Nefes problemleri, burun estetiği istekleri genelde birlikte olmaktadır. Cunku eğri burun hem şekil problemi hem estetik problem oluşturur.
Burnumuz solunum sistemimizin başlangıc bolgesidir. Burnun, havayı nemlendirmek ve havadaki yabancı maddeleri suzmek gibi bir gorevi vardır.
Neden iki burun deliğimiz var?
Genzimizden itibaren, trakea ile akcigere kadar havayolumuz tek bir kanaldan olur. Peki, havayolu neden iki ayrı yava yolu ile başlar? Atmosfer havasını direkt akciğerlerimize cekmiyoruz. Havayı, ısıtmamız ve tozunu suzmemiz gerekir. Elektirikli supurgenin, arabanın polen, yada hava filtresininde birikmiş toza şahit olmuşsunuzdur. Peki akciğerlerimizi omrumuz boyunca, bu tozdan koruyan sistem nedir?
Burun delikleri cift silindir motora benzetilebilir. Delikler sırayla calışırlar. Coğu insan, bunun farkına dahi varmazlar. Bazı hastalarım septum deviasyonunu tedavi ettikten sonra, bana hep bir delik daha acık, ikiside aynı anda cok iyi nefes almıyor demektedir. Onceden hep bir delik tıkalı olduğu icin normalin bu olduğunu bilmemektedirler. Deliklerin nefes alma sırası 1-6 saat arasında değişmektedir.
Hava delikten gecerken, tozlar burun etleri tarafından yakalanır, ve hava ısıtılır. Bir sure sonra burun eti soğur ve uzerinde yabancı maddeler birikir. Burun etinin icindeki sungerimsi dokuların damarları, genişler ve burun eti kan ile dolmaya başlayarak şişmeye başlar. Bu sırada bu delikten hava akımı azalmış olur. Kan ile şişen burun etinden, sumuk salgısı artar ve tutular tozlar sumuk ile atılmaya başlar. Tum bu dinleme aşamasında diğer delik calışır.
Havayolumuz kucuk tuycukleri bulunan mukoza hucreleri ile kaplıdır. Bu tuycukler sayesinde havadaki yabancı maddeler surekli dışarıya doğru taşınırlar. Mukozaya, ameliyatlar sırasında zarar vermemeye gayret etmekteyiz.
Solunum fizyolojisi ile ilgili daha detaylı bilgiler, internette araştırılabilir.
Septum deviasyonu
Septum kıkırdaki burun boşluklarını, ayıran en buyuk burun kıkırdağıdır. Burun cok sık darbe alan bir organdır. Cocukken, burun uzerine duşersek, septum kıkırdağı kolayca yerinden kayabilmektedir. Septumdaki kırılma yada kaymalar septumun buyume merkezlerini uyarmaktadır. Septumda aşırı buyume, kemerli bir burna sahip olmanıza neden olabilir. Ailemde herkesin burnu duzgun birtek benim boyle kemerli diyen hastalarımın genelde cocukken bir burun yaralanması bulunmaktadır.
SEPTUM KIKIRDAĞI DUZELTİLMEDEN BURUN DA DUZELMEZ.
Simetrik bir burun icin icin simetrik bir septum gereklidir. Bu nedenle, burun ameliyatı septoplasti ile başlar. Septoplasti ameliyatı, rinoplasti ameliyatının bir parcasıdır ve şahsi fikrim, rinoplasti cerrahı tarafından yapılmalıdır. Septum, burnun temelidir ve aşırı kıkırdak cıkartılması burnun duşmesine sebep olur. Ben sadece nefes ameliyatı oldum ama yıllar icinde burun ucum duştu diyen yuzlerce hasta beni ziyaret etmiştir.
Septoplasti ameliyatında, mantık, “eğri olan tum kemik ve kıkırdakları cıkart” yaklaşımı zamanla yerini; kıkırdakları duzelt ve yerinde bırak mantığına yerini bırakmaya başlamıştır. Burun ameliyatından sonra, elinize bir dolu kıkıdak verildiyse, değişmeye başlayan duşunce tarzıyla ameliyat oldunuz demektir. Burnuzda cokme meydana gelirse, septum hakkınızı kaybettiğiniz icin kulak yada kaburgadan kıkırdak alınması gerekebilir. Sekonder cerrahilerde kıkırdak ihtiyacı olduğu icin, hastalarımızın septumunda, mumkun olduğunda kıkırdak miktarını korumaya calışıyoruz.
KONKA HİPERTROFİSİ (et buyumesi)
Burun septumu, bir tarafa eğri olunca, diğer tarafta oluşan boşluğu burun eti şişerek doldurmaktadır. Septum deviasyonu duzeltilip, buyumuş ete mudahale etmeyince, bu seferde diğer taraf tıkanabilmektedir. Bazende iki burun etide, allerjik sebeplerden buyumuş olabilir. Bu hastalarda burun etlerine mudahale etmek gerekir. Burun estetiği ameliyatı eğer hava yolunu daraltacak ise, koruyucu amaclı, duşuk miktarda et kucultmesi yapılması gerekebilir.
Yukarda değindiğimiz gibi cok ozellikli bir sisteme nasıl bir tedavi yontemi uygulanmaldır.
Burun etlerinin mukozaları değil, iclerindeki sungerimsi doku şişmektedir. Mukoza sadece alttaki yapılara uyum sağlamaktadır. Tedavi edilmesi gereken, aşırı şişmiş yada aşırı reaktif sungerimsi dokudur.
Koter, lazer yada başka bir cihazla mukozanın yakılarak tedavi edilmesi inanmadığım bir tedavi yontemidir. Tozları dışarı atan tuycukler iceren mukoza dokusunun yakılması, solunum fizyolojisini negatif etkilemektedir. Yanık iyileşirken, surekli burun icinde kabuklar oluşmaktadır. Bu kabuklar, yanık yarasına bağlıdır. Burun etlerinin koterle yakılmasının, 20-30 yıla kadar terk edilecek bir tedavi yontemi olduğuna inanıyorum.
Radyofrekans: Mukoza dokusunun, korunarak sungerimsi dokunun kontrollu yakılmasıdır. Bu aletlerin mucize yaratmadığını soylemeliyim. İşe yarıyor ancak etkisi gecici. Burnumdan nefes alamadığım icin ameliyat olduğum zamanlarda cıkan bu aletler ile iki defa burnuma radyofrekans yapıldı. 6 ay sonra eski halime dondum.
KONKA REZEKSİYONU: Burun etlerinin tamamen cıkarılmasıdır. Terkedilmeye başlamıştır. Burun etlerinin bir gorevi olduğunu anlatmıştık. Size ne tedavi yapılacağını iyice oğreniniz. Burun etlerinizi aldırmanızı tavsiye etmem.
Kısmi konka rezeksiyonu: Burun etlerinin bir kısmının cıkartılması işidir. Bir sure bu tedaviyi uyguladım. Etin yarısını alma işlemi oldukca etkili bir yontemdir. Ancak burun icerisinde dikiş atılması gereklidir ve zor bir tekniktir.
KONKA SMR: (submukoz rezeksiyon): Mukozanın korunarak altındaki dokuların cıkartılması işlemidir. Genelde bu işlemden anlaşılan burun etinin icindeki kemiğin cıkartılmasıdır.
KONKA submukoz kavernoz doku rezeksiyonu: Burun etlerinin buyumesinin sebebi, mukoza yada kemik değil, mukozanın altındaki sungerimsi dokudur. Septum deviasyonuna bağlı kompansatuar hipertofi bu dokuda olmaktadır. Bu dokunun hacminin azaltılması, OTRİVİN; YADA İLİADİN sprey etkisi yaratmaktadır. Bu spreylerin icindeki adrenalin sunger dokusunun damarlarını buzerek etleri kucultmektedir.
Nasıl Yapılır: Konkanın icine oncelikle adrenalinli solusyon verilerek, kan damarlarının buzuşmesi sağlanır, İzotonik enjekte edilerek, sungerimsi doku şişirilir. Konkanın girişine 1 cm lik bir kesi yapılır ve burun etinin icinden koni şeklinde, ihtiyaca gore belirlenecek miktarda sungerimsi doku cıkartılır. Bu yontemde mukoza hic cıkartılmamış olur. Kesik, eriyen dikiş ile yapatılır. Boylece kanama ve kabuklanma olmaz. 3-4 dakika surer.
Son cumlelerimi bir doktor olarak değil bir hasta olarak yazacağım. Allerjik olan burun etlerime, sırayla koter ile yakma, radyofrekans (iki defa), konka ici steroid enjeksiyonu, İğneli Akupunktur, elektrikli akupunktur ve en son konka SMR uygulandı. Konka SMR oncesi tedavilerde sadece zaman kaybettim.
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Burun nefes problemleri
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Burun nefes problemleri