Cocuğun Yapabilecekleri Acısından Yonlendirmeler
Cocuğumuz acısından sınav kaygısı ve buna bağlı olarak gelişen stresle ilgili olarak bazı yonlendirmelerde bulunabilir, onun da bazı kurallara dikkat etmesini sağlayabiliriz.
Sınav kaygısını azaltmak onemlidir ama tamamen ortadan kaldırmak hem mumkun değildir hem de gereksizdir. Biraz kaygı olmazsa, cocuk sınava gereken onemi vermeyeceği gibi, durumu ciddi olarak da gormeyebilir.
Oysa başarılı bir sınav icin oncelikle sınavı ciddiye almak gerektiği unutulmamalıdır. Cocuktan bazı kurallara uyması istenebilir. Bu kuralları da bir yaptırım olarak değil, bir donanım olarak gormelisiniz.
Buna gore, cocuğumuzdan isteyebileceklerimiz şunlar olabilir:
• Verimli ders calışma tekniklerini oğrenerek, kendi ders calışma yontemlerini oluşturması
• Kendisi uzerinde kontrol sağlaması
• Amaclarını net olarak belirlemesi
• Sorumluluklarının bilincinde olması
• Calışmayı zamana yayarak etkili ve sistemli bir bicimde test cozumu
• Sınav sistemi hakkında ve nelerle karşılaşabileceği konusunda mutlaka bilgi sahibi olması
• Gerektiğinde yardım talep etmesi
• Gelecekle ilgili planlarını yapması icin kariyer planlamasına oncelik vermesi
• Başarılı olmak ya da olamamak konusunun tamamen kendi elinde olduğunun bilincine varması
• Olumsuz duşunce ve cumlelerin olumlu olanlarla değiştirilmesi; orneğin, “Sınavı kazanamazsam herkes benimle alay edecek.” cumlesi yerine, “Kazanıp kazanmamak tamamen benim elimde.” diyebilmek
• Sınav yaklaştıkca ortaya cıkan “Eyvah, ben konu eksiklerimi yetiştiremeyeceğim!” şeklindeki paniği, “Onumdeki zamanı eksiklerimi tamamlamak icin kullanacağım.” hÂline donuşturebilmek
• Bu sınavın son şans olmadığını, başka seceneklerin de olduğunu fark edebilmek
• Duygularına ve duşuncelerine hukmedebilmek, kendini kontrol edebilme becerisine sahip olduğunu bilmek
• Zamanı kullanmayı ve yonetmeyi bilmek
• Doğru nefes alma yontemlerini oğrenmek (ki bu yontem sınavda en cok işine yarayan yontem olacaktır)
[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuklar / oğrenciler icin oneriler
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuklar / oğrenciler icin oneriler