İlkoğretim Mufettişleri Başkanlıkları Yonetmeliğinde yapılan değişiklikle ilkoğretim mufettiş ve mufettiş yardımcılarının gorev alanlarının kapsamı genişletildi.
Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Mufettişleri Başkanlıkları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yonetmelik, Resmi Gazetede yayımlanarak, yururluğe girdi.
Yarışma sınavına başvuru koşullarını duzenleyen maddede yapılan değişiklikle, ''Mufettişlik mesleği ile bağdaşmayacak fiillerinden dolayı memuriyete engel olacak derecede olmasa dahi hapis cezasına mahkum edilmemiş (taksirli suclar haric) ve son altı yıllık hizmet suresinde aylıktan kesme/maaş kesimi veya daha ağır bir disiplin cezası almamış ya da bu sure icinde idari gorevi adli ve idari soruşturma sonucu uzerinden alınmamış olmak'' bendi, ''657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinin birinci fıkrasının A bendinin (5) numaralı alt bendinde sayılan suclardan dolayı kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunmamak ve hakkında acılan soruşturma sonucu idari gorevinden alınmamış olmak'' şeklinde değiştirildi.
Yonetmelikte yapılan bir başka değişiklikle, sınavla ilgili duyuru daha once Personel Genel Mudurluğunce yapılırken, duyurunun, İlkoğretim Genel Mudurluğu ile koordineli olarak belirlenen branşlara gore Personel Genel Mudurluğunce genelgenin yanı sıra elektronik ortamda yapılması getirildi.
Daha once merkez teşkilatında gorevli olanlar Personel Genel Mudurluğune, taşta teşkilatında gorevli olanlar ise gorevli oldukları ilin il milli eğitim mudurluğune başvururken, bundan boyle sınava başvurmak isteyen adaylar, Personel Genel Mudurluğunce genelge ile duyurulan Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğunun elektronik adresine başvurularını yaparak kurumuna onaylatacaklar.
Adaylar, genelgede belirtilen takvime uygun olarak sınavın yerini, zamanını ve sınavla ilgili diğer hususları iceren sınav giriş belgesinin elektronik ortamdan cıktısını alarak kurumlarına onaylatacak ve bu belgeyle sınava katılacaklar.
Mufettişliğe atamayla ilgili maddedeki ''bulundukları veya ihtiyac bulunan illere'' ifadesi ''ihtiyac bulunan illere'' şeklinde değiştirildi.
BAŞKAN VE BAŞKAN YARDIMCILARININ GOREVLENDİRİLMESİ
Başkanın gorevlendirilmesinde yapılan değişiklikle, daha once valiliklerce en az on yıl ilkoğretim mufettişliği yapmış olanlar, bu şartı taşıyan aday bulunmaması halinde kıdemi fazla olan ilkoğretim mufettişleri arasından başkanlık icin uc aday belirlenerek Bakanlığa onerilirken, bundan sonra adaylar Personel Genel Mudurluğune teklif edilecek. Personel Genel Mudurluğunce eğitim, sicil ve kıdem durumu dikkate alınarak bu adaylardan biri Bakan onayı ile uc yıllığına başkan olarak gorevlendirilecek.
Başkanlık yapanlar, daha once ucuncu yılın sonunda yeniden aynı usulle başkanlık icin Bakanlığa onerilirken, bundan boyle başkanlık yapanlar aynı usulle en fazla bir defa daha teklif edilerek gorevlendirilebilecek.
Yonetmelikle, başkan yardımcılarının gorevlendirilmesinde de değişikliğe gidildi. Başkan yardımcılarının ''o ildeki kurul uyeleri arasından'' secileceği ifadesi ''o ildeki ilkoğretim mufettişleri arasından'' secileceği şeklinde değiştirildi. Mufettişlik ibaresinin onune de ''ilkoğretim'' ibaresi eklendi.
GOREV ALANLARI
Mufettiş ve mufettiş yardımcılarının gorev alanlarında şunlar eklendi:
-Rehberlik ve araştırma merkezleri ve akşam sanat okulu mudurlukleri.
-Oğretmen evi ve akşam sanat okulları, oğretmen evi lokalleri ile sosyal tesisleri.
-Milli eğitim yayın evleri.
-Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı ilkoğretimin 5. sınıfını bitiren oğrenciler icin acılan yaz Kuran kursları.
-Spor ve izcilik merkezleri.
-Genclik ve izcilik eğitim tesisleri.
''Ozel oğretim kurumlarına bağlı, ilkoğretim seviyesindeki dershane, kurs, etut eğitim merkezleri ve okulları'' bendi ''8 Haziran 1965 tarihli ve 625 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan, okul oncesi ve ilkoğretim kurumları ile ilkoğretim seviyesindeki dershaneler, her tur ve seviyedeki ozel yaygın eğitim kursları'', ''Valilikce uygun gorulen Bakanlığın gozetim ve denetimine tabi diğer okul/kurumlarda inceleme ve soruşturma işleri'' bendi de ''Valilikce uygun gorulen diğer okul ve kurumlarla ilgili inceleme ve soruşturma işleri'' şeklinde değiştirildi.
Yonetmelikte yapılan bir başka değişiklikle, ilkoğretim mufettiş ve mufettiş yardımcılarının mali işlemleri İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığından alınarak İlkoğretim Genel Mudurluğune verildi.
Yonetmeliğin 8. maddesinin ucuncu fıkrasında, 9. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci paragrafında, 12. maddesinin birinci fıkrasında, 13. maddesinin birinci fıkrasında, 14. maddesinin birinci fıkrasında, 16. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafında ve (2) numaralı alt bendinin ucuncu paragrafında, 19. maddesinin ucuncu fıkrasında, 20. maddesinin birinci fıkrasında, 21. maddesinin ikinci fıkrasında ve 23. maddesinin birinci fıkrasında gecen ''İlkoğretim Genel Mudurluğu'' ibaresi ''Personel Genel Mudurluğu'' ve mufettiş yardımcılarının yetiştirilmesiyle ilgili 16. maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde hizmet ici eğitim suresiyle ilgili ''240'' saat ibareleri ''120'' saat, ''1200'' saat ibareleri ise ''240'' saat olarak değiştirildi.
YURURLUKTEN KALDIRILAN MADDELER
Yarışma sınav komisyonunun ''sınav sonuclarına yapılacak itirazları inceleyip karara bağlama'' gorevi de yururlukten kaldırıldı. Yonetmeliğin bolge hizmetlerini duzenleyen maddesindeki, ''Bu değerlendirme sonucunda alt bolge hizmetlerinden artan sureler varsa calışması gereken bir ust bolgeden sayılır'' ifadesi de maddeden cıkarıldı. Yonetmeliğin, Gecici 10. maddesi de yururlukten kaldırıldı.
Yonetmeliğe eklenen Gecici 14. maddede ise ''Bu Yonetmeliğin yururluğe girdiği tarihte hizmet bolgelerinde zorunlu calışma surelerini tamamlamayan ilkoğretim mufettişlerinin calışmadıkları bolge illeri dışındaki sıra istekleri değerlendirilmez'' denildi.
haber3
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Mufettişlerin Yetkileri Genişletildi