Buyurken sevin beni!Okul oncesi donem, 3-6 yaşlar arasını kapsar. Cocuklar yıllar gectikce bedensel, zihinsel, sosyal, psikolojik yonlerden gelişme gosterir ve buyurler. Her cocuk birbirinden farklı şekillerde gelişim gosterir. Sizler de farkındasınız ki, bir cocuğumuz diğeri ile aynı değil. Hem doğuştan getirilen ozellikler, hem de dış uyarıcılar (doğum oncesi-sırası-sonrası) farklıdır. Hem zaten bizler de aynı kalmıyoruz ki. Bizler de anne-baba olarak buyuyor ve gelişiyoruz. İlk cocuğumuzu buyuturken en cahil, tecrubesiz halimizle anne-babalık yaparken, hatta yapamazken; diğer cocuğumuzda ya da cocuklarımızda her gecen zamanda daha bilincli ve olgun davranıyoruz. Cocuklarımız da bizim bu buyume evrelerimizden fazlasıyla nasibini alıyorlar. “İlk cocuğu cok dovdum de hocam, buna kıyamıyorum” diyen velime, “Yanlışlarımız ve hatalarımızla buyuyoruz elbette, kendinizi affedin. Şimdi onumuze bakalım.” diyebiliyorum sadece. Şimdi de aynı şeyi soyluyor, bu donemdeki cocuğunuza olabildiğince odaklanın diyorum. Bu donem, cok onemli bir surec cocuğunuz icin. Cunku 0-6 yaş doneminde, kişinin gelişiminin temel taşlarının oluşturulduğu, zihinsel gelişimin cok onemli bir kısmının tamamlandığı araştırmacılarca ortaya konmuş durumda. Aşağıda sıraladığım kısa ama onemli tavsiyeleri olabildiğince yapalım ki; kendine guvenen, kendini ve ailesini seven, sorumluluk sahibi, ayakları uzerinde durabilen, calışkan, geleceğe umutla bakan cocuklar yetiştirebilelim.
• Cocuklarımızı sevelim, sevgimizi gostermekten korkmayalım,
• İyi gozlemci olalım,
• İhtiyaclarına duyarlı olalım (duygusal, sosyal, zihinsel, bedensel olarak),
• Dinleyelim,
• Duşuncelerine saygı duyalım,
• Duşunce ve duygularına değer verelim,
• Hatalarını sakin bir şekilde konuşarak, doğruları diretmeden, nedenleriyle anlatmaya calışalım,
• Birlikte kurallar koyalım, kurallara sadık kalalım,
• Yapabileceği sorumluluklar verelim,
• En onemlisi de BUNLARI HER GUN YAPALIM
Kolaylıklar Diliyorum. Sevgiyle kalın…
Guzide TURKYILMAZ
Uzman Psikolojik Danışman

[h=2]İzmir Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]