Cocuğunuzu Kotu Yetiştirmenin Yolları
Gecenlerde elime bir kitap gecti. “Cocuğunuzu Kotu Yetiştirmenin Yolları” Yazarı C. G. Salzman. Orijinal adı “Crab Book”. Eğer bir cocuğunuz varsa ya da cocuk sahibi olmayı duşunuyorsanız mutlaka okumanızı oneririm. Kitabın yazılmasına bir yengec ailesi vesile olmuş. Şoyle: Salzman sık sık babasıyla kırlarda yuruyuşe cıkarmış. Babası ona tabiattaki butun canlıların bir olcu ve denge ile hareket ettiklerini anlatırmış. Yine yuruyuşe cıktığı bir gun cakıl taşları arasında guneşlenen yengecleri gormuş. Anne, baba ve yavru yengecler şeklinde duruyorlarmış. Salzman’ı fark eden baba yengec, ters ters yuruyerek oradan uzaklaşmaya başlamış. Onu goren yavru yengecler de babayı taklit ederek ters yuruyuşe gecmişler. Bu olayla birlikte, Salzman, şu sonuca varmış:“Cocuklar, anne ve babalarından gordukleri şeyleri taklit ediyor ve sonucta onlara benziyorlar.” Kitabın icinden bazı bolumleri size aktarmak istiyorum.
1. Cesaretsiz ve Guvensiz Cocuk Yetiştirmenin Yolları
· Cocuğunuzdan her şeyin en mukemmelini yapmasını isteyin.
· Yaptığı her işte mutlaka bir hata bulun ve bir daha hata yapması icin onu uyarın.
· Onu başarılı komşu ya da akraba cocukları ile kıyaslayın.
· Herkesin onunde hatalarını yuzune vurun, utandırın.
· Cabalarını kucumseyin.
2. Beceriksiz ve Pısırık Cocuk Yetiştirmenin Yolları
· Yemeğini siz yedirin, elbisesini, ayakkabılarını siz giydirin.
· Kendi başına iş yapmasına izin vermeyin.
· Sizin yardımınız olmadan bir iş beceremeyeceğini soyleyin.
3. Cocuğunuzu İnatcı Yapmanın Yolları
· Cocuğunuzun her istediğini yerine getirin.
· Onu oyuncak ve hediye yağmuruna tutun.
· Hicbir arzusunu geri cevirmeyin.
· Her işi mutlaka bir odul karşılığı yaptırın.
4. Hayattan Bıkmış, Gayretsiz ve Enerjisiz Cocuk Yetiştirmenin Yolları
· Cocuğunuza zorla ders calıştırın.
· Başına dikilip odev yaptırın.
· Zorla kitap okutun.
· Yeteneklerine ve ilgileri olup olmadığına bakmadan onu sizin sevdiğiniz bir mesleğe yonlendirin.
Son zamanlarda hepimiz yeni nesil cocukların cok zor olduğunu soyluyoruz. Cok cabuk sıkılıyorlar, hicbir şeyden mutlu olmuyorlar, sorumluluk almıyorlar, zorlanmaktan nefret ediyorlar… Bu listeyi daha cok uzatabilirim. Cunku ben de boyle cocuklarla calışıyorum. Eğer cocuklarınızda gercek bir değişim istiyorsanız kendinizi ilk olarak değiştirmenizi oneriyorum sizlere. Cocuğunuzu değiştirmeye calışmayın. Ayrıca kucuk yaşların onemini sakın unutmayın. Asıl kişilik gelişimi 0-7 yaş doneminde olmakta. Bu donemde cocuğunuzla yeteri kadar zaman gecirir ve ona sevginizi hissettirirseniz sağlıklı bir cocuk yetiştirme yolunda buyuk bir adım atmış olursunuz.
Mutlu cocuklarla dolu bir ulkenin geleceği aydınlık olur…
[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Cocuğunuzu kotu yetiştirmenin yolları
Sağlık0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Cocuğunuzu kotu yetiştirmenin yolları