Burun tıkanıklığı nedir?Surekli olan burun tıkanıklığı, burun boşluğunu ikiye bolen duvar olarak adlandırılan burun septumunun normalden daha eğik olması durumunda ortaya cıkar. Hastanın sağlığını etkileyen bu durum, eğri septumun ameliyatı ile sonlandırılmaya calışılır. Burun septumunun bu yapısı doğuştan olabileceği gibi cocukluk yaşlarında ya da daha sonra alınabilecek darbeler ile de olabilir.
Septum deviasyonu olarak adlandırılan burun yapısının en yaygın sonucu burun tıkanıklığıdır. Eğriliğin olduğu yonde rahat nefes alamama gercekleşir. Septum deviasyonunun diğer sonucları ise tekrarlayan burun kanamaları, tekrarlayan sinuzit, baş ağrısı, yuz ağrısı, geniz akıntısı ve uykuda sesli nefes alma durumudur.
BURUN TIKANIKLIĞI AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Burun tıkanıklığı ameliyatı lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Bu secim uzman doktorun muayene sonrasında alacağı bir karardır. Ancak ben cok buyuk sıklıkla genel anestezi ile yapıyorum. Yaklaşık olarak yarım saat suren burun tıkanıklığı ameliyatında aşırı eğik olan burun septumu normal hale getirilmeye calışılır. Bu aşamada soz konusu septumlar tamamen cıkarılır ve daha sonra duzeltilebilen septumlar tekrar burun yapısına eklenir. Ameliyat sonrasında burun septumlarının yeni gorunumunun sabit olması icin burun icerisinde tamponlar yerleştirilir. Doktor tarafından ameliyatı takip eden 2-7 gun icerisinde bu tamponlar cıkarılır.
BURUN TIKANIKLIĞI AMELİYATI SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Burun tıkanıklığı ameliyatı sonrası takılan tamponlar hastanın burundan rahat nefes almasını zorlaştırır,ancak son yıllarda silikon ve havayollu tamponlar kullanılarak bu sorun tama yakın azaltılmıştır.Ancak Tamponlar cıkınca nefes dahada iyi olacaktır. Burun ameliyatı sonrasında 1-2 hafta burnu zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır. Ayrıca burun temizleme işlemi yapılırken son derece dikkatli olunmalı ve parmak benzeri şeyler burna sokulmamalıdır. Ameliyat sonrasında burunda genelde şekle etki eden değişiklik olmaz.
Tum tedavi ve iyileşme suresinde hastanın doktor tarafından belirtilen surelerde kontrol edilmelidir. Bu kontrol oluşabilecek olumsuzlukları engelleyerek iyileşme surecini kolaylaştıracaktır.

[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]