini koyacak tek bir test maalesef yoktur. Astımlı cocuklar genellikle cocuk alerji uzmanlarına yonlendirilir. Cunku cocuk alerji uzmanları astım teşhis ve tedavisinde ozel eğitim alan uzmanlardır.
Cocuğunuzun alerji uzmanı genellikle cocuktaki belirtilerin ciddiyeti oğrenmek icin ceşitli sorular sormaktadır. Şikayetleri ne sıklıkta olduğu, uykusunu bozup bozmadığını oğrenmek ister.
Bebeklerde teşhis koymak icin cok dikkatli olmak gerekir. Cunku bebeklerdeki astım belirtileri cok farklı nedenlerle olabilir. Cok farklı tedavilere gerek olabilir.
Astımı tetikleyen en sık iki tetikleyici neden soguk algınlığı ve alerjenlerdir. Bebeklikten sonra alerjiler ozellikle onemli olmaya başlar. Astımlı cocuklarda astımın teşhis ve tedavisi icin alerji yonunden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Cocuk 5 yaşından buyukse akciğer fonksiyon testleri ile akciğer fonksiyonları değerlendirilmelidir. Bazen akciğer enflamasyonu gosteren testler yapılır. Bazen akciğer grafisi gerekebilir. Bağışıklık sistemi testleri ve ter testi gerekebilir.
Alerjik Astım Tedavisi
Oncelikle astımı tetikleyen nedenlerden korunmak gerekir. Cocuklarda en sık neden alerjisir. Orneğin ev tozu akar alerjsi olanlar icin ev tozu akarları icin onlem alınmalıdır. Astımı tetikleyen faktorlerden uzak kalınmalıdır.Cocuk alerji uzmanınız cocuğun durumuna gore tedaviyi planlayacaktır. Takiplere gore astımlı cocuğun tedavisi ayarlanır.
Astım ilacları hazne ile kullanılabilir, nebulizator ile veya buyuk cocuklarda doğrudan uygulanabilmektedir. Hangi yonetimin cocuk icin uygun olacağı cocuk alerji uzmanınca belirlenmektedir.
Astım ilacları rahatlatıcı ilaclar ve iyileştirici ilaclar olarak ikiye ayrılır. Rahatlatıcı ilaclar sadece oksuruk veye nefes sıkışması olduğu zaman kullanılan ilaclardır. İyileştirici ilaclar ise cocuğun şikayetlerine gore gerekirse kullanılmaktadır.

[h=2]İzmir Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]