Cocuğunuzun eşcinsel olmasını engelleyebilir misiniz? Cocuğunuz eşcinsel ise nasıl davranmalısınız? Hangi durumlarda cocuğunuzun cinsiyeti konusunda endişe etmelisiniz?

Sevgili Anne Babalar,

Gunumuzde cinsiyet değiştirme haberleri anne babaları kaygılandırmaya başladı.Ya kızım erkek olmaya, ya oğlum kız olmaya kadar verirse diye korkan anne babalar cocuklarının cinsiyeti icin endişelenmeye başladı. Peki, bu konuda endişelenmekte haklı mısınız? Hangi durumlarda cocuğunuz icin endişe etmelisiniz? Cocuğunuz gercekten sonradan cinsiyet değiştirebilir mi?

Bu konuları acıklamadan once cinsellik ve cinsiyetle ilgili bazı kavramları acıklamak gerekir.

Cinsel Yonelim ve Eşcinsellik nedir?

Cinsel yonelim bireyin cinsel durtulerinin yoneldiği doğrultu anlamında kullanılır. Bu doğrultu genellikle bireyin cinsel acıdan cekici bulduğu kişilerin cinsine dayanarak sınıflandırılır. En sık kullanılan cinsel yonelim sınıfları duz cinsellik (heteroseksuellik, karşı cinsten kişilere cinsel ilgi duyma), eşcinsellik (homoseksuellik, aynı cinsten kişilere ilgi duyma), ve cift cinselliktir (biseksuellik, her iki cinsten kişilere ilgi duyma).

Eşcinsellik,kişinin cinsel, duygusal ilgi ve isteğinin (cinsel yoneliminin)kendisiyle aynı cinsten kişilere donuk olmasıdır. Cinsel rolu her ne olursa olsun kendi isteği ile hemcinsi olan birisiyle cinsel ilişkiye giren kişi eşcinsel kabul edilir (Kaynak: wikipedia.org).

Homofobi, eşcinsellere ya da eşcinselliğe karşı duyulan irrasyonel nefret, korku, hoşnutsuzluk ya da ayrımcılıktır. Geniş manası ile diğer cinsel yonelimlere sahip olan LGBTT kişileri de icerir.

Cinsel yonelim doğuştan mı belirlenir, sonradan mı değişir?

Oncelikle cinsel kimlik ve cinsiyet yonelimi tartışmalı bir konudur.Bu konuda bircok araştırma cinsiyet yoneliminin doğuştan belirlendiğini vurgularken bazı araştırmacılarda cevresel faktorlerin etkili olduğunu ve yaşam koşullarının cinsiyet secimi ve cinsel yonelimde etkili olduğunu savunmaktadır. Fakat en saygın kurum olan APA (Amerikan Psikoloji Derneği) cinsel yonelimin doğuştan belirlendiğini kabul etmiştir.

Cocuğumun Eşcinsel olmasını engelleyebilir miyim?

Yani bir erkek cocuğun cinsel yonelimi “erkeklere” ise bu bir şekilde ortaya cıkar ve bu yonelime engel olmak icin onarım terapisi yapmak işe yaramayacaktır.Eğer cocuğun doğuştan belirlenmiş boyle bir yonelimi yoksa erkek cocuğunuzun kız oyuncaklarıyla ilgileniyor diye kokmanıza da gerek yoktur. Yani cocuğun cinsel yonelimi kız oyuncaklarıyla oynadığı icin değişmeyecektir.

Kısacası cocuğum kız gibi, erkek gibi davranıyor diye kaygılanmanıza gerek olabilir, ya da cocuğunuzun yonelimi kesin buysa bu yonelime engel olmak icin cabalamanız da gerek yoktur. Bunun uc nedeni vardır. Birincisi doğuştan belirlenen bir yonelimi dışarıdan bir etki ile değiştiremezsiniz. İkincisi bu durumu kabullenmek yerine değiştiremeyeceğiniz bir konuda caba harcamanız cocuğunuzun psikolojisini olumsuz etkileyecektir. Ucuncusu eşcinsellik APA ve WHO'ya gore bir ruhsal hastalık değildir.

Peki, cocuğunuzun cinsel yoneliminin hemcinsine olması bir hastalık mıdır?

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), 1973 yılında eşcinselliği, "Akıl Hastalıkları Teşhis ve İstatistikleri Klavuzu"ndan cıkarmıştır. Gunumuzde APA'nın pozisyonu, objektif ve iyi planlanmış bilimsel calışmalar ve klinik literatur doğrultusunda eşcinselliğin insanların cinselliğinin "pozitif ve normal" ceşitlerinden biri olduğudur. APA'ya gore eşcinselliğin gecmişte bir akıl hastalığı olarak gorulmesinin nedeni, akıl sağlığı alanında calışan profesyonellerin ve toplumun bu konuda taraflı şekilde bilgilendirilmiş olmasıdır.

1 Ocak 1993 tarihinde Dunya Sağlık Orgutu (WHO) eşcinselliği "Uluslararası Hastalıklar Sınıflandırması"ndan cıkarmıştır. ICD-10 maddesi "cinsel yonelim, tek başına, bir rahatsızlık/hastalık olarak kabul edilemez" şeklindedir(Kaynak: wikipedia.org).

Bu konuda daha fazla bilgi icin CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği) http://www.cetad.org.tr/news.aspx?detail=10 sitesinden bilimsel bilgi ve araştırmalara ulaşabilirsiniz.

Cocuğunuzun cinsel yonelimi hemcinsine ise yani cocuğunuz eşcinsel ise ne yapmalısınız?

Bu konu cok tartışmalı bir konudur. Genelde toplumun tepkisinden dolayı bazı gencler bunu ailesine acıklamaktan korkar, cekinir. Eğer boyle bir durumdan şuphe ediyorsanız bu konu uzerinde cocuğunuzla konuşmanız gerekir. Eğer cocuğunuzun eşcinsel olduğunu oğrendiyseniz mutlaka hem sizin hem de cocuğunuzun bir sure psikolojik destek alması gerekir. Bu durum bir hastalık olarak kabul edilmese de toplumun yaklaşımından dolayı cocuğunuz dışlanmış hissedebilir.Anne baba olarak sizin icinde kolay bir durum olmayacağı icin sizin de destek almanız ve cocuğunuza nasıl yaklaşacağınız konusunda bilgilenmeniz gerekir. Bu konuda destek grupları icin Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneğine (CETAD) danışabilirsiniz.

Cocuğunuzun hangi davranışlarında cinsel kimlik gelişimi konusunda destek almalısınız?

Cocuğunuzun cinsel kimlik gelişimi ile ilgili endişelenmeniz gereken davranışlar;

-Ozellikle erkek cocukların kız cocuklarıyla daha sık oynamayı tercih etmesi, aynı şekilde kız cocuğunuz da erkeklerle daha sık oynamayı tercih etmesi,

-Erkek cocuklarının kız oyuncaklarıyla aşırı derecede oynaması, kız kıyafetlerini ve aksesuarlarını tercih etmesi, kız cocuklarının ise erkek cocuklarının tercih ettiği oyuncakları ve erkeklerle oynamayı tercih etmesi,

-Erkek cocuğunuzun “Ben kız olmak istiyorum” demesi, kız cocuğunun “ben erkek olmak” istiyorum demesi,

-Erkek cocuğun kız kıyafetlerini,kız cocuğunun ise erkek kıyafetlerini tercih etmesi gibi farklı davranışlar gozluyorsanız zaman kaybetmeden uzman bir pedagog desteği almanız gerekir.

Cinsel yonelim ve cinsel kimlik gelişimi konusunda anne babaları en cok kaygılandıran konuları acıkladım.Kısacası cocuğun cinsel kimlik gelişimi cok onemlidir. Cocuğun gelişim surecinde anne babaların cocuklarının gelişimini gozlemesi ve normal gormediği davranışlarda pedagoga danışması oluşabilecek problemleri onlemeyi sağlayacaktır.

Uzman Pedagog Sevil Yavuz

Cocuk ve Ergen Psikologu

Oğretim Gorevlisi, Oyun Terapisti

Parenting Skills & Counseling Center

www.pedagogsevilyavuz.com

[h=2]İstanbul Pedagog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]