Cocuklar ailesinin gozbebeğidir. Aile cocukların fiziksel, ruhsal, sosyal, bakım, sevgi, guven ihtiyaclarının karşılandığı ve hayata hazırlandıkları ortamdır. Doğdukları ilk gunden itibaren bu ihtiyaclarını tam anlamıyla karşılamaya calışan aileler cocuklarında bir sorun hissettiğinde yardım almak isterler. Bu yardım nasıl ve nereden alınacaktır sorusu ise ailelerin kafasını karıştırabilmektedir. Cocuklara yonelik psikolojik destek nedir, hangi yol izlenmelidir ve nasıl yapılmalıdır?
Cocuk ile ilgili sorun ile başvurulduğunda cocuğun gelişim donemi ozelliklerine gore değerlendirme yapılmalıdır. Aile, varsa okul oğretmeninden alınacak bilgilere ek olarak gelişimsel ve psikolojik testlerden objektif bilgiler alınmalı ve gozlem yoluyla da cocuk hakkında bilgi toplanmalıdır. Ailenin yardım almak istediği konu ile cocuğun sorun algısı farklı olabilir. Bu noktada, cocuğun ihtiyacları ve ailenin amacları birlikte ele alınmalıdır .
Cocuk terapisinde temel amaclar:
Cocuğun acı veren duygusal sorunlarla baş edebilmesini sağlamak,
Cocuğun kendi duşuncelerini, Duygularını ve davranışlarını uygun şekilde ifade etmesine olanak sağlamak,
Cocuğun kendisi hakkında olumlu duygular geliştirmesini sağlamak,
Cocuğun sınırlılıklarını ve guclu yonlerini kabul ederek, kendisini iyi hissetmesini sağlamak,
Cocuğun olumsuz sonuclara yol acan davranışlarını değiştirmesini sağlamak,
Cocuğun dış dunyaya rahat ve uyumlu bir şekilde işlev gormesini sağlamak,
Cocuğun gelişimsel aşamalarını tamamlayabilmesi icin gereken fırsatları en ust duzeye cıkarmaktır.
Cocuk terapisinde desteğe ihtiyac duyulan konuda iki farklı yol izlenebilir. Ozelikle sozel becerilerin henuz tam gelişmemiş olduğu daha ufak cocuklarla oyun terapisi tercih edilirken, sozel becerileri daha fazla gelişmiş olan daha buyuk cocuklarla ve aile ici dinamiklerin ortaya cıkan sorun davranışla/davranışlarla doğrudan ilintili olduğu durumlarda aile terapisi oncelikli olabilir.
Oyun terapisinde temel ilişki cocuk ve terapist arasında oluşmakla beraber ailenin tamamen bu ilişki dışında tutulmadığı, tersine ailenin bu surece olan katkılarının olumlu değişimler yaratmada inkar edilemez bir onem taşıdığı vurgulanmalıdır. Aynı şekilde, aile terapisi ile hedeflenen aile ici dinamiklerdeki değişimlerin cocuklarda bireysel boyutlarda değişimlere yon vereceğinin atlanmamasıdır.
Cocuklara Yonelik Psikolojik Destek Hizmetlerimiz:
Anne Baba Tutumları
Agresyon
Akran Zorbalığı
Boşanma Sureci
Cocuk Odaklı Aile Danışmanlığı
Cocukluk Donemi Depresyonu
Dikkat Eksikliği/Dağınıklığı ve Hiperaktivite
Davranış Bozuklukları
Ders Başarısızlığı
Fobiler
Kaygı Bozuklukları
Kreş Başlama Sureci
Konuşma ve Dil Bozuklukları
Obezite
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Okul Korkusu
Okula Başlama Sureci
Oyun Terapisi
Ozgul Oğrenme Gucluğu (Disleksi)
Ozel Eğitim Sorunları
Ofke Kontrolu
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Ustun Yetenekli Cocuklar
Yas Sureci
Yaygın Gelişimsel Bozukluklar (Otizm,Rett Sendromu, Asperger Sendromu)

[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]