Birleşmiş Milletler (BM), Gıda ve Tarım Orgutu (FAO) verilerine gore, Afrika kıtasında iklim değişikliği, catışmalar, koronavirus salgını ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi nedenlerle her 5 kişiden biri sağlıklı beslenemiyor. Sadece Somali, buğdayının yuzde 92'sini Rusya ve Ukrayna'dan ithal ederken tedarik zinciri kilitlendi ve savaş aynı zamanda gıda ve petrol fiyatlarını da artırdı. Gıda krizi artıkca, gerekli tedbirler anılmadığı taktirde milyonlarca insanı tehdit eden bir boyuta ulaştı. Birleşmiş Milletler, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde mevcut gıda krizinin 2023'te kuresel capta bir felakete donuşebileceği uyarısı yaptı. İnsanın hayatını devam ettirebilmesi icin gerekli olan gıdaya erişim once koronavirus salgınının kısıtlamaları sonra da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeni ile tehlikeye girdi. Bircok ulkede devam eden kuraklık ve catışmalarla Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle tahıl sevkiyatındaki aksamalar gıda krizini derinleştirdi.

BM, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde mevcut gıda krizinin 2023'te kuresel capta bir felakete donuşebileceği uyarısı yaptı. Dunya Gıda Programına gore, 45 ulkede yaklaşık 50 milyon insan kıtlığın eşiğinde. Dunya genelinde 800 milyondan fazla kişi ise her gece yatağa ac girerken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ise buyuk fiyat dalgalanmalarının gıda guvensizliğini artırması nedeniyle dunyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı.

Afrika'da farklı nedenlerden oturu uzun suredir etkili olan gıda krizi nedeniyle milyonlarca kişinin hayatı tehlike altında. Somali başta olmak uzere Kenya, Nijerya, Guney Sudan, Cad ve Etiyopya'daki yetersiz yağışlar nedeniyle kuraklık etkisini artırırken bazı ulkeler ise 1980'lerden bu yana gorulen en şiddetli kuraklık ile karşı karşıya. Gıda krizi nedeniyle hayvanlar da can verirken, milyonlarca aile de evini terk etmek zorunda kaldı. Kenya'nın en buyuk parklarından biri olan Tsavo Milli Parkı'nda son bir yılda kuraklık ve gıda krizi nedeniyle 109 fil ve 40'dan fazla zebra can verdi. Kuraklığın 2023'e kadar uzayabileceğinden endişe edilirken yaban hayvanlarının yanı sıra ciftlik hayvanları da can veriyor ve bu da kıtlığa neden oluyor.

Yiyecek ve su bulamadığı icin can veren hayvanların kokusu nedeniyle turistler bazı bolgelerde maske ile dolaşmak zorunda kalıyor.
Doğu Afrika'daki gıda krizinin en onemli nedenleri arasında uzun suredir etkili olan kuraklık ve bolgesel catışmalar gosteriliyor. Etiyopya'da isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile hukumet gucleri arasındaki catışmalar, Somali'de Eş-Şebab ile ordu arasındaki catışmalar gibi bolgesel sorunlar gıda krizini artırdı. Uzun suredir devam eden gıda sorunundan Somali, Kenya ve Etiyopya'da en az 30 milyon kişi etkilenirken BM'ye gore Doğu Afrika'da 81 milyon kişinin gıda guvenliği sağlanamıyor. 16 milyon Doğu Afrikalı ise yemek pişirmek ve icmek icin kullanılan temiz suya ulaşamıyor.

Gıda krizi en fazla cocuk, yaşlı ve kadınları etkilerken BM Cocuklara Yardım Fonuna (UNICEF) gore Etiyopya, Kenya ve Somali'de ise 1,7 milyondan fazla cocuk, gıda guvensizliği nedeniyle acil mudahaleye muhtac durumda.

Afrika'da gıda krizine karşı ceşitli onlemler alınırken uluslararası alanda da yardım cağrısı yapılıyor. BM Dunya Gıda Programı (WFP), Etiyopya ve Somali'nin de bulunduğu bazı ulkelere insani krizle mucadeleye destek olmak amacıyla 120 bin ton buğday gonderdi. Doğu Afrika'ya yardım icin 6 ay boyunca 327 milyon dolara ihtiyac duyulduğunu acıklayan WPF, bu fonun sadece 64 milyonunun toplanabildiğini kaydetti.
Kenya hukumeti gıda sorununa karşı ozel butce ayırırken kuraklığı gerekce gostererek, 2012'de yururluğe giren genetiği değiştirilmiş (GDO) tarım urunlerine ilişkin yasağı kaldırdı.