Cocuğunuzu aktif dinleyin!Cocuğunuzu ne kadar aktif, etkili ve inandırıcı dinliyorsunuz? Ses tonunuzdan, mimiklerinizden halinizden ve tavrınızdan dahi, cocuğunuz sizin onu ne kadar aktif dinlediğinizin farkına varıyor ise dikkat etmeniz gereken noktalar var demektir.
Cocuklara guven vermek, onların sorumluluklarını kabullenmek ve sorunlarına kendi başlarına cozum getirmelerini sağlayabilmek aktif dinleme (active listening) yontemi ile mumkundur. Aktif dinleme, sessizlik, anlayış, empati (kendini cocuğun yerine koyarak olaya bakabilme yeteneği) ve yorumsuz dinleyebilme yeteneği gerektirir. Bu yetenek kazanılır ve oğrenilir, anne ya da baba olmakla bir ilgisi yoktur kendiliğinden gelişen bir ozellik değildir.
Coğunlukla anne babalar, cocuklarının problemlerini ustlenirler, fakat yapılması gereken ise, problemine cocuğun kendisinin sahip cıkmasına izin vermek. Yani, ona kendi problemini cozebileceğine dair guven vermektir. Aktif dinleme, cocuğun probleminin cozumunde ilk adımdır. Bu adımdan sonra, cocuklar daha once anne-babalarına acamadıkları problemleri anlatmaya başlarlar. Sonrasını kendileri getirirler ve kendi problemlerine sahip cıkarlar ve ustesinden gelirler.
Cocuğu dinlemek onun isteklerini yerine getirmek demek değildir. Dinlemek, cocuğa sorununu anlattırıp rahatlatmak ve anlayabilmek demektir. Cocuğunuz size sorunlarını anlatmıyorsa, aktif dinleyebilen anne ve baba değilsiniz demektir.
Peki, nerede hata yapıyorsunuz? Aktif dinleme aslında cok basittir, yapmanız gerekenler; cocuğunuzun sozlerini acmak ve soylediği sozleri tekrar etmektir. Ebeveyn duyduğunu geri yansıtmakla, gercekten gonderenin sozlerini duyduğunu ve anladığını kanıtlar. Mesajın anlamını değiştirmeden, kendi sozleriyle tekrarlar.
Ornek 1.
Cocuk: O soğuk banyoya girmek istemiyorum.
Ebeveyn: Banyonun soğuk olduğunu duşunuyorsun ve banyo yapmak istemiyorsun.
Cocuk: Hayır istiyorum ama cok soğuk, soğuktan nefret ediyorum.
Ebeveyn: Banyo yapmak istiyorsun ama banyonun soğuk olması seni rahatsız ediyor.
Cocuk: Banyo bugun cok soğuk, banyoyu ısıtsak mı?
Ebeveyn: Anladığım kadarıyla sobayı goturursek banyoya gireceksin değil mi?
Cocuk: Evet olabilir.
Ornek 2.
Cocuk: Yarın serviste Ali’ nin yanına oturmayacağım.
Ebeveyn: Anladığım kadarıyla Ali ile bir sorununuz var.
Cocuk: Ali’ yi sevmiyorum hep kotu davranıyor.
Ebeveyn: Kotu davrandığı icin Ali’ yi sevmiyorsun.
Cocuk: Evet oyle, hep beni itiyor ve oynamama izin vermiyor.
Cocuğunuzu aktif dinlediğiniz surece, size daha once hic anlatmadığı duygularını ve yaşadığı durumları anlattığını fark edeceksiniz.
Aktif dinleme sonucunda cocuğunuz başka neler oğrenir?
*Sorunundan dolayı sahip olduğu olumsuz duygulardan rahatsızlık duymaz.
*Konuşma yeteneği ve kelime hazinesi gelişir.
*Kendini rahatlıkla ifade edebilme becerisini geliştirir.
*Sorununu davranışla gostermek yerine (saldırganlık, ağlamak, huysuzluk) sozle ifade ederek rahatlar.
*Anlaşıldığını hisseder, daha huzurlu ve guvenli olarak sorunlarını konuşarak halleder.
*Ebeveyninin duşuncelerine değer vermeyi oğrenir.
*Sizinle arasında bir yakınlık doğduğunu fark eder, sizinle diyalog kurmaya istekli olur.
*Sonuclandıramadığı problemleri size danışır.
*Sizden aktif dinlemeyi oğrenir ve o da sizi dinler

[h=2]Mersin Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]