1.İl duzeyinde yapılan deneme sınavında kontrollu sevki olan oğretmenin ek ders ucretlendirilmesi nasıl olmalıdır?MEB Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 16/b.Maddesine gore “Bir ayda dort gunu gecmemek uzere ayakta gorulen tedavi nedeniyle ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar” hukmune gore; O ayda sevkli olduğunuz gun sayısı 4’u gecmemişse sevkli olduğunuz gunlerde de aynı ek ders ucretinizi alırsınız. Deneme sınavında alınan ucretle bir ilişkilendirilmeniz soz konusu olamaz. 2.Branşı sınıf oğretmeni olan idareciler haftada 6 saat derse girecek mi, girmeyecekmi? Bakanlığın yazısı benim elimde var. Bana onun tarihini sayısını yazıp gondermenizi istemiyorum. Girecek veya Girmiyecek cevaplarsanız sevinirim.

MEB.Personel Genel Mudurluğu’nun 09.10.2009 tarih ve 2499/82019 sayılı yazılarında da ayrıntılı olarak acıklandığı uzere; “Branşı sınıf oğretmeni olan yoneticiler sadece boş gecen dersleri okutmak uzere aylık karşılığı derse gireceklerdir, onun dışında aylık karşılığı ders gorevlerini yerine getirmek uzere (6) saat ders girmek gibi bir zorunlulukları bulunmamaktadır.” 3. Munhal bulunan mudur yardımcılığı kadrosuna daha once asaleten mudur yardımcılığı yapmış Matematik oğretmeni Ucret Yonetmeliğinin 22. maddesine gore asaleten atama yapılıncaya kadar gorevlendirilmiştir. 12 saat Matematik dersine giren bu kişiye haftada kac saat ucret tahakkuk ettirilmesi gerekmektedir?Mudur yardımcılığına gorevlendirme MEB. Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 22.Maddesine gore yapıldığına gore bu oğretmen ‘asaleten mudur yardımcılığına atanma şartlarını taşıyor’ demektir. Bu durumda kendisine asaleten mudur yardımcısına odenen ucret aynen odenir, asli kadrosuna bağlı olarak ayrıca bir ek ders odenmez. Bu acıklamalara gore sozunu ettiğiniz oğretmen vekaleten gorevlendirmeye bağlı olarak (18) saat ‘Ders Niteliğinde Yonetim Gorev Ucreti” alacaktır. Branş oğretmeni olması nedeniyle girdiği 12 saatin (6) saati maaş karşılığı kalan (6) saati de ‘isteğe bağlı ek ders’ kapsamında değerlendirilerek toplam 18+6=24 saat ek ders ucreti tahakkuk ettirilecektir. Zaten, ilkoğretim okullarında mudur yardımcılarının azami alabilecekleri ek ders toplamı bu kadardır.

4. Kılavuzu olan ders kitaplarındaki unitelendirilmiş yıllık planlar da bulunmakta iken, oğretmenlerimizin de genellikle ders kitabına bağlı olarak bu dersleri yuruttuğu duşunulduğunde, bu dersler icin unitlendirilmiş yıllık plan hazırlamalarına gerek var mı? ( Hazırlanan planların da internetten alındığını, bir cok noktada kılavuzdaki planla uyumlu olduğu gozlemlenmiştir.)Eğitim Oğretim Calışmalarının Planlı Yurutulmesine İlişkin Yonerge”nin 8/c Maddesine gore: “PlÂn, standart değil, gerektiğinde konu, sure ve uygulamada değişiklikler yapılabilecek esneklikte olmalıdır.” Oğrenci, okul, cevre, oğretmen ‘standart’ ozellikte olamayacağına gore planın da ‘standart’ olmasını beklemek Yonerge’nin temel ilkeleriyle acıkca celişmektir. Burada asıl onemli olan, oğretmenin kullanacağı planın amaca hizmet edip etmediğidir. Oğretmen planını etkili olarak kullanabiliyorsa, planlamasından sonuc alıyor demektir. Planını uygulayamıyor veya cok asgari duzeyde uygulayabiliyorsa bu plan amaca hizmet etmiyor demektir. İster kılavuz kitapta yayımlanan Unitelendirilmiş Yıllık Plan alınsın, isterse internet ortamından alınmış planlar alınmış olsun sonucta bunu kullanacak olan oğretmendir. İlkoğretim Genel Mudurluğu 21.09.2005 tarih ve 9592 sayılı yazılarında; “Oğretmenin ihtiyac duyması halinde, okulun şartlarına gore kılavuz kitaplarda yer alan planların dışında da oğretim programına uygun ders planı hazırlayıp kullanabileceğini” belirtmiştir. Kılavuz kitaplar ulke genelinde butun okullara gonderilmiştir. Butun okullarda aynı planı uygulamak mumkun olmayacağına gore en doğrusu bu planlardan yararlanarak oğretmenin ‘ozgun’ planını hazırlamasıdır. 5. Aylık karşılığı branşında ders saatini dolduramayan fen ve teknoloji oğretmenine, aylık karşılığı ders saatini tamamlaması icin 4 ve 5. sınıflardan Trafik Eğitimi verilerek tamamlanabilir mi? (Ornek: 6A-7A-8A sınıflarının fen ve teknoloji dersini okutan oğretmenin ders yuku 3x4=12 saat olsun bu oğretmene 3 saat daha 4 ve 5. sınıflardan TRAFİK EĞİTİMİ dersi verilerek 15 saate tamamlanabilir mi?)

İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği’nin 64. Maddesinde; “4.5.sınıfların ozel bilgi, beceri ve yetenek isteyen; beden eğitimi, muzik, gorsel sanatlar, din kulturu ve ahlÂk bilgisi, yabancı dil ve bilişim teknoloji dersleri branş oğretmenlerince okutulur.” denilerek takdiri bir hukme gerek bırakılmaksızın ilkoğretim okullarının ozel bilgi, beceri ve yetenek isteyen derslerinin sayısını (6) olarak kesin sınırlamıştır. Trafik Guvenliği Dersi, TTKB’nin 07.07.2009 Tarih ve 80 Sayılı Karar ekindeki Cizelgede; 1-5.sınıf dersleri arasında bulunması nedeniyle Sınıf Oğretmenleri ve Beden Eğitimi Oğretmenleri ile Fen ve Teknoloji Oğretmenleri tarafından “Aylık Karşılığı Okutulacak Dersler” arasında gosterilmiştir.
Yukarıdaki acıklamalar ile Bakanlıktan edinilen bilgiler sonucunda;
İlkoğretim okullarının 4.5. sınıflarında okutulan Trafik Guvenliği Dersi’nin oncelikle sınıf oğretmenleri tarafından, aylık karşılığı okutacakları ders saatlerini dolduramadıkları takdirde ise Beden Eğitimi ile Fen ve Teknoloji Oğretmenleri tarafından okutmalarında bir sakınca gorulmemektedir.

6. Calıştığım okulda mudur ve mudur yardımcısı olmasına rağmen mutemet parası adı altında tum oğretmenlerden her ay para toplanıyor. Boyle bir uygulama yapılabilir mi aydınlatırsanız sevinirim.

MEB. Personel Genel Mudurluğu’nun 27 Eylul 2004 tarihli ve 73896 sayılı yazılarında aynen: “Okul ve kurumlarımızda mutemet olarak gorevlendirilen memur veya mudur yardımcılarının; tahakkuk ve ucret odemelerinde, Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki goruşleri de dikkate alınarak, oğretmen veya diğer personelden soz konusu odemeler karşılığında para almaları (mutemediye ucreti) mumkun değildir.” denilmektedir. Bakanlığın acıklaması yorum gerektirmeyecek kadar acıktır.

7. Bilindiği gibi branşı Sınıf ve Okul oncesi Oğretmenliği olan okul yoneticilerinin, ders butunluğunun bozulmaması başta olmak uzere değişik eğitsel sebeplerden 6 saat aylık karşılığı derse girme zorunluluğu yoktur. Bakanlığımızın yazısında ilkoğretim-okuloncesi ve benzer okul-kurumlar denilmektedir. Zihinsel Engelliler okulunda branşı Zihin Engelliler Sınıf Oğretmeni olan idareciler de bu kapsamda yer almakta mıdır ? Cunku ders butunluğu anlamında olsun başka bir cok eğitsel acıdan olsun idarecinin zihin engelliler sınıfında ders girmesi eğitsel acıdan daha olumsuz sonuclar doğurabilmektedir. Branş derslerinde olsa bile ozel eğitim hizmetleri yonetmeliğine gore sınıf oğretmeni branş oğretmeniyle birlikte derse girmek zorundadır. Yine bu sebepten branşı zihin engelliler sınıf oğretmeni olan idarecinin branş derslerine girmesi de gereksizleşebilmektedir. Ezcumle, zihin engelliler okulunda branşı zihin engelliler sınıf oğretmeni olan idareciler bu 6 saatlik derse girmek zorunda mıdır ?MEB.Personel Genel Mudurluğu’nun 09.10.2009 tarih ve 82019 sayılı yazılarında da ayrıntılı olarak acıklandığı uzere; “İlkoğretim okullarında gorevli olup alanı ‘sınıf oğretmenliği’ olan yoneticiler, aylık karşılığı ders gorevlerini bu okullarda her hangi bir nedenle boş gecen dersleri okutmak suretiyle yerine getireceklerdir. Bu şekilde girebilecekleri ders bulunmaması durumunda ise aylık karşılığı ders gorevlerini yerine getirmek uzere sınıf oğretmeni bulunan 1-5’inci sınıflarda derse girmelerine gerek bulunmamaktadır.” Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yonetici Ve Oğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yonetmeliğin 10.Maddesine gore ‘zihin engelliler oğretmenleri’ “Sınıf oğretmeni norm kadrosu” icinde değerlendirilmişlerdir.
Bu durumda, alanı sınıf oğretmeni olan yoneticilere ilişkin yukarıdaki acıklamanın zihin engelliler oğretmenlerini de kapsayacağı mutalaa edilmektedir.

8. HOCAM MERHABA. DOĞUM İZNİ İCİN OZEL HASTANEDEN ALINAN SAĞLIK RAPORU GECERLİ MİDİR? YOKSA SADECE ACİL GİRİŞİ YAPILMIŞ RAPORLAR MI GECERLİ?5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve SGB’nin 2008/108 Sayılı Genelgelerine gore; “İstirahat raporlarının Kurumla sozleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından duzenlenmesi şarttır.” Bu durumda doğum izni istirahat raporunun yetkilendirilmiş/sozleşmeli 2.basamak sağlık sunucularından (hastanelerden) alınmış olması gerekmektedir.

9. Okuloncesi oğretmeniyim ve sınıfımda 1 tane kaynaştırma oğrencim var. Gunluk planımdaki etkinliklerime cocuğun gelişim geriliği olan alanında (dil gelişimi ve orta duzeyde zihinsel yetersizlik) eklemeler yapıyorum. Ayrıdan bir BEP ve BOP hazırlamam gerekiyor mu? Eğer hazırlayacaksam BOP hangi sıklıkla hazırlayacağım (gunluk, haftalık, aylık)?Bir tane kaynaştırma oğrencim var” ifadenizden bu oğrencinize RAM tarafından ‘Kaynaştırma Raporu’ verildiği anlaşılıyor. Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliği’nin 4/z-aa) Maddesinde ‘okul oncesi donem ozel eğitime ihtiyacı olan bireylerin zorunlu oğrenim cağı’ olarak gosterilmiştir. Aynı Yonetmeliğin 69 ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği’nin 32/h maddesine gore ‘kaynaştırma yoluyla eğitim oğretimlerine devam eden oğrenciler icin BEP. Biriminin bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlaması gerekmektedir. Bu amacla http://orgm.meb.gov.tr/duyurular/kaynastirma.pdf linkinden Bakanlıkca yayınlanan Kaynaştırma Kılavuzu’nun incelenmesinde yarar vardır.

10. Oğretmenler oğleden sonra (13;37) hastaneye girip 15;45de hastaneden cıktıklarında o gune ait ucretleri kesilmemektedir. Bu konuda bakanlığımız ayda dort kez sevklerde ucret kesimine gitmemekteydi…………….Sevk sonrası gun goreve başladığımız halde ucret kesimine gidilmesinin başka yasal dayanağı var mıdır?MEB. Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 16’ncı maddesinin (b) bendinde yer alan “bir ayda dort gunu gecmemek uzere ayakta gorulen tedavi nedeniyle” ibaresinin madde metninden cıkarılmasıyla ilgili işlem Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’nca iptal edilmiştir. MEB. Personel Genel Mudurluğu 09.10.2009 tarih ve 82018 sayılı yazısıyla duruma acıklık getirmiştir. Buna gore; 10.05.2008 tarihinden itibaren bir ayda dort gunu gecmemek uzere ayakta gorulen tedavi nedeniyle ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim gorevi, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılacaklardır. Yasal dayanak bu şekildedir.

11. Meslek dersi bir oğretmenin kadrosu bulunduğu okulda maaş karşılığı girdiği dersi 4 saat, diğer bir meslek okulunda da maaş karşılığını doldurması icin 16 saat derse girer ise toplam 20 saat maaş karşılığı dersini doldurmuş oluyor. Boyle bir durumda bu oğretmenin ucretinde ders dışı hazırlık olarak 10 saate 1 saat ucret duşmez mi? 20 saate de 2 saat ucret şeklinde odeme yapılır mı?

MEB. Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 11. Maddesine gore oğretmenlerin ‘aylık ve ucret karşılığı fiilen okuttukları” derslerin toplamının onda biri (1/10) kadar ‘hazırlık ve planlama gorevi’ karşılığı olarak ayrıca ek ders ucreti odenir. Orneğinizde oğretmen toplam fiili olarak (20) saat ders okuttuğundan bu dersin onda biri kadar (2) saat ‘hazırlık ve planlama’ ucreti alır.

12. Hocam Merhaba, Yonetmeliğe gore: "Madde 17 - (Değişik: 26.11.1982 - 8/5663 B.K.K.) 6 ncı maddede sayılan personel gorev yaptığı yerin veya mezun olduğu okulların rozetleri ile Hukumetce ozel gunler icin cıkarılan rozetler (Ataturk'un doğumunun 100 uncu yılı gibi) dışında rozet, işaret, nişan ve benzeri şeyler takamaz. Oğrenciler ise oğrenim gordukleri okulların rozetleri dışında rozet, işaret, nişan ve benzeri şeyler takamaz." Buna gore oğretmene burna hızma takmak yasak diyebilir miyiz?Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Calışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yonetmeliğin cıkarılma amacı 1.Madde’de belirtilmiştir. Bu maddeye gore ‘kamu personelinin aşırılığa kacmayacak şekilde sade bir kılık kıyafetle” gorev yapması, boylelikle ‘kılık kıyafette birlik ve butunluk icinde bulunmayı sağlamak” amaclanmıştır. ‘Hızma’nın rengi, şekli, buyukluğu vb. ozellikleriyle ilgili olarak sadelik ve birlikteliği sağlayacak acık bir tanımlama olmadığından bayan personelin hızma, pirsing gibi sus eşyalarının sadelikle ilişkilendirilmemesinin uygun olacağı mutalaa edilmektedir.

13. Sene başında oğretmenler kurulunda secmeli ders olarak secilen bir ders ikinci donem başka bir secmeli dersle değiştirilebilir mi?Secmeli Dersler, “okulun ve cevrenin şartları, oğrencilerin ilgi, istek ve ihtiyacları ile velilerin goruşleri de dikkate alınarak” oğretmenler kurulunca belirlenmektedir. Oğretmenler kurulunca belirlenmesinin temel nedeni, ongorulen olcutlerin değerlendirilerek tercihlerin yapılması icindir. Orneğin; 2.Kademe oğrencileri icin ‘Yabancı Dil”, Bilişim Teknolojileri”, “Satranc” gibi derslerin ‘secmeli ders’ olarak belirlendiği bir okulda bu dersleri okutmaya yetkin oğretmenlerin ceşitli nedenlerle okuldan ayrılması durumunda “okulun şartları” değişmiş olacağından bu derslerin de değiştirilmesi gerekecektir. 14. Kadrosu başka okulda olup ta gorevlendirme mudurluk yapan kişi kac saat ek ders alabilir.Kadrosu başka okulda olan bir oğretmenin; mudurluk kadrosu munhal bulunan bir okula yonetici olarak gorevlendirilmesi durumunda eğer ‘asaleten atanma şartlarını’ taşıyorsa bu okuldaki asil mudurun aldığı kadar, eğer asaleten atanma şartlarını taşımıyorsa haftada (18) saat ek ders ucreti alır. (MEB.Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişik Karar,md.16, 22 ve Personel Genel Mudurluğu’nun 2007/19 Sayılı Genelgesi.)

15. Muzik oğretmeniyim İlkoğretim'de not verme sistemine gore dersimizden başarısız olupta diğer derslerinden iyi not almış oğrenciler icin 70 not barajı diye birşey soz konusumu? Yonetmeliklerde boyle bir uygulamaya rastlayamadım.Sorunuzun cevabı yorum gerektirmeyecek şekilde İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği’nin 48.Maddesinde, “İlkoğretim kurumlarında bir ust sınıfa devam etmek veya mezun olabilmek icin oğrencinin iki donem notunun aritmetik ortalaması her ders icin 2'den aşağı olamaz.” şeklinde mevcut olup Muzik veya diğer derslerle ilgili ozel bir not baraj sistemi soz konusu değildir. 16. Sabah saat 08:15 te viziteye cıkan bir oğretmen 08:50 de tedavisi bitmiş. Calışabilir kağıdı elinde var. Fakat oğretmen gun boyu okula gelmemektedir. Gerekce olarak da 2010/41 nolu genelgeyi gostermektedir.MEB. Personel Genel Mudurluğunun 14.12.2004 tarih ve 90967 sayılı yazı eki PERSONEL MEVZUAT BULTENİ’NDE aynen; “Gorevi başında iken hastalanan Devlet memurunun hasta sevk kağıdı duzenlenerek, bağlı bulunduğu sağlık kuruluşuna Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yonetmeliği esaslarına gore başvuruda bulunup, tedavi gormek uzere gorevine gelmemesi halinde, o gun icin istirahat raporu verilmediği takdirde gorevi başında bulunduğu kabul edildiğinden herhangi bir izin işleminin yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Ancak, gunun erken saatlerinde muayene olmak amacıyla gorev yerinden ayrılıp, o gun goreve hic gelmeyen personelin, muayenesini yaptırdığı sağlık kurumundan gerekli araştırma yaptırılarak mesai saatleri icinde muayenesi tamamlanmış olmasına rağmen gorevine donmeyenler hakkında yasal işlem yapılması mumkun bulunmaktadır. 2010/41 Sayılı Genelgenin temel amacı “kendisi veya aile fertlerinden birinin sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi gormelerine bağlı olarak gorevine gelemeyen personelin takibini yapmak icin” kendilerine “Ayakta Tedavi Beyan Belgesi” doldurtturulmasına yoneliktir.

17. Bir ayda dort gunu gecmemek uzere ayakta gorulen tedavi nedeniyle" ek ders kesilmemektedir. Bir haftada 2 veya 3 gun ayakta tedavi yapılırsa, ayda 4 gunu gecmese dahi o hafta icin ek ders kesilir mi?

MEB. Personel Genel Mudurluğunun 09.10.2009 tarih ve 82018 sayılı yazısına gore “Ayakta tedavi suresi haftalık sureyle değil aylık olarak değerlendirildiğinden ayakta tedavi suresi ayda 4 gunu gecmediği taktirde ek ders kesintisi yapılmayacaktır.” 18. Sağlık Raporları ile ilgili soruma "Bu durumda doğum izni istirahat raporunun yetkilendirilmiş/sozleşmeli 2.basamak sağlık sunucularından (hastanelerden) alınmış olması gerekmektedir" demişsiniz. Medical Park Hastanesinden alınan rapor gecerli midir? SUT'da acil girişi yapılan raporlar gecerlidir denilmekte.

Sorunuza daha once de cevap verildiği uzere “İstirahat raporlarının Kurumla sozleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından duzenlenmesi şarttır.” Hangi hastanenin kurumla (Sosyal Guvenlik Kurumu) sozleşmesinin olup olmadığını bizim araştırmamız gorev alanımızın dışındadır. Usule ve fenne uygun olan sağlık raporları gecerlidir. 19. Oğretmenler olarak muayene olmak amacıyla sağlık kuruluşuna gittiğimizde kurumumuza sadece ayakta tedavi beyan belgesi vermemiz yeterli mi? Ayrıca bu belge uzerinde doktorun kaşesi, imzası olması gerekmekte midir?Ayakta tedavi goren fakat hastalık raporu verilmeyenlere doktor tarafından ‘calışabilir kÂğıdı’ duzenlenmekte iken bu uygulama 25.03.2010 tarih ve 27532 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile yururlukten kaldırılmıştır. MEB. Personel Genel Mudurluğu 23.06.2010 tarihli 2010/41 sayılı Genelge yayımlayarak “kendisi veya aile fertlerinden birinin sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi gormelerine bağlı olarak gorevine gelemeyen personelin, takibi ve idari izinli sayılabilmeleri icin Genelge eki ‘Ayakta Tedavi Beyan Belgesi’ni doldurarak gorev yerlerine vermeleri gerekmektedir.” şeklindeki acıklamasıyla oluşan boşluğu doldurmuştur.
Ayakta Tedavi Beyan Belgesi, aşağıdaki formattaki gibidir. Goruleceği uzere hastane veya hekim tarafından işlem yapılacak bir bolumu bulunmamaktadır. Ancak, 1-İdare dayanak belgesi olarak işlemli evrak isteyebilir, buna yetkisi vardır. 2-Tespiti halinde yalan beyanda bulunarak idareyi yanıltmanın sorumluluğunun daha ağır olduğunun bilinmesi gerekir.

20. Haftada rehberlik ile beraber 29 saat derse giren bir branş oğretmeni kac saat ek ders alır. Sizin ek ders programınıza gore 17 saat Van MEB’in sitesine gore 18 saat oluyor.Oğretmenin (29) saat ders yukunun icinde (1) saatte ‘Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler’ dersi olduğuna gore oğretmen ‘Rehberlik’ hizmetinin karşılığı haftada zaten (2) saat ek ders ucreti alacağı icin toplam ders yuku (29) değil bu ders duşulduğunde toplam (28) saat olacaktır. Bu durumda ek dersi (28-15=13) saat olacak, (2) saat OSKH, (2) saatte hazırlık ve planlama gorevi ucretiyle birlikte toplam 13+2+2=17 saat toplam ek ders alacaktır. (Bk. Personel Gn.Md.; 2007/19 Sayılı Genelge, 11.11.2008 tarih ve 103661 sayılı yazı, 06.01.2010 tarih ve 50616 sayılı yazı) 21. Egzersiz calışmaları haric bir branş oğretmeni en fazla 20 saat ek ders ucreti alabilmektedir. Rehberlik dersi haric 28 saat dersi olan bir Matematik oğretmenine 4 saat de evde eğitim gorevi verildiğinde bu oğretmenin alabileceği ek ders toplamı 20'yi gecer mi? Yani evde eğitim icin bir ayrıcalık var mıdır?

Okul oncesi ve ilkoğretim cağındaki ozel eğitime ihtiyacı olan bireylerden, sağlık problemi nedeniyle orgun eğitim kurumlarından doğrudan yararlanamayacak durumda olanlara” MEB. Evde ve Hastanede Eğitim Hizmetleri Yonergesi’nin 9.maddesine gore haftada (10) saatten az olmamak uzere odenen ucret ‘EK DERS KAPSAMINDA DEĞİLDİR.’ Yani, evde eğitim ucreti oğretmenin aylık karşılığı, ek ders karşılığı, DNYG, OSKH gibi ‘Ucret Kararları’ cercevesinde odenen ucretlerden tamamen bağımsız olarak odenmektedir.

22. Gunde 60 Dakika (16:00/17:00 Arası) Sut izni kullanan okul oncesi oğretmenine haftalık kac saat ders ucreti tahakkuk ettirilir657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (d) bendinin yeni hali şu şekildedir:"D) Kadın memura, cocuğunu emzirmesi icin doğum sonrası analık izni suresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda gunde uc saat, ikinci altı ayda gunde birbucuk saat sut izni verilir. Sut izninin hangi saatler arasında ve gunde kac kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır şeklinde değiştirilmiştir. Bu izin, eğitim-oğretimin aksatılmaması bakımından; okuloncesi ve sınıf oğretmenlerine eğitim ve oğretim saatleri dışında, diğer oğretmenlere ise cocuk emzirme durumları goz onunde bulundurularak derslerinin gunun belli saatlerine konulması suretiyle kullandırılır.”Anlaşılacağı uzere, okul oncesi oğretmeni sut iznini ders saatleri icinde kullanamayacağından ek dersini etkileyecek bir durum soz konusu değildir. 23. Gazi Universitesi Aile Ekonomisi ve Beslenme bolumu mezunuyum. Şu anda bir ilkoğretim okulunda Teknoloji Tasarım Dersi oğretmeni olarak gorev yapmaktayım.Ayrıca Mesleki Eğitim Merkezinde Yiyecek İcecek Hizmetleri alanında okutulmakta olan Aşcılık derslerine de girmekteyim. Mesleki Eğitim merkezlerindeki oğretmenler ders dışı gorev olarak koordinatorluk de yapmakta ve ucret almaktalar. Fakat derse ben girerken bu ders oğrencilerinin koordinatorluk gorevi başkasına verilebilir mi ya da ben de koordinatorluk (aşcılıkla ilgili olsun ya da olmasın ) gorevi alabilir miyim?Mesleki ve Teknik Eğitim Yonetmeliği’nin 267.Maddesi ‘Koordinator oğretmen gorevlendirilmesi’ başlığı altında duzenlenmiş ve bazı kriterler getirilmiş ve 253/b-10.Maddesinde acıklanan ve okul mudurune tanınan bu yetki; “İşletmelerde mesleki eğitimin oğretim programına uygun olarak yurutulmesi ve kurum-işletme arasında surekli iş birliğini sağlamak amacıyla bir koordinator mudur yardımcısı ile ilgili alan/bolumdeki oğretmen, oğrenci, işletme sayısı ve işletmelerin kuruma uzaklıkları dikkate alınarak aynı alanın atolye, laboratuar ve meslek dersleri oğretmenleri arasından yeterli sayıda koordinator oğretmen gorevlendirir, rehberlik eder ve denetler.” şeklindedir.

24. SBS icin hazırlık kursu acılmasıyla ilgili yasal dayanak nedir? Ek ders odenmese de bu kursları acmak zorunda mıyız?Okulun amaclarından birisi de hic kuşku yok ki oğrenciyi ‘ust oğrenime hazırlamaktır.’ Bu hazırlık; 1- Oğrencileri Yetiştirme Kursları Yonergesi, 2- Halk Eğitim Merkezlerinin planlamasına gore yapılmaktadır. Kursların acılmasında ‘zorlama’ değil ‘gonulluluk’ esastır. Kurslarda gorev alan oğretmenlere odeme ‘ek ders’ adı altında değil ‘ucret odemesi’ olarak yapılmaktadır. Orneğin, mezkûr Yonergenin 21.Maddesine gore tahsil edilen ucretlerin %80’ni oğretmenlere ucret olarak odenmektedir. 25. Sozleşmeli oğretmen olarak gecirdiğim 11 aylık hizmet suresi derece ve kademe ilerlemesinde kullanılabilir mi? Bu sureden dolayı 1 kademe ilerlemesi alabilir miyim? Ya da 11 aylık sure 1 yıla tamamlanmadığı icin kademe ilerlemesinde dikkate alınmayabilir mi?657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 64/A maddesine gore; kademe ilerlemesi almanın ilk şartı; “Bulunduğu kademede en az bir yıl calışmış olmaktır.” Kademe ilerlemesi olmadan da derece ilerlemesinin yapılması mumkun değildir.
26. Aylık karşılığı 18 saat maaş karşılığı derse girmek zorunda olan bir branş oğretmeni 18 yerine 16 saat giriyorsa ve başka okulda da ihtiyac olmadığından derse giremiyorsa nasıl bir calışma yapmamız lazım?MEB. Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ekders Saatlerine İlişkin Kararın 5.Maddesine acıklandığı şekilde branş oğretmenlerinin (18) değil haftada (15) saat aylık karşılığı ders gorevi bulunmaktadır. Aylık karşılığını dolduramayan oğretmenlerin ilgili Kararın 20.Maddesine gore en gec 15 gun icinde milli eğitim mudurluğune yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Orneğinizdeki oğretmen aylık karşılığını doldurduğuna gore, başka okulda da ihtiyac olmadığına gore yapılacak bir işlem yoktur.
27. 1-Anasınıfı oğretmeni oğretmenlik yapmakta anasınıfı mudurluğune vekÂleten atanmış kac saat ekders alabilir 2-ilce milli eğitim mudurluğunde boş kadroya vekÂleten atanan mudur kac saat ekders alabilir 3-Yine boş kadroya gorevlendirilen şube mudur kac saat ek ders alabilir?VekÂleten atamanın on şartı, kadronun boş olması ve atanan kişinin asaleten atanma şartlarını taşımasıdır. On şartlar uygun ise; 1-Anasınıfı oğretmeni, kurum mudurunun haftada alacağı (25) saat ders niteliğinde yonetim gorevi ucretini alır. 2- Aynı şekilde ilce milli eğitim mudurluğune vekÂletin de yukarıdaki on şartları mevcut ise ‘Ucret Kararları’nın 10.Maddesi dÂhilinde haftada (25) saat DNYG. Ucreti odenir. 3. Gorevlendirme ise 'asılın şartlarını taşımayanlar' icin alınan idari bir tedbir olup mezkûr kararların 16/2.maddesine gore bu şekilde gorevlendirilenlere haftada (18) saat ucret odenmektedir. 28. Bir oğretmen 3 gunluk rapor alıp bunun ilk gununu kullanıp diğer raporlu gunlerinde okuldaki gorevine devam etmek isterse nasıl bir uygulama yapılmalıdır?MEB. Personel Genel Mudurluğu tarafından cıkarılan Personel Mevzuat Bulteninde “Raporlu personelin raporlu bulunduğu sure icinde ders gorevini yapamayacağı” acıklanmıştır. Bu durumda iş goremezliği nedeniyle rapor verilen bir memura verilen sağlık raporu ‘yok’ sayılarak isteğiyle veya zorlanılarak goreve başlatılamaz. Ancak, yeniden ‘calışabilir’ raporu alınması durumunda goreve başlatılabilir.
29. Acaba gorev tahsisli konutlarda pansiyondan sorumlu mudur yardımcısı dışındaki mudur yardımcılarına (ilkoğretim YİBO’ da) gorevlerinin 24 saat sureklilik arz etmesinden dolayı (personel işleri ve oğrenci işleri) gorev tahsisi yapılabilir mi?MEB.Taşra Teşkilatı Personeline Tahsis Edilen Kamu Konutlarına İlişkin Yonerge’nin 5/a-1 Maddesine gore a) Gorev tahsisli konutlar:….. okul muduru, ……. okul mudur başyardımcısı ve pansiyonlu okullarda pansiyondan sorumlu bir mudur yardımcısı, kadro unvanıyla gorevli personele gorevlerinin onemi ve ozelliği ile yetki ve sorumlulukları gereği sayılan unvan sıralamasına gore tahsis edilen konutlardır. (2) Yukarıda zikredilen kadrolara ait gorevleri asilde aranan şartları taşımak ve vekÂlet aylığı odenmek kaydıyla yuruten personel, bu vekÂlet gorevi suresince konuttan yararlanma hakkına sahiptir. Tedviren yada gecici olarak yapılan gorevlendirmelerde gorev tahsisli konut tahsis edilmez, denilmektedir.
Konutun boş kalması durumunda aynı yonergenin 11.Maddesine gore yukarıda sayılanların dışındakilere tahsis yapılabilir.

30. Talim Terbiye Kurulunun 80 nolu kararına gore İngilizce oğretmenleri ilkoğretimlerde ihtiyac halinde Turkce dersine de girebiliyorlar. Zorunlu hallerde bu oğretmenler liselerde okutulan Turk Edebiyatı ve Dil Anlatım derslerine de girebilirler mi?TTKB’nin 80 Sayılı Kararına gore İngilizce oğretmenleri; Turkce derslerini aylık karşılığı okutmaktadırlar. Turk Edebiyatı ve Dil Anlatım dersi aylık karşılığı okutacağı dersler arasında bulunmamaktadır. Ancak, oğretmen ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda oğretmenin isteği dahilinde ‘Ucret Kararları’nın 26.Maddesine gore adı gecen dersi okutabilirler. 31. YİBO’larda gorev yapan BT Formator oğretmenlerine istemeleri halinde belleticilik gorevi verilebilir mi? İnternetten araştırdığım kadarıyla bu konuda birden cok uygulama var.Sizin de ifade ettiğiniz uzere Formator oğretmenlere belleticilik gorevi verilip verilmemesiyle ilgili olarak her ne kadar farklı yorumlar var ise de, İlkoğretim Genel Mudurluğu 27.06.2007 tarih ve 11298 sayılı yazılarında; “Okul Pansiyonları Yonetmeliği’nin 10.maddesinde yer alan ‘okulda gorevli oğretmenler’ ifadesinden, tum branşlardaki oğretmenlerin anlaşılması gerektiğini ve ana sınıfı oğretmenlerine, rehber oğretmenlere ve sozleşmeli oğretmenlere belleticilik gorevi verileceğini, asker oğretmenlere de belleticilik verileceğini ancak ek ders ucreti odenmeyeceğini” acıklamıştır. Bu durumda BT Formator oğretmenlerine de belleticilik gorevi verilebileceği mutalaa edilmektedir.

32. Bir gun saat 08:30 ta doktora giden bir oğretmen o gun saat:10:00 da sağlık ocağında işi bitmiştir ancak tekrar gorevine o gun gelmemiştir ve bir sonraki gun ayakta tedavi beyan belgesini doldurmuştur. Bu oğretmen o gun icin ek ders yazmalı mıyız? yoksa hakkında soruşturma mı acacağız. Saat:10:00 dan sonra gelmediği icin...Sitemizde daha once benzer soruya ayrıntılı cevap verilmiştir. MEB. Personel Genel Mudurluğunun 14.12.2004 tarih ve 90967 sayılı yazı eki PERSONEL MEVZUAT BULTENİ’NDE yer alan acıklamalar doğrultusunda, “Gunun erken saatlerinde muayene olmak amacıyla gorev yerinden ayrılıp, o gun goreve hic gelmeyen personelin, muayenesini yaptırdığı sağlık kurumundan gerekli araştırma yaptırılarak mesai saatleri icinde muayenesi tamamlanmış olmasına rağmen gorevine donmeyenler” ve bunu alışkanlık haline getirerek durumu ‘bilincli/kasıtlı hareket etmeye donuşturenler’ icin idari soruşturma acılması mumkundur. Tanınan bir hak suiistimal edilmemelidir. 33. Bir okulun Turkce ders yuku 25 saat ise, bu okuldaki edebiyat branşı olan mudur yardımcısının derse girme zorunluluğu var mıdır?Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar”ın 5/a maddesi ve MEB.Personel Genel Mudurluğu’nun 09.10.2009 tarih ve 2499/82019 sayılı yazılarına gore branşı sınıf oğretmeni olanlar haric olmak uzere; mudur, mudur başyardımcısı ve mudur yardımcıları oncelikle alanlarında haftada (6) saat derse girmek zorundadırlar. Alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında ders gorevi verilebilir.
34. Donem başında sınıf mevcutlarının 26 olması nedeniyle eğitim mufettişlerinin goruşleri doğrultusunda Teknoloji ve Tasarım dersine branşı Teknoloji ve Tasarım olmayan 2 oğretmen girmeye başladı. Ancak zamanla nakil giden oğrencilerin olması nedeniyle sınıf mevcutları 25'in altına duştu. Aynı sınıfın Teknoloji ve Tasarım dersine yine 2 oğretmenin girmesi uygun mudur? Tek oğretmen girecekse branşı Teknoloji ve Tasarım olmayan ucretli oğretmenin mi girmesi yoksa kadrolu branşı Teknoloji ve Tasarım olmayan oğretmenin mi girmesi uygundur?Teknoloji ve Tasarım Dersi Programının ‘Uygulama Esasları’ bolumunde; 1- Programı’nın hedeflenen amaclara ulaşması icin dersteki oğrenci sayısı 25’i gecmemelidir. Oğrenci sayısı 25'ten fazla olan sınıflar 20’yi gecmeyen gruplara ayrılır. 2-Bu ders İş Eğitimi branşına atanmış oğretmenlerce yurutulur, denilmektedir. Bu durumda oğrenci sayısı 25’in altına duştuğunde tek sınıf oluşturulması ve derse de ucretli oğretmenin değil kadrosundaki oğretmenin girmesi gerekmektedir.

35. Branşı Fen ve Teknoloji olan bir idareci, okunda Fen ve Teknoloji oğretmeni varsa maaş karşılığı gireceği 6 ders saatini nasıl doldurmalıdır(Toplam 12 saat Fen ve Teknoloji dersi olduğunu duşunursek). Burada ilkonce idarecinin mi yoksa branş oğretmeninin mi maaş karşılığı gireceği dersler doldurulmalıdır?Fen ve Teknoloji oğretmeni TTKB’nin 80 sayılı kararına gore branş dersinin yanında Trafik Guvenliği, (Secmeli Ders) Tarım ile zorunlu derslerden olan Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler Dersine de aylık karşılığı girebileceği gibi isteği dahilinde diğer derslerden de verilebilir ya da eğitim bolgesi icinde başka bir okulda aylık karşılığı ders saatlerini doldurabilir. Yoneticilerin oğretmenler kadar secme hakkı yoktur. Zira, MEB.Personel Genel Mudurluğunun 2007/19 sayılı Genelgesinde; “Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda yeterli ders sayısı olmaması gibi nedenlerle aylık karşılığı ders gorevini dolduramayan yoneticiler, aylık karşılığı ders gorevlerini doldurmaları amacıyla bir başka eğitim kurumunda gorevlendirilemeyecektir. İstekte bulunmayanlara alanları dışında kesinlikle ders gorevi verilmeyecektir.” denilmekte olduğundan ‘aylık karşılığı oncelikle oğretmene doldurtulacak idarecilerde bu kriter aranmayacaktır. 36. Pansiyonlu bir okulda calışıyorum. Oğretmen sayımız yetersiz olduğundan pansiyonumuzda nobetci belletici olarak -istekli olmak kaydıyla- dışarıdan oğretmen gorevlendiriyoruz. Ancak bu oğretmenler ders bitiminden sonra (Saat 16 gibi) okulumuzdaki nobetci belleticilik gorevlerine başlayabiliyorlar. Bu durumda bizim bu oğretmenlerimize tahakkuk edeceğimiz ek ders saatinin 4 saat mi yoksa 6 saat mi olacağı hususunda tereddutlerimiz oluşuyor. Siz bu durumda ne dersiniz?Konu gayet cok acıktır. Ek Ders Ucreti Kararlarının 13.Maddesine gore ‘24 saat sureyle belleticilik nobeti tutanlara (4+2) saat ders ucreti, bu kadar sure tutmayanlara ise (4) saat ders ucret odenmesi’ gerekmektedir. 37. I. Kademe okuma yazma seviye tespit sınavında gorevlendirdiğimiz oğretmenlere halk eğitim merkezince gunluk 5 saat ek ders ucreti odendiği gun kendi okulundan ek ders odenir mi?

‘Ders Gorevinin Yapılmış Sayılacağı Haller’ Ek Ders Ucretleri Kararlarının 16.maddesinde ‘her turlu eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerler’ olarak belirlenmiş ve ‘gorevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders gorevleri varsa bu gorevlerini yapmış sayılırlar’ denilerek konu netleştirilmiştir. Okuma Yazma Seviye Tespit Sınavı’ sıralanan ‘haller’ icinde yer almadığından okulundaki ders gorevi yerine getirmiş sayılmamaktadır.

38. Konu:Ayakta Tedavi İşlemleri İlgi:MEB Personel Genel Mudurluğunun 23/06/2010 tarih ve 31270 sayılı yazıları (Genelge 2010/41) İlgi genelgenin son paragrafında "Bu bağlamda, kendisi veya aile fertlerinden birinin sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi gormelerine bağlı olarak gorevine gelemeyen personelin, takibi ve idari izinli sayılabilmeleri icin Genelge eki “Ayakta Tedavi Beyan Belgesi”ni doldurarak gorev yerlerine vermeleri gerekmektedir." denilmekte ve ekindeki Ayakta Tedavi Beyan Belgesi'nde de : "AYAKTA TEDAVİ BEYAN BELGESİ Hastanın Adı Soyadı : Aile Fertlerinin Yakınlığı : T.C. Kimlik No :" Aile Fertlerinin Yakınlığı ifadesi yer almaktadır. Bir oğretmen veya memur cocuğunu, eşini, anne veya babasını doktora goturup ayakta tedavi ettirdiğinde goreve gelemediği icin AYAKTA TEDAVİ BEYAN BELGESİ doldurup idari izinli mi sayılacak, yoksa mazeret izni mi kullanacak?MEB.Personel Genel Mudurluğunun 14.12.2004 tarih ve 90967 sayılı ‘İzinle İlgili Mevzuat Bulteni’nde konuyla ilgili olarak; “Bakmakla yukumlu oldukları aile fertlerinden birisinin hastalanması halinde, doktor raporu gereğince bu hastalara refakat edecek olan Devlet memuruna; a) İkamet mahallinde refakat soz konusu ise oncelikle yıllık izin, yıllık iznini kullanmış olması durumunda mazeret izni, mazeret izninin de yeterli olmaması halinde 657 sayılı Kanunun 108’inci maddesi uyarınca aylıksız izin verilmesi, b) İkamet mahalli dışında refakat soz konusu ise refakat uresince gorevli sayılması, gerekmektedir. 39. Mudur yardımcısı kadrosu dolu olan YİBO'ya gorevlendirilen bayan mudur yardımcısına haftalık kac saat ek ders ucreti odenecektir? (Haftalık 18 saat mi yoksa 22 saat mi?)Bu şekilde gorevlendirilen branşı sınıf oğretmeni olan bayan mudur yardımcısı haftalık kac saat derse girmelidir? (Bazı kişiler dolu kadroya gorevlendirme olduğu icin 18 saat derse girmelidir derken bazı kimseler branşı sınıf oğretmeni olduğu icin derse girmese de olur diyor.)Atamalarda; 1-Atananın asılın şartlarını taşıması, 2-Kadronun boş olması esas olmakla birlikte bazı durumlarda bu şartlara bağlı kalınamamaktadır. 2007/19 sayılı Genelgede; “Belirtilen şartlardan herhangi birini taşımayanların vekÂleten atanmaları mumkun olmadığından, bunların aslî kadrolarının dışındaki bir kadronun gorevini yurutmek uzere gorevlendirilmeleri gecici gorevlendirme kapsamında değerlendirilecek ve bu durumda olanların ek ders ucreti odemeleri bu Kararın 16’ınci maddesi cercevesinde yapılacaktır. Bu durumda branşı sınıf oğretmeni olan gorevlendirilen yoneticiye boş gecen derslere girmesi kaydıyla haftada (18) saat ekders ucreti odenmesi gerekir.

40. A adındaki bir YİBO'da kadrolu olan bir memur B ilce milli eğitim mudurluğune gorevlendiriliyor.B ilce milli eğitim mudurluğunde kadrolu olan memur ise C adındaki bir liseye gorevlendiriliyor.B ilce milli eğitim mudurluğu kadrosunda yer alan bir hizmetli A adındaki YİBO'ya memur olarak gorevlendiriliyor.Bu şekildeki bir gorevlendirme zinciri yasal mıdır?A adındaki YİBO mağdur oluyor.

Gecici sureli gorevlendirme, - 657 sayılı Kanuna 1327 sayılı Kanunla eklenen ek 1 ve 8 sayılı Kanun Hukmunde Kararname ile değiştirilen ek 2 nci maddelerde ongorulen hukumlere gore ve Devlet Memurları Gecici Sureli Gorevlendirme Yonetmeliğine gore yapılmaktadır. (657/ Ek:8-9.maddeler) 41. Okulda mudur yetkili olarak calışan 2 yıllık bir kadrolu oğretmen var ve oraya 16 yıllık ve 12 yılda mudur yetkili oğretmen olarak calışmış tecrubeli bir arkadaş var. Mudur yetkililik hakkı kimindir?Mudur yetkililik diğer yoneticilikler gibi kadroya dayalı bir ‘hak’ değil, tamamen idarenin yaptığı bir ‘yetkilendirme/gorevlendirme’ kapsamındadır. 42. Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler dersi de dahil toplam 30 saat derse giren branş oğretmeni icin haftalık kac saat ek ders ucreti odenmelidir?

Hesaplama yontemi ise şu şekildedir. Bu oğretmene zaten OSKH olarak haftada (2) saat ucret odeneceğinden 30 saat ders dikkate alınacaktır. Aylık karşılığı saat duşulduğunde 14 (ekders) + 2 (OSKH) + 3 (hazırlık ve planlama) = 19 saat ek ders odenecektir. (Hazırlık planlama hesaplanırken duşulen ‘Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler’ dersi geri eklenir.) 43. Okulumuzda 6 saat derse giren BT formator oğretmeni bulunmaktadır. Formator Oğretmenlerin zorunlu olarak girmesi gereken haftalık ders saati sayısı kactır? Bu arkadaş eksik saatlerini diğer okullarda mı doldurmalı?

MEB. Eğitim Teknolojileri Genel Mudurluğu 02.07.2009 tarih ve 12271 sayılı yazılarında Formator oğretmenlerle ilgili olarak; “ en fazla maaş karşılığı ders girme zorunda olduğu derslere girmesi sağlanarak orgun eğitim ortamından uzaklaşmamaları ve dersleri boş gecmemesi onlenecek” denilmiş ve ‘maaş karşılığı dersini dolduramaması halinde bunun dışındaki zamanını Bilişim Teknolojisi Formator Oğretmeni olarak tamamlayacaktır.’ şeklindeki acıklamayla maaş karşılığının doldurulması gerektiğine işaret edilmiştir. 44. Taşımalı eğitim yapan bir okulda oğle vakti verilen yemekten kimler ucretsiz yararlanabilir.

Taşımalı İlkoğretim Yonetmeliği’ne gore; “Taşınan oğrencilerin oğle yemeklerini duzenli şekilde yiyebilmeleri” esastır. Yemek ihalesi bu oğrencilerin sayısına gore yapılmaktadır. Taşınan oğrencilerin haricindekilerin ucretli/ucretsiz yararlanması soz konusu değildir.

45. Tek hekim en fazla kac gun rapor verilebilir.Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yonetmeliğin “HASTALIK İZNİ SURELERİ” başlıklı 3.Maddesinin (b) fıkrasında “Tek hekim 20 gune kadar” hastalık izni verilmesine luzum gosterebilirler denilmekte, ayrıca 4.maddesinde “Ancak o yerde resmi yataklı tedavi kurumu bulunmaması ve hastanın tıbbi sebeplerle veya ulaşım şartlarının elverişsizliği yuzunden resmi yataklı tedavi kurumu bulunan bir yere gonderilmemesi halinde tek hekimler duzenleyecekleri hastalık raporlarında en cok 20 gun daha hastalık izni verilmesini zorunlu gosterebilirler.” denilerek tek hekimlerin ikinci (20) gunluk sağlık raporu daha verebilecekleri belirtilmiştir. 46. Eğitici Bilgisayar Formator oğretmeni ve Okul Bilgisayar Formator Oğretmenleri İdareciler gibi tam gun (08.00-17.00) mesai yaptıkları halde oğretmenevi yemeklerinden indirimli olarak yararlanamamaktadır. Bir okuldaki hizmetli, memur, mudur yardımcısı, mudur yararlandığı halde aynı mesai ile calışan formator oğretmen neden yararlanamamaktadır.

MEB. Oğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının onceki ve en son 2011/07 sayılı Genelgelerinde belirtildiği uzere “Oğretmenevi uyelerimiz (bandrol alan, aidat odeyen) tedavi amacıyla gorev yaptıkları mahallin dışına cıkmaları halinde bu durumlarını belgelemek, belgenin bir orneğini kuruma vermek şartıyla(uye ve refakatcisi), oğretmenevi uye ucretinden %20 indirimli olarak yararlanır.” denilerek hangi durumlarda indirimin yapılması gerektiğine işaret edilmiştir. Ayrıca, oğretmenevi yemekhanesi mustecire verilmiş ise ‘ozel sozleşme hukumleri saklıdır.’ Yiyecek yardımından yararlanan personelin yiyecek bedelleri şayet oğretmenevine aktarılmış ise onlar icin de istisnai bir durum olabilir. 47. Halk eğitim merkezinde 2010 yılı haziran ayından beri mudur yardımcısı olarak calışıyorum. Kurumumuzda tam gun tam yıl uygulaması kapsamında kurslar devam etmektedir. Kurum muduru bundan dolayı gunluk altı saat ek ders ucreti almaktadır. Mudurun olmadığı zamanlarda mudurluğe vekÂlet ettiğim zaman bende 6 saatlik ucretten yararlanabilir miyim?

VekÂlet edilen kadronun ek ders ucretinin alınabilmesi icin; a-Kadronun boş olması, b-Asilde aranan şartların taşınması, c-Makamdan ucret onayının alınması gerekir. Bu uc koşul mevcut ise yararlanabilirsiniz. 48. Sut izni ile ilgili Personel Genel Mudurluğun 27.12.2004 tarih ve 4523/93570 sayılı yazısında acık bir şekilde oğretmene sut iznin kullanımında ek ders ucretinin odenip odenmeyeceği hakkında net bir tanım yok. Sınıf oğretmeni sut iznini kullandığı saatlerde, oğretmene ek ders ucreti odenir mi?

Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 25.Maddesine gore, ek ders ucreti odenebilmesi icin ‘ek ders gorevinin fiilen yapılmış olması’ veya 16.Maddesine gore yapılan işin ‘ders gorevinin yapılmış sayılacağı hÂller’ kapsamında olması gerekir. Sut izni her iki madde kapsamında da olmadığından bu izin suresi icin ek ders ucreti odenemez. Kaldı ki, adı sut izni de olsa sonucta ‘izinli sayılmadır’. 49. Halk eğitim merkezinde gorevli olan idarecilere hafta sonu seviye belirleme sınavlarına hazırlık kursunda idarecilik gorevi verildiği zaman hafta sonu ek ders odemesi yapılabilirimi?

Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 8/b-3.Maddesine gore; Yetiştirme, okuma-yazma ve uyum kurslarında gorev yapan okul/kurum yoneticilerinden birine fiilen gorev yaptıkları cumartesi ve pazar gunleri icin (2) saat ek ders ucreti odenir, denilmektedir. 50. Bir oğretmen izin ve rapor kullanmadan kac gun okula gelmezse devlet memurluğundan cıkarılır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 94.Maddesinde; “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın gorevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gun devam etmesi halinde, yazılı muracaat şartı aranmaksızın, cekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.” denilerek, mazeretsiz (10) gun goreve gelmeme ‘memurluktan cekilme’ olarak kabul edilmiştir. 51. İlce Milli Eğitimde vekil olarak şube mudurluğu yapmaktayım. Benim sorum Mudur yetkili oğretmenlerin yaz tatili suresinde izinleri 10 yılını dolduran memurlarda olduğu gibi 30 gun doldurmayanlarda ise 20 gun mu? Yoksa normal oğretmenler gibi 2 ay mı? Cunku en son yonetici atamada mudur yetkili oğretmenlikte gecen sureler C tipi kurum mudurluğunde gecmiş sayılır denilmektedir. Bu bağlamda idarecidir ve izni oğretmenler gibi kullanmayacaktır anlamı sanırım cıkar. Doğrusu nedir acaba.

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yoneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yonetmeliğin ‘Yonetici’ tanımı; “Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında, eğitim kampusu bunyesinde yer alan okulların yoneticileri dÂhil mudur,mudur başyardımcısı ve mudur yardımcısı gorevlerinde bulunanlar.” şeklindedir ve bu gorevler kadro karşılığı olup okulun ‘Norm Cizelgesinde’ yer alır. Adı gecen mezkûr yonetmelikte ‘Mudur yetkili oğretmen’ ise; “Mudur normu bulunmayan ilkoğretim okullarında sınıf oğretmenliği gorevi yanında yonetim hizmetlerini de yurutmek uzere gorevlendirilen oğretmen” olarak tanımlanmıştır. Bu tanıma uygun olarak ders ucretli, vekil oğretmenlere dahi mudur yetkili oğretmenlik gorevi verilebilmektedir. Mudur yetkili oğretmenlik idarece yapılan gorevlendirmedir, yetkilendirmedir. Bu bağlamda mudur yetkili oğretmenlerin izinlerini yoneticiler gibi değil aynen diğer oğretmenler gibi kullanması gerekir. 52. Kadrolu oğretmenlerin 30 saat ek dersi dolmadan mudur yardımcısına 12 saat ekders gorevi verilebilir mi?

Mudur yardımcısı, sınıf oğretmeni kokenli ise aylık karşılığı (6) saat derse isterse girmeyebilir. Branş oğretmeni ise oncelikle kendi branşında (6) saat derse girmek zorundadır. (6) saat daha isteğine bağlı olarak derse girebilir. Branş oğretmenleri acısından ise durum 15+6= 21 saat zorunlu ek ders goreviyle sınırlıdır, fazlası isteğine bağlıdır. Dolayısıyla branş oğretmenlerinin (30) saat ek dersi doldurması gerektiği gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. 53. Sağlık kurumuna tedavi icin gidip ayakta tedavi beyan belgesi dolduran kasaba da calışan bir oğretmen o gunku ek dersi hak etmiş midir?

MEB. Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 16/b.Maddesine gore “Bir ayda dort gunu gecmemek uzere ayakta gorulen tedavi nedeniyle ders gorevlerini yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim ve hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar” hukmune gore; O ayda sevkli olunan gun sayısı 4’u gecmemişse ek ders ucretlerinde bir kesintisi soz konusu olmaz, 4 gunu gecmiş ise girmediği ders sayısı haftalık ders yukunden duşulerek ek ders ucreti tahakkuk ettirilir. 54. MEB-PGM-15.12.2005-75735/MEB-İGM-15.02.2008-320/2156/MEB-PGM-13.10.2007-71809 sayılı yazılar ucretli oğretmene; sınıf, kulup, nobet gorevi verilemez şeklinde yorumlanırsa; Okulda 4 branş oğretmeni var ve hepsi ucretli ise;6.7.8.sınıf rehber oğretmeni kim olacak, kulup calışmasını kim yurutecek, nobet gorevi nasıl yurutulecek? Bu yazılar yeterince branş oğretmeni yoksa; ucretli oğretmene sınıf, kulup, nobet gorevi verilir ve haftada 1 saat ekders (fiilen haftada 1 saat rehberlik/kulup derse girdiği icin)ucreti odenir şeklinde yorumlanabilir mi?

Ek Ders Ucreti Kararlarının 9/a-2.Maddesinde ‘ders ucreti karşılığı gorevlendirmelerin 30 saate kadar yapılacağı’ belirtilmekte, Personel Genel Mudurluğu de ifade ettiğiniz gorevlerle ilgili olarak; “Bakanlığımızın oğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yurutulebilecek gorevlerdir. Dolayısıyla, oğretmen unvanlı olmayan ek ders ucreti karşılığı ders okutmak uzere gorevlendirilenlere danışman oğretmenlik veya sınıf/şube rehber oğretmenliği gorevi verilmesi de mumkun bulunmamaktadır.” şeklinde acıklamalarda bulunmuştur. Ders ucretli oğretmenlere anılan gorevlerle ilgili olarak ek ders ucretinin odenmemesi bu gorevlerin yapılmayacağı anlamına gelmez. Cunku, bir kuruma oğretmen ‘eğitim/oğretim faaliyetlerini yurutmek’ amacıyla gorevlendirilir. Kadrolu oğretmen yetersizliği nedeniyle gorevlendirilmiş bulunan ucretli oğretmenlerin sozu edilen faaliyetleri yurutmesi doğal zorunluluktur. Unutmamak gerekir ki, sınıf oğretmenleri de rehberlik, kulup gorevlerini yerine getirmekte fakat karşılığında ek ders alamamaktadır. 55. Oğretmenimiz doktor raporu ile doğuma 3 hafta kala izne ayrıldı. Ertesi gunu erken doğum yaptı. Oğretmenimize 5+8=13 hafta doğum sonrası izni verildi. Şuan izinde. TORBA YASADA yapılan doğum izinleri ile ilgili değişiklik sebebi ile oğretmenimizin erken doğum nedeniyle kullanamadığı 3 haftalık surenin doğum sonrasına eklenmesi mi gerekiyor yeni yasaya gore?

(Torba Kanun ile) Yeniden duzenlenen 657 Sayılı DMK’nin 140/A Maddesi sorunuzun cevabıdır: “A- Kadın memura; doğumdan once sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak uzere toplam onaltı hafta sureyle analık izni verilir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta oncesine kadar sağlık durumunun calışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hÂlinde doğumdan onceki uc haftaya kadar kurumunda calışabilir. Bu durumda, doğum oncesinde bu rapora dayanarak fiilen calıştığı sureler doğum sonrası analık izni suresine eklenir. Doğumun erken gercekleşmesi sebebiyle, doğum oncesi analık izninin kullanılamayan bolumu de doğum sonrası analık izni suresine ilave edilir.” 56. Mesleki eğitim merkezinde Tam gun Tam yıl yasasına gore, Ustalık -Kalfalık Sınavlarında bir meslek dersi oğretmenine 1 gunde farklı saatlerde 3 sınav gorevi verilir mi? Eğer verilirse 3 sınav gorevinin de ucreti alınır mı?

Ek Ders Ucreti Kararlarının ‘Sınav Gorevi’ başlıklı 12.Maddesinin (2)/a fıkrasına gore; “Bir oğretim yılında bir kişiye 12’den fazla sınav komisyon uyeliği ve 15’ten fazla sınav gozculuğu gorevleri” icin ucret odenmez denilerek ‘oğretim yılı’ sınırlaması getirilmiş olup ‘gun’ sınırlaması getirilmemiştir. 57. 4. veya 5. sınıf serbest etkinlik derslerine İngilizce veya başka bir branş oğretmeni girebilir mi?

İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 64.maddesinde; “İlkoğretim okullarının 4 uncu ve 5 inci sınıflarında ozel bilgi, beceri ve yetenek isteyen; beden eğitimi, muzik, gorsel sanatlar, din kulturu ve ahlÂk bilgisi, yabancı dil ve bilişim teknolojileri dersleri branş oğretmenlerince okutulur.” denilmekte olup sıralanan dersler arasında “Serbest Etkinlikler Dersi” bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu dersin sınıf oğretmenleri tarafından okutulması gerekmektedir. 58. Yeni mudur yetkili oldum. Benim sorum gecmiş yıllara ait evrakları ne yapmalıyım? Yeniden dosya numaralandırması yapacağım

MEB. Arşiv Hizmetleri Hakkında Yonetmelik yururlukten kaldırılmış olup arşivleme Devlet Arşiv Hizme