Hz. Zulkarneyn'in peygamber mi, veli mi oldugu tam belli degildir. Kur'an-i Kerim'de doguya ve batiya duzenledigi seferleri zikr edilmistir. Asil isminin Iskender olup duzenledigi seferlerden dolayi Iskender-i Zukarneyn nÂmiyla anilmistir . Kur'an-i Kerim'de : « (Resulum!) Sana Zulkarneyn hakkinda soru sorarlar. De ki: Size ondan bir hatira okuyacagim » buyurulmustur. Âyette deginilen konu, rivayet edildigine gore, bir gun yahudilerin Mekke'ye gelip Peygamberimizin Tevratta bildirilen son peygamberin olup olmadigini ogrenmek istemeleri'dir. Bunun icin de Peygamberimize bir soru sormuslardir. Baska bir rivayete gore ise bu soruyu Mekke musrikleri sormustur. Yahudilerin: " Sen bize hep bizden ogrendigin Musa, Ibrahim ve Adem'den haber veriyorsun. Tevratta tek bir yerde bildirilen bir peygamber'den bildir" demeleri uzerine Peygamberimiz : « Bu kisi Zulkarneyn'dir» buyurmus ve bu Âyet inmistir . Ibrahim aleyhisselam zamaninda yasayan Zulkarneyn aleyhisselam onunla birlikte haccetti, elini opup duasini aldi. Teyzesinin oglu olan Hz. Hizir'i ordusuna kumandan tÂyin etti. Bir kavmin istegi uzerine Ye'cûc ve Me'cûc kavminin insanlara zarar vermemeleri icin tas ve demir'den bir sed yapti ve boylece Ye'cûc ve Me'cûc'un hapsetti . Bir rivayete gore bu dilekte bulunan kavim Turkler imis . Bu sed simdiki Cin seddi degildir. Ye'cûc ve Me'cûc kavimleri bu seddi kiyamete yakin delecekler (2. noktaya bakiniz). Hz. Zulkarneyn Asya ve Avrupa kitalarin hÂkim oldu. Her tarafa Allah'in emirlerini yayip, kÂfirlerle savasip, mu'minlere guzel muÂmelede bulundu. Medine ile Sam arasinda, Sam'a bes gunluk bir mesafedeki Dûmet-ul Cendel denilen yerde vefat etti. Mekke'de veya yine o civarda TehÂme daginda defn edildi . Iskender isimli oldugu icin tÂrihte gecen Iskender isimli bircok hukumdarin Hz. Zulkarneyn'in oldugu itiraf edilmistir. Bediuzzaman bu konu hakkinda mÂlumat vermektedir : « Ehl-i tahkikin beyanina gore, hem Zulkarneyn unvaninin isaretiyle, Yemen padisahlarindan Zulyezen gibi 'zu' kelimesiyle basliyan isimleri bulundugundan bu Zulkarneyn, Iskender-i Rumi degildir. Belki Yemen padisahlarindan birisidir ki, Hazret-i Ibrahimin zamaninda bulunmus ve Hazret-i Hizirdan ders almis. Iskender-i Rumi ise, miladdan tÂkriben ucyuz sene evvel gelmis, Aristodan ders almis. TÂrih-i beseri, muntazaman surette ucbin seneye kadar gidiyor. Bu nÂkis ve kisa tÂrih nazari, Hazret-i Ibrahimin zamanindan evvel dogru olarak hukmedemiyor» .
Peygamberimiz (S.A.V.) buyurmustur ki : « Ismini duydugunuz kimselerden yeryuzunde dort kisi mÂlik oldu. Mu'min olan ikisi, ikisi de kÂfir idi. Mu'min olan ikisi, Zulkarneyn ile Suleyman idi. KÂfir olan ikisi de Nemrud ile Buhtunnasar idi. Besinci olarak yeryuzune benim evlÂdimdan biri yÂni Mehdi mÂlik olacaktir » . Kehf sûresinin 83-101 Âyetleri Hz. Zulkarneyn'in kissasini anlatmaktadir. Genis mÂlumat icin oraya bakiniz.
2. Ye'cûc ve Me'cûc
Peygamberimiz kiyamet alametlerinden biri olarak da Ye'cûc ve Me'cûc kavimlerinin yeryuzune dagilmalarini ve her tarafa kufru yaymalarindan bahsetmistir. Bu kavimler Hz. Nuh'un YÂfes isimli oglunun soyundandirlar. Yuzleri yassi, gozleri kucuk, kulaklari cok buyuk, boylari kisadir. Her birinin bin cocugu olur ve boylece sayilari insanlarin ve cinlerin sayisinin 90% kadardir. Kiyamete yakin bir zaman Hz. Zulkarneyn'in yaptigi seddi delip dunyaya yayilacaklardir.